Cisza, spokój, zieleń, doskonała kuchnia i miejsce z duszą-tak najprościej opisać cudowne Agriturismo Il Filo di Paglia. Jest to stylowe gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez rodzinę Azaghi. Mieści się w całkowicie odrestaurowanej, zabytkowej willi wykonanej w stylu kolonialnym. Zbudowaną ją przy wykorzystaniu tradycyjnej techniki, gdzie ściany ociepla się za pomocą słomy i gliny.
Jeśli szukasz miejsca, w którym wypoczniesz i zregenerujesz siły w otoczeniu dziewiczej natury, ta agroturystyka sprawdzi się idealnie. Położna jest w zachodniej Ligurii, wewnątrz lądu, w niezwykle zielonej Val di Vara. Chociaż znajduje się na odludziu, blisko stąd do Cinque Terre, Portovenere, Sestri Levante, Portofino, Genui, Lunigiany, Pisy, Lukki, Livorno i do Parmy. Jest zatem świetną bazą wypadową do eksplorowania Ligurii, północnej Toskanii, a nawet części Emilii Romanii.
Posiadłość od samego początku należała do rodziny Franceschi Boreanaz. W 1923 roku wybudowali ją jej dziadkowie, a ona spędzała tutaj każde lato. Chociaż wychowywała się w mieście, od zawsze czuła silną więź z ziemią i z naturą. Jest bardzo ciepłą i kreatywną osobą. Studiowała malarstwo, pracowała w rodzinnym sklepie z antykami. Właśnie stamtąd pochodzi większość wyposażenia agroturystyki. Jej mąż Marco jest kucharzem i to on odpowiada, za restaurację nazwaną z ogromnym poczuciem humoru. Ristorante stallato to gra słów. Można ją przetłumaczyć jako „restaurację stajenną” (stalla oznacza po włosku stajnię lub oborę), ale po pierwsze nasuwa się skojarzenie ze wszystkimi ristoranti stellati, czyli restauracjami odznaczonymi gwiazdkami Michelin. Francesca i Marco mają trzech synów. Najmłodszy jest uczniem gimnazjum. Pasją jednego ze starszych są naturalne wina, drugi zajmuje się tradycyjnym chińskim masażem.
Agriturismo Il Filo di Paglia to miejsce z ogromną tradycją. Oni nie stali się nagle ekologiczni, bo zapanowała moda, tylko byli ekologiczni, gdy większość ludzi wyśmiewała podobny styl życia. Rodzinie Azaghi do szczęścia wystarczy ogród warzywny, kilka zapomnianych odmian drzew owocowych, hodowla krów, ule z pszczołami, spokój, natura i pięknie urządzone wnętrza. Ich nadrzędną filozofią jest jak najmniejsze możliwe wykorzystanie energii i niemarnowanie niczego, po to, aby otrzymać produkt najlepszej jakości. Najwymowniejszym przykładem jest ich dom, gdzie dzięki murom ocieplanym przy wykorzystaniu słomy i gliny, do ogrzania 250 m² powierzchni, wystarcza niewielki piecyk. To jedno z cudowniejszych miejsc, w jakim kiedykolwiek byłam!
Agriturismo Il Filo di Paglia
Via San Nicolo’ 11
19012, Carro località Pavareto (SP)
info: www.agriturismoilfilodipaglia.it
Alla prossima!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Kurczę aż chciałoby się wrócić do Włoch choćby na weekend!
Miejsce jest bardzo klimatyczne!