Pulpety risotto allo zafferano

0
Pulpety risotto allo zafferano

Pulpety w połączeniu z risotto allo zafferano dają ciekawy efekt. Można je podać jako danie główne i zestawić z jarzynami, albo zaproponować w wersji finger-food podczas aperitfu. Poza oczywistym nawiązaniem do najpopularniejszej mediolańskiej potrawy przywołują luźne skojarzenie z sycylijskimi arancini. Jednak w przeciwieństwie do tych ostatnich są dużo prostsze w przygotowaniu. Zanim przejdę do przepisu, zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

PULPETY RISOTTO ALLO ZAFFERANO

Składniki (4 osoby):

  • 350 g ryżu na risotto
  • 1 liść laurowy
  • 1 torebka szafranu (0,1 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 jaja
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Ryż gotować przez 20 minut w 600 ml osolonej wody razem z liściem laurowym.

Szafran rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Dodać go do ryżu. Wsypać parmezan i gotować jeszcze przez krótką chwilę. Zdjąć z ognia, połączyć z masłem i dodać pietruszkę. Rozmieszać i ostudzić.

W trzech miskach umieścić kolejno mąkę, rotrzepane jajka i bułkę tartą. Formować pulpety i obtaczać je w panierce. Smażyć na dobrze rogrzanym oleju (ja używam słonecznikowego). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pulpety należy podawać ciepłe.

Buon appettito!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here