Sałata z mozzarellą i kwiatami dyni

0
sałata z mozzarellą i kwiatami dyni

Oto kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni. Tym razem razem proponuję wykwintne towarzystwo kwiatów dyni. Delikatna sałatka jest idealna na lato, a zestawienie kolorów ucieszy każde oko.

SAŁATA Z MOZZARELLĄ I KWIATAMI DYNI
  • 300 g różnych sałat
  • 300 g mozzarelli
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 12 kwiatów dyni
  • 2 niewielkie cukinie
  • 4 anchois w oleju
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • oliwa z oliwek extravergine
  • sól

Najpierw przygotowujemy winegret. Do miseczki wkładamy filety z anchois, wlewamy ocet i 3 łyżki oliwy. Rozgniatamy i mieszamy przy pomocy widelca.

Myjemy cukinie, kroimy w talarki, w końcu wrzucamy na 2 minuty do wrzącej i osolonej wodzy. Umytą, wysuszoną i postrzępioną sałatę przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone pomidory, mozzarellę w kostkach i jeszcze letnią cukinię. Zalewamy winegretem z anchois.

Dokładnie myjemy kwiaty dyni, odrywamy łodyżki i wyjmujemy ze środka nasiona. Smażymy na patelni razem z 3 łyżkami oliwy przez 3 minuty i kładziemy na ręcznikach kuchennych. Łączymy je z sałatą i podajemy.

Smacznego!

Ania

Inne przepisy z wykorzystaniem kwiatów cukinii i dyni: quiche z kwiatów i owoców cukinii i smażone w cieście kwiaty cukinii, smażone w cieście cukinie.


DSC_5611

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here