Quiche z fasolką szparagową i szałwią

0
Quiche z fasolką szparagową i szałwią

Quiche z fasolką szparagową i szałwią to całkiem oryginalna wersja słonej tarty, która poleca się na letnie przyjęcia, pikniki i najzwyklejsze obiady. Pamiętajcie, żeby wykorzystać młodą fasolkę. Włókna sprawią, że jedzenie jej przestanie być przyjemnością.

W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

QUICHE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SZAŁWIĄ:

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowego ciasta francuskiego
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 3 jajka
  • 150 g sera grana padano
  • 2 gałązki szałwii
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

 

Fasolkę myjemy i obieramy, gotujemy ją przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i natychmiast zalewamy zimną wodą po to, aby przerwać proces gotowania.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy ciasto francuskie, formując je na kształt prostokąta. Dno nakłuwamy widelcem.

Jajka rozbijamy razem ze śmietanką i ze startym serem grana padano. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.

Połowę fasoli układamy na cieście, zalewamy połową masy, zasypujemy resztą fasolki i wlewamy pozostałą część masy. Zawijamy brzegi i ozdabiamy listkami szałwii.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

Quiche podajemy w temperaturze pokojowej.

Buon appetito!

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here