Mozzarella in carrozza: neapolitański finger food

0
Mozzarella in carrozza: neapolitański finger food

Klasyczny przepis pochodzący z włoskiego regionu Kampania powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby zamiast wyrzucić, wykorzystać resztki zalegającego w domu chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą do głowy kiedy o nim myślę to “złocista“, “chrupiąca” i “ciągnąca się“. Można do mojej wyliczanki dodać jeszcze słówka “niezdrowa“,”kaloryczna” i jak wszystko, co szkodzi “obłędnie smaczna“. Taka właśnie jest mozzarella in carrozza. Ciężko jest się jej oprzeć i trudno przejść obok obojętnie. Wodzi na pokuszenie, oj wodzi! Niech uwiedzie zatem i Ciebie. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, do którego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Najpewniej wszystkie masz w domu.

MOZZARELLA IN CARROZZA 

Składniki:

(4 osoby)

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 150 g mozzarelli (najlepiej di bufala)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

WinoToskanii

Przygotowanie:

Kromki chleba kroimy na pół.

mozzarella in carrozza

Mozzarellę kroimy w plasterki.

mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza

W misce rozbijamy jajka, dodajemy szklankę mleka i sól. Dokładnie mieszamy.

mozzarella in carrozza

Między każde dwie połówki chleba wkładamy po jednym plasterku mozzarelli.

mozzarella in carrozza

Każdą kromkę moczymy w jajku zmieszanym z mlekiem i obtaczamy w mące.

mozzarella in carrozza

Smażymy je na oleju z dodatkiem masła.

mozzarella in carrozza

Mozzarelle wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Ania

Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie.

mozzarella in carrozza

mozzarella in carrozza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj