Słona tarta z figami
SŁONA TARTA Z FIGAMI, MASCARPONE I ROZMARYNEM:
Składniki:
spód:
- 150 g mąki z miękkiej pszenicy 00 (odpowiedniej do wypieku pizzy lub focacci)
- 150 g gramów mąki kukurydzianej
- 150 g startego sera Grana padano
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 80 g startego sera Grana padano
- 6 łyżek śmietanki 30%
- sól i pieprz
dekoracja:
- 1 kg świeżych fig
- gałązka rozmarynu
- miód
Przygotowanie:
Do naczynia od robota kuchennego wsypujemy obydwie mąki, ser Grana padano, posiekane masło, żółtko, szczyptę soli i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim nasmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą formę do tarty. Dno nakłuwamy widelcem. Przykrywamy obciążeniem i wstawiamy do pieca na 35 minut. Pamiętajcie, żeby po upływie kwadransu zdjąć obciążenie, w przeciwnym razie ciasto nie upiecze się dobrze. Tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Figi dokładnie myjemy i suszymy, następnie kroimy je na ćwiartki.
W misce mieszamy mascarpone razem ze śmietanką, serem Grana padano, szczyptą soli i pieprzem. Kiedy powstanie delikatna, kremowa masa rozprowadzamy ją równomiernie na cieście. Tartę dekorujemy kawałkami fig i gałązkami rozmarynu. Na koniec polewamy ją miodem.
Tartę przez podaniem należy trzymać w lodówce.
Smacznego,
Ania
spróbuję swoją tartę włożyć do pieca jeszcze na 10 min ze wszystkimi składnikami, zoabczę jaki będzie efekt. Dziękuję i pozdrawiam!