Gnocchi z krewetkami, cukinią i szafranem

0
Gnocchi z krewetkami, cukinią i szafranem

GNOCCHI Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I SZAFRANEM 

(składniki na 4 osoby)

Gnocchi:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • ok. 100 g mąki
  • 1 jajko
  • sól

Obrane ze skórki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę. Wyrobić na elastyczne ciasto, dodają mąkę, jajko i szczyptę soli. Należy zwrócić szczególną uwagę na stosunek mąki do ziemniaków. Jeśli dodamy jej za dużo gnocchi będą twarde, jeśli będzie jej za mało, rozpadną się podczas gotowania.

Ciasto wałkujemy na cienkie paseczki o średnicy kciuka i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Każdy kawałek przyciskamy delikatnie palcem wskazującym i układamy na stolnicy oprószonej mąką.

gnocchi

gnocchi

 

Sos:

  • 2 niewielkie zielone cukinie (długie)
  • 200 g krewetek
  • 200 ml śmietanki
  • 1 torebka szafranu
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extravergine
  • sól
  • pieprz

Krewetki, jeśli są mrożone, trzeba rozmrozić.

Cukinię kroimy w długie i cienkie paski, w tzw. julienne.

Śmietankę zagotowywyjemy na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy rozgnieciony przy pomocy noża ząbek czosnku, dodajemy krewetki, cukinię, śmietankę i szafran. Mieszamy, solimy, pieprzymy wedle uznania i gotujemy przez kilka minut. Wyciągamy czosnek.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy gnocchi (nie wszystkie na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnię wyciągamy je przy pomocy dziurawej łyżki i przekładamy na patelnię z sosem. Podgrzewamy całość jeszcze przez 1 minutę, a jeśli konsystencja jest za mało kremowa, dodajemy odrobinę wody, w której gotowaliśmy gnocchi.

Gnocchi przekładamy na talerz i podajemy.

Smacznego,

Ania


gnocchi z krewetkami, cukinią i szafranem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here