Tarta na słono z dynią, fetą i szałwią

0
TARTA NA SŁONO Z DYNIĄ, FETĄ I SZAŁWIĄ:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g)
  • 1 kg obranej dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • 200 g sera feta
  • 40 g masła
  • 10 listków szałwii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy na 200°C.

Obraną dynię kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut.

Tarta na słono z dynią, fetą i szałwią

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

W rondelku roztapiamy masło, dorzucamy listki szałwii i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut aż szałwia stanie się chrupiąca.

Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim, którego spód nakłuwamy widelcem. Wsypujemy dynię i pieczemy przez 20 minut – w połowie pieczenia dodajemy fetę, polewamy masłem z szałwią i posypujemy solą oraz pieprzem.

Tartę serwujemy w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Ania

Tarta na słono z dynią, fetą i szałwią

Tarta na słono z dynią, fetą i szałwią

Tarta na słono z dynią, fetą i szałwią

Tarta na słono z dynią, fetą i szałwią

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here