Gnocchi z pesto z rukoli

0
gnocchi z pesto z rukoli



GNOCCHI Z PESTO Z RUKOLI
  • 1 opakowanie gnocchi (0,5 kg) lub gnocchi przygotowane własnoręcznie (przepis)
  • 50 g rukoli
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 10 g migdałów
  • 30 g startego Parmezanu i Parmezan do posypania gotowych gnocchi
  • 1/2 niewielkiego ząbku czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek extravergine
  • sól i pieprz

Umyte i dokładnie wysuszone liście rukoli wkładamy do mixera razem z obranym ząbkiem czosnku, orzeszkami piniowymi, migdałami, 2-3 łyżkami zimnej wody i z oliwą z oliwek. Miksujemy na kremową masę. Na koniec dodajemy Parmezan, solimy i pieprzymy wedle uznania i dokładnie mieszamy.

W osolonej wodzie gotujemy gnocchi.

W międzyczasie wlewamy pesto z rukoli na dno salaterki, w której zamierzamy podać gnocchi. Dodajemy 2-3 łyżki wody pochodzącej z garnka. W miarę jak gnocchi zaczną wypływać na powierzchnię, przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy je do miski z kremem. Na koniec delikatnie mieszamy i podajemy.

Gotowe gnocchi posypujemy Parmezanem.

Smacznego!

Ania

***

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania

rukola

gnocchi z pesto z rukoli

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here