Klasyczny przepis pochodzący z włoskiego regionu Kampania powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby zamiast wyrzucić, wykorzystać resztki zalegającego w domu chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą do głowy kiedy o nim myślę to “złocista“, “chrupiąca” i “ciągnąca się“. Można do mojej wyliczanki dodać jeszcze słówka “niezdrowa“,”kaloryczna” i jak wszystko, co szkodzi “obłędnie smaczna“. Taka właśnie jest mozzarella in carrozza. Ciężko jest się jej oprzeć i trudno przejść obok obojętnie. Wodzi na pokuszenie, oj wodzi! Niech uwiedzie zatem i Ciebie. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, do którego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Najpewniej wszystkie masz w domu.
MOZZARELLA IN CARROZZA
Składniki:
(4 osoby)
- 8 kromek chleba tostowego
- 150 g mozzarelli (najlepiej di bufala)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- mąka
- sól
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kromki chleba kroimy na pół.
Mozzarellę kroimy w plasterki.
W misce rozbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka i sól. Dokładnie mieszamy.
Między każde dwie połówki chleba wkładamy po jednym plasterku mozzarelli.
Każdą kromkę moczymy w jajku zmieszanym z mlekiem i obtaczamy w mące.
Smażymy je na oleju z dodatkiem masła.
Mozzarelle wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ania
Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie.