25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Z okazji tego smacznego święta mam dla Ciebie darmowego e-book z kilkoma przepisami na włoską pastę: “World Pasta Day – 5 przepisów na makaron“. O jakie dokładnie receptury chodzi? Odpowiedź znajdziesz w poniższym filmiku.
Co trzeba zrobić, żeby pobrać książeczkę? Wystarczy wypełnić ten formularz:
E-book nie jest dostępny.
Z prawdziwą przyjemnością oddaję w Wasze ręce makaronowy e-book. Powszechnie wiadomo, że pasta jest kwintesencją włoskości. Rodzajów makaronu istnieje w Italii tak dużo, że można go dopasować właściwie do każdego dania i sosu: spaghetti, penne, fusilli, farfalle, rigatoni, czy tagliatelle to tylko niektóre z nich. Poza tym dzieli się na świeży i suszony, a także na ten z pszenicy twardej i jajeczny. Może być razowy, z mąki uzyskanej z nasion strączkowych, albo np. z pszenicy płaskurki (bliskiej kuzynki orkiszu). Makaron nie tuczy. Wystarczy wybrać produkt dobry jakościowo i ugotować al dente. Sophia Loren powiedziała kiedyś: “Wszystko, co widzicie, zawdzięczam spaghetti.” I nie jest to żadna kokieteria, tylko szczera prawda. Nie bójcie się makaronu. Niech na stałe zagości w Waszej kuchni! Smacznego i do usłyszenia!
Ania
P.S. Pamiętaj, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.