CZYM JEST POLENTA?
Jeśli cenisz sobie zdrowe życie, polenta jak najszybciej powinna zagościć w Twojej kuchni. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu i jest znacznie zdrowsza od pizzy, a przede wszystkim można z niej wyczarować prawdziwe cuda. Na początku mojej włoskiej przygody nie miałam o polencie dobrego zdania. Prawda jest taka, że po prostu jej nie znałam. Oczywiście zagotowana kasza kukurydziana zmieszana z którymś z lokalnych serów (np. gorgonzolą, taleggio, fontiną) nie zwala mnie z nóg. Kiedy jednak zajadam się polentą z sosem z suszonych pomidorów, polentą z brokułami lub z krewetkami albo grillowanymi kawałkami polenty z rozmaitymi dodatkami, a nawet sałatą z polentą wszystko wygląda inaczej. Jestem w kulinarnym raju!
Polenta to strawa ubogich, tak samo, jak w Polsce ziemniaki. Jest sycąca, a przy tym ekstremalnie tania. Niezwykle często występuje w kuchni typowej dla północnych Włoch. Do tego stopnia, że mieszkańcy północy zyskali sobie w Italii przydomek “polentoni” (“pożeracze polenty”), który odróżnia ich od Włochów południowych nazywanych “terroni” (“chłopi”). Polski odpowiednik polenty stanowi mamałyga. Potrawa była i jest popularna w Bułgarii, Rumunii, na Węgrzech i na Ukrainie, a także w dawnej Galicji gdzie najczęściej konsumowano ją z gołąbkami lub twarogiem.
RODZAJE POLENTY
Nera
Nie zawsze polenta była jednoznaczna z kaszą kukurydzianą. Na Sardynii, gdzie trudno o kukurydzę, przygotowywało się ją z mąki owsianej. Podobnie rzeczy miały się w rejonie toskańskich Apeninów. Tam używano mąki kasztanowej. Już starożytni Rzymianie znali potrawę o nazwie puls, będącą mieszanką wody i kaszki zbożowej. Jednak polenta w znaczeniu kaszy kukurydzianej pojawiła się w Europie dopiero po odkryciu przez Kolumba Ameryki.
Gialla
Mąka kukurydziana, która przybiera rozmaite formy:
- gialla bramata, czyli polenta o większych ziarenkach kukurydzy używana w kuchni lombardzkiej. Najczęściej bywa podawana jako dodatek do dań mięsnych. W Mediolanie po ugotowaniu dodaje się do niej sosu pomidorowego, grzybów lub kiełbaski (salsiccia) i zapieka w piekarniku, w Varese bywa serwowana z kawałkami wołowiny z boczkiem i ziołami duszonymi w czerwonym winie, a w Como ze słodkowodnymi rybkami (wł. “missoltini”).
- gialla fioretto charakteryzują ją delikatne ziarna kukurydzy. Idealnie nadaje się do rozmaitych sosów i do zmieszania z serami.
- di mais bianco to odmiana polenty używanej w Wenecji Euganejskiej. Doskonale sprawdza się w duecie z rybami.
- di Storo produkowana jest w Prowincji Trydentu z lokalnej mąki przy użyciu całych ziaren kukurydzy, łącznie z otrębami. Wyróżnia ją lekko czerwony kolor. Tradycyjnie podaje się ją z kawałkami salami duszonymi w czerwonym winie z dodatkiem cebuli, z ziemniakami, z kiszoną kapustą, albo z wieprzowiną.
- concia – tak nazywa się polenta podawana w Dolinie Aosty, gdzie kasza kukurydziana przyprawiana jest z lokalnymi serami, takimi jak np. fontina, czy toma valdostana.
- istantanea – polenta instant, czyli kasza gotująca się błyskawicznie.
Taragna
Mieszanka mąki kukurydzianej i mąki gryczanej. Ten rodzaj polenty jest typowy dla Lombardii, a dokładniej dla Valtelliny oraz miast Bergamo, Brescia i ich prowincji. Zwyczajowo przyprawia się ją masłem i serem.
Mimo że największą popularnością polenta cieszy się na północy Włoch, to jest obecna w kuchni całego kraju. W środkowej Italii przygotowuje się ją z delikatnej odmiany mąki i doprawia brokułami, sosem pomidorowym albo np. wieprzowiną. W Neapolu, w Prowincjach Foggia i Bari stanowi odmianę lokalnego street food’u. Smażone kawałki kaszy nazywają się tam “scagliozzi” albo “sgagliozze“. W Bazylikacie, Kalabrii i na Sycylii polenta nosi nazwę “frascatula“.
JAK PODAWAĆ POLENTĘ?
Upewnijcie się, że macie w domu żeliwny garnek lub tradycyjne naczynie miedziane przystosowane do gotowania polenty. Oczywiście można użyć zwykłego garnka. Ponieważ kasza przyklei się do dna, będzie więcej zmywania.
A presto!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
Polenta! Moja zmora kulinarna jeszcze do niedawna 🙂 Na Istrii się zadomowiła z Włoch właśnie i też początkowo nie mogłam do niej przywyknąć. Niestety u nas nie występuje w aż tylu odmianach. Na szczęście do Włoch blisko, można wyskoczyć na kulinarną wycieczkę.
Hehehe, ja planuję wycieczkę w odwrotnym kierunku, czyli na Istrię. Co prawda nie śladami polenty, a raczej architektury, historii i rzymsko-włoskiej spuścizny 🙂
Polentę odkryłam dawno i… schowałam w otchłań niepamięci… 😉 Niedawno odkryłam na nowo i zakochałam się, bo jednak sposób gotowania ma decydujące znaczenie 🙂
W polencie zakochalam sie kilka tyg. temu, kiedy zrobilam do niej sos kurkowy, a w sama polente wmieszalam parmezan. Niskokaloryczna, pelna mineralow, bezglutenowa… cudowna!
I taki komentarz odnośnie polenty bardzo mi się podoba 🙂