Ravioli z orzechowym pesto i rzeżuchą

0
Przepis na avioli ze szpinakiem i ricottą doprawione orzechowym pesto i rzeżuchą.

RAVIOLI Z ORZECHOWYM PESTO I RZEŻUCHĄ

Składniki:

(4 duże porcje)

ravioli

  • 200 g mąki
  • 200 g semoliny (zamiast semoliny można użyć 400 g mąki)
  • 4 jajka

farsz

  • 450 g liści szpinaku
  • 250 g ricotty
  • sól
  • pieprz

pesto 

  • 100 g uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 40 g parmezanu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • rzeżucha

Przygotowanie:

Ciasto przygotować jak w tym przepisie.

Szpinak ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i starannie odcisnąć. Kiedy ostygnie, wymieszać go razem z ricottą. Doprawić solą i pierzem.

Na rozwałkowane maszynką płaty ciasta nakładać przy pomocy łyżeczki nadzienie, zachowując trzycentymetrowe odstępy. Całą technikę opisałam tutaj. Nie nacierać ciasta białkiem jajka, ale przed przykryciem drugim płatem posmarować wodą brzegi dookoła farszu. Wycinać czterocentrymetrowe ravioli.

Do robota kuchennego wrzucić posiekane i uprażone orzechy włoskie i zmiksować je razem z resztą składników pesto.

Ravioli gotować w osolonej wodzie przez 4-5 minut (przed odcedzeniem warto sprawdzić, czy są gotowe).

Podawać polane pesto i posypane rzeżuchą. Można przyozdobić kawałkami posiekanych orzechów włoskich.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here