Gateau di patate

0
gateau di patate

Pomyślałam o tym daniu po pierwsze dlatego, że sezon nie bardzo sprzyja świeżym jarzynom, po drugie ponieważ ziemniak jest dla nas Polaków tak samo ważny, jak dla Włocha makaron, bo lubimy zapiekanki, no i w końcu – i tutaj ciekawostka – gateau di patate sprawia wrażenie przysmaku pochodzącego z Południowego Tyrolu, niemalże z Austrii, tymczasem jest wynalazkiem neapolitańskim. Gateau di patate to danie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Łatwe w przygotowaniu i co ważne, zostawia margines dla własnych inwencji kulinarnych, służy bowiem wyzbyciu się resztek z lodówki. Słowo „gateau” pochodzi z francuskiego i oznacza ciasto. To oczywiście spuścizna po obecności francuskich kucharzy na dworze Burbonów. Włoska wersja „gattò” powstała z powodu trudności z wymówieniem obcego słowa przez Neapolitańczyków i wskazuje na zdeformowany kształt dania.

GATEAU DI PATATE (dla 6 osób):

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 100 g sera provola lub scamorza (można zastąpić innym serem wędzonym)
  • 100 g mozzarelli (najlepiej di bufala)
  • 120 g szynki
  • 6 wiórków masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy 50 g startego parmezanu, jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystkie składniki starannie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Szynkę, odsączoną mozzarellę oraz ser wędzony kroimy w drobną kostkę i łączymy z resztą składników. Wsypujemy pietruszkę i mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy ziemniaczaną masę i rozprowadzamy równomiernie przy pomocy łyżki. Posypujemy po wierzchu mieszanką 30 g parmezanu z 2 łyżkami bułki tartej, a na koniec układamy kawałki masła.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 15 minut. Następnie podwyższamy temperaturę do 200°C i kontynuujemy przez kolejny kwadrans. Po wyjęciu studzimy gateau. Podajemy letnie.

Sugerowane wina:

Białe wina o delikatnym aromacie.

Bianco del Sannio DOC, Trebbiano di Romagna DOC.

gateau di patate

gateau di patate

gateau di patate

gateau di patate

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here