Paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

2
paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PROSCIUTTO CRUDO (składniki na ok 12 sztuk):

  • 6 cienkich plasterków prosciutto crudo
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej prostokątnego)
  • 1 duże jajko
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub innych nasion (np. kminku lub czarnuszki)
  • 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu

Piekarnik rozgrzewamy na 200ºC.

Każdy plasterek szynki kroimy na cztery cienkie paski.

prosciutto crudo

Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy 12 prostokątów. Do każdego prostokąta wkładamy po 2 kawałki szynki, zawijamy ciasto do środka u góry i u dołu, tj. wzdłuż krótszych boków i owijamy niczym spiralę. Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

Jajko wlewamy do miski i rozbijamy widelcem. Przy pomocy pędzelka smarujemy nim każdy paluszek. Paluszki posypujemy nasionami kopru włoskiego i pieprzem.

paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

Pieczemy przez 10-13 minut, tj. do uzyskania złotego koloru.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Ania

paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here