Malinowe tiramisù

0
Malinowe tiramisù
MALINOWE TIRAMISÙ

(4 duże porcje)

Składniki:

  • 250 gr serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 300 gr malin
  • biszkopty
  • kilka niesolonych pistacji
  • 2-3 kostki ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone maliny dzielimy na pół. Pierwszą połowę miksujemy na płynną masę i przecedzamy je przez sitko po to, żeby oddzielić pestki od reszty.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w międzyczasie szczyptę soli.

Żółtka ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy od dołu do góry.

Na dnie większego naczynia albo w szklankach układamy biszkopty. Zalewamy je płynną masą malinową i posypujemy kilkoma malinami. Następnie wlewamy krem i równomiernie go rozprowadzamy. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Tiramisù posypujemy drobno posiekanymi czekoladą i pistacjami. Owijamy deser folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Malinowe tiramisù

Malinowe tiramisù

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here