Roladki z grillowanych bakłażanów

0
Roladki z grillowanych bakłażanów
Roladki z grillowanych bakłażanów wystąpiły na naszym weselnym garden party. Jednak w  towarzystwie debiutowały znacznie wcześniej. Za każdym razem odnosiły niekwestionowany sukces.

ROLADKI Z GRILLOWANYCH BAKŁAŻANÓW ZAWIJANE Z FETĄ I POMIDORAMI

Składniki:

  • niewielkie bakłażany
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • oregano lub tymianek
  • oliwa z oliwek extravergine
  • feta
  • dojrzałe pomidory
  • glassa balsamiczna

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w cienkie, podłużne paski. Solimy i odstawiamy na sitko przynajmniej na pół godziny, po to, aby pozbyć się nadmiaru wody. Płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy paski na desce, posypujemy solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek (ja rozprowadzam za pomocą pędzelka).

Fetę i pomidory kroimy w drobne kawałki. Z brzegu każdego nieprzyprawionego paska bakłażana – w przypadku kiedy są niewielkie, to można użyć dwóch – umieszczamy fetę oraz pomidora. Zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczką.

Rozgrzewamy gizową patelnię, układamy na niej bakłażany, które grillujemy do momentu, aż pokryją się charakterystycznymi brązowymi paskami. Przewracamy i powtarzamy czynność. Gotowe bakłażany układamy na półmisku. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki i skrapiamy octem balsamicznym.


Na blogu znajdziecie również przepis na roladki z grillowanych cukinii.

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj