Quiche z kwiatów i owoców cukinii

2
Quiche z kwiatów i owoców cukinii

Mamy piękne lato, a wraz z nim pełnię cukiniowego sezonu. Po smażonych kwiatach i po orzeźwiających plackach proponuję wyjątkowy quiche z kwiatów i owoców cukinii, który łączy w sobie to, co w zielonej roślinie najlepsze. Kwiaty coraz częściej pojawiają się na polskich straganach, w związku z czym nie chcę więcej słyszeć, że moja propozycja jest niewykonalna!

QUICHE Z KWIATÓW I OWOCÓW CUKINII:

CIASTO

Składniki:

    • 1 opakowanie mrożonego ciasta półfrancuskiego

lub

      • 15 dag mąki
      • 7,5 dag masła
      • 3 łyżki wody
      • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło i wyrabiamy na kruszonkę. Łączymy ją z wodą, zagniatamy, owijamy w papier lub folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.

FARSZ

Składniki:

      • 0,5 kg cukinii
      • 8-10 kwiatów cukinii (ilość zależy od wielkości foremki, której użyjecie)
      • 1 opakowanie śmietany (ewentualnie można ją zmieszać pół na pół z jogurtem greckim)
      • 2 jajka
      • 50 g startego parmezanu + 2 łyżeczki do posypania po wierzchu
      • połowa niewielkiej, słodkawej cebuli
      • olej
      • sól i pieprz
      • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Kwiaty cukinii myjemy i suszymy. Odrywamy łodyżki i wyjmujemy nasiona znajdujące się w środku.Cukinie kroimy w talarki albo w drobną kostkę. Dokładnie posiekaną cebulę należy zeszklić na patelni razem z oliwą, dorzucamy cukinie i dusimy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę lub śmietanę z jogurtem, starty ser, odrobinę soli i pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Na formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wykładamy rozwałkowane ciasto, tak aby brzegi wystawały na zewnątrz. Dno nakłuwamy starannie widelcem. Wysypujemy cukinie, zalewamy całość jajeczno-śmietanową-parmezanową masą. Na koniec układamy kwiaty cukinii, a brzegi ciasta zawijamy do środka. Po wierzchu posypujemy dwiema łyżkami parmezanu.

Quiche przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca na 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię, temperaturę podnosimy do 220°C i pieczemy jeszcze przez kwadrans.

Smacznego!

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

quiche z kwiatów i owoców cukinii

quiche z kwiatów i owoców cukinii

quiche z kwiatów i owoców cukinii

kwiaty cukinii

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here