Słona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem

0
słona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem




SŁONA TARTA Z FIGAMI, MASCARPONE I ROZMARYNEM:


spód:

  • 150 g mąki z miękkiej pszenicy 00 (odpowiedniej do wypieku pizzy lub focacci)
  • 150 g gramów mąki kukurydzianej
  • 150 g startego sera Grana padano
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g startego sera Grana padano
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • sól i pieprz

dekoracja:

  • 1 kg świeżych fig
  • gałązka rozmarynu
  • miód

Do naczynia od robota kuchennego wsypujemy obydwie mąki, ser Grana padano, posiekane masło, żółtko, szczyptę soli i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim nasmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą formę do tarty. Dno nakłuwamy widelcem. Przykrywamy obciążeniem i wstawiamy do pieca na 35 minut. Pamiętajcie, żeby po upływie kwadransu zdjąć obciążenie, w przeciwnym razie ciasto nie upiecze się dobrze. Tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Figi dokładnie myjemy i suszymy, następnie kroimy je na ćwiartki.

W misce mieszamy mascarpone razem ze śmietanką, serem Grana padano, szczyptą soli i pieprzem. Kiedy powstanie delikatna, kremowa masa rozprowadzamy ją równomiernie na cieście. Tartę dekorujemy kawałkami fig i gałązkami rozmarynu. Na koniec polewamy ją miodem.

Tartę przez podaniem należy trzymać w lodówce.

Smacznego,

Ania

słona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem

słona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here