Roladki z grillowanych bakłażanów wystąpiły na naszym weselnym garden party. Jednak w towarzystwie debiutowały znacznie wcześniej. Za każdym razem odnosiły niekwestionowany sukces.
ROLADKI Z GRILLOWANYCH BAKŁAŻANÓW ZAWIJANE Z FETĄ I POMIDORAMI
Składniki:
- niewielkie bakłażany
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
- oregano lub tymianek
- oliwa z oliwek extravergine
- feta
- dojrzałe pomidory
- glassa balsamiczna
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w cienkie, podłużne paski. Solimy i odstawiamy na sitko przynajmniej na pół godziny, po to, aby pozbyć się nadmiaru wody. Płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy paski na desce, posypujemy solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek (ja rozprowadzam za pomocą pędzelka).
Fetę i pomidory kroimy w drobne kawałki. Z brzegu każdego nieprzyprawionego paska bakłażana – w przypadku kiedy są niewielkie, to można użyć dwóch – umieszczamy fetę oraz pomidora. Zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczką.
Rozgrzewamy gizową patelnię, układamy na niej bakłażany, które grillujemy do momentu, aż pokryją się charakterystycznymi brązowymi paskami. Przewracamy i powtarzamy czynność. Gotowe bakłażany układamy na półmisku. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki i skrapiamy octem balsamicznym.
Na blogu znajdziecie również przepis na roladki z grillowanych cukinii.
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.
Ania