Pesto z pieczonej papryki z dodatkiem prażonych migdałów i ricotty gwarantującej kremową konsystencję ma fenomenalny smak. Spróbuj, a jestem pewna, że to danie na stałe zagości w Twojej kuchni.
MAKARON Z PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI
Składniki:
(4 porcje)
-
400 g makaronu, np. świderków
-
2 czerwone papryki
-
250 g ricotty
-
50 g tartego parmezanu
-
10 suszonych pomidorów
-
50 g prażonych migdałów
-
10 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte papryki upiec w całości w piekarniku rozgrzanym na 180°C. Wyjąć je po 30-40 minutach, kiedy na skórce będą widoczne wyraźne pęknięcia. Obrać, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miksera.
Posiekać suszone pomidory.
Uprażyć migdały.
Do miksera z papryką dorzucić suszone pomidory, obrany ząbek czosnku, starty parmezan, ricottę, liście bazylii i oliwę z oliwek. Posolić i popieprzyć wedle uznania. Zmiksować na kremową masę.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
W międzyczasie pesto z papryki przełożyć na patelnię i podgrzewać na małym razem z chochlą wody pochodzącej z garnka z makaronem. Mieszać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Ugotowany makaron odcedzić i połączyć z sosem z patelni. Całość podgrzewać jeszcze przez minutę. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!