Risotto z krewetkami koktajlowymi i Prosecco – zaskocz gości podczas wyjątkowego obiadu

0
Risotto z krewetkami koktajlowymi i Prosecco - zaskocz gości podczas wyjątkowego obiadu

Risotto z krewetkami koktajlowymi i Prosecco bez dwóch zdań może stać się numerem popisowym w Twojej kuchni. Wyrafinowane danie pozytywnie zaskoczy gości w trakcie obiadu przygotowanego na bazie ryb. Zanim zdradzę Ci przepis, zapraszam gorąco do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie. Zamieszczam tam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

RISOTTO Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI I PROSECCO

Składniki:

(4 osoby)

  • 350 g ryżu Arborio, Carnalori albo Vialone Nano
  • 500 g krewetek koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 40 g masła
  • 1 kieliszek Prosecco
  • sól i i peprz
  • 2 gałązki tymianku
  • skórka z cytryny bio
  • 1 l bulionu rybnego

Przygotowanie:

Z krewetek zdejmij pancerz. Gotuj je przez 1 minutę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Odłóż kilka na bok. Posłużą do dekoracji. Resztę pokrój na spore kawałki.

Posiekaj szalotkę i zeszklij ją w żeliwnym garnku na 1 łyżce masła. Dodaj ryż i praż go przez dwie minuty na dużym ogniu. To bardzo ważny moment, który sprawi, że ryż stopniowo zacznie wydzielać skrobię i sprawi, że danie będzie miało kremową konsystencję. Podlej Prosecco i zaczekaj, aż odparuje.

Zmniejsz ogień i zacznij podlewać risotto bulionem. W miarę jak wsiąka, dodawaj kolejne chochle (ok. 17 minut). Ja robię to pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj krewetki, liście tymianku i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, rozmieszaj, dodaj masło i odstaw na kilka minut.

Podawaj z kilkoma krewetkami ułożonymi na wierzchu i oczywiście z kieliszkiem Prosecco.

Buon appetito!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here