Pasta alla Norma – klasyk z Sycylii

4
Pasta alla Norma - klasyk z Sycylii

Pasta alla Norma to kwintesencja Śródziemnomorza, to niepowtarzalny smak i aromat i jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Mówi się, że za nazwę makaronu odpowiedzialny jest Nino Martoglio – sycylijski pisarz, który po skosztowaniu dania krzyknął “To jest Norma!” odwołując się do opery Belliniego o identycznym tytule.

PASTA ALLA NORMA

Składniki:

  • 250 g makaronu, najlepiej rigatoni lub penne
  • 1 okrągły bakłażan
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • ricotta salata

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i kroimy w talarki o grubości 1 cm. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Płuczemy i dokładnie suszymy.

Talarki kroimy w kostkę i smażymy na dużym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Najlepiej, będzie jak zarumienią się z każdej strony.

W międzyczasie kroimy w kostkę pomidory i obieramy czosnek. Zmniejszamy ogień i dorzucamy wszystko do usmażonych bakłażanów. Dusimy do miękkości – długość zależy od tego jak bardzo soczyste są pomidory. Posypujemy pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ricotta salata jest dosyć słona. Na koniec dodajemy poszarpane liście bazylii. Mieszamy.

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Po odcedzeniu makaron wrzucamy na patelnię z sosem. Starannie wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Przed podaniem posypujemy startym serem ricotta salata.

Smacznego!

Ania


P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

4 KOMENTARZE

    • Rozmaite włoskie smakołyki możesz kupić online w sklepie, do którego link znajduje się między składnikami, a sposobem przygotowania pasta alla Norma (oryginalne sery włoskie). W asortymencie mają również ricotta salata 🙂 Ostatecznie użyj parmezanu, ale to nie będzie to samo 🙁

  1. Ricotta salata jest jednym z serów, które Włosi używają do Pasta alla Norma. Często można też spotkać wersję z pecorino. Czasem jest cebula zamiast czosnku, czasem plastry bakłażana zamiast kostek. I podobno nikt nie wie, jaki był oryginalny przepis 🙂

    • Dzięki za cenne informacje! Wiele dań włoskiej kuchni to takie znaki zapytania jeśli chodzi o składniki lub o pochodzenie 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj