sałatki

Rukola, mandarynki, owoc granatu i orzechy włoskie, czyli sałata idealna na zimowe smutki
dieta śródziemnomorska
kuchnia
mandarynki
owoc granatu
rukola
sałatki
włoskie przepisy

Rukola, mandarynki, owoc granatu i orzechy włoskie, czyli sałata idealna na zimowe smutki

Zimą często sięgam po owoc granatu. Używam go w kuchni albo widelcem wyciskam sok z kilku ziarenek, mieszam z łyżką miodu i nakładam na twarz maseczkę. Sałatka, którą dzisiaj proponuję, to bomba witaminowa, energetyczna mieszanka kolorów i zaskakujące połączenie kilku smaków, to zimowa petarda! SAŁATA Z RUKOLI, Z MANDARYNKAMI, OWOCEM GRANATU I ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: […]

Czytaj dalej:
zielona sałata z kawałkami polenty
kuchnia
polenta
sałatki
włoskie przepisy

Zielona sałata z kawałkami polenty

To jest tzw. sałata z resztek. Kiedy gotujesz polentę, możesz być pewien/pewna, że sporo zostanie. Wystarczy pokroić ją w kostkę i przygotować pyszną sałatę. Wszystkie składniki dodaje się na oko. ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY Składniki: rukola awokado pomidorki koktajlowe pestki słonecznika ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia) oliwa z oliwek extra vergine sok […]

Czytaj dalej:
sałatka z bobu
kuchnia
sałatki
włoskie przepisy

Sałatka z bobu

SAŁATKA Z BOBU Składniki: 1 kg bobu 2 słodkie papryki tureckie 300 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku świeża bazylia sól oliwa z oliwek extra vergine Przygotowanie: Bób gotujemy al dente (ok. 15-20 min.) w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Paprykę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Na […]

Czytaj dalej:
sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów z kaparami, tymiankiem i cytryną
kuchnia
sałatki
włoskie przepisy

Sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów z kaparami, tymiankiem i cytryną

SAŁATKA Z GRILLOWANEGO KURCZAKA I SZPARAGÓW Z KAPARAMI, TYMIANKIEM I CYTRYNĄ (składniki na 2-3 porcje) 1 pierś kurczaka 1 pęczek szparagów 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 łyżki kaparów kilka gałązek świeżego tymianku 2 pełne garście rukoli pół szklanki majonezu pół szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony […]

Czytaj dalej:
sałata z pomarańczami i owocem granatu
dieta śródziemnomorska
kuchnia
owoc granatu
sałatki
włoskie przepisy

Sałata z pomarańczami i owocem granatu

SAŁATA Z POMARAŃCZAMI I OWOCEM GRANATU: 100 g mieszanki sałat 1 fenkuł 2 pomarańcze 1 owoc granatu sól oliwa z oliwek extravergine Myjemy sałatę i fenkuł, a następnie je odsączamy. Wyłuskujemy owoce granatu. Pomarańcze obieramy ze skórki, również tej białej, a każdą cząstkę kroimy na 3 części. Fenkuł kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki przekładamy […]

Czytaj dalej:
sałata z mozzarellą i kwiatami dyni
kuchnia
kwiaty cukinii
kwiaty dyni
sałatki
włoskie przepisy

Sałata z mozzarellą i kwiatami dyni

Oto kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni. Tym razem razem proponuję wykwintne towarzystwo kwiatów dyni. Delikatna sałatka jest idealna na lato, a zestawienie kolorów ucieszy każde oko. SAŁATA Z MOZZARELLĄ I KWIATAMI DYNI 300 g różnych sałat 300 g mozzarelli 4 dojrzałe pomidory 12 kwiatów dyni 2 niewielkie cukinie 4 anchois w oleju 2 […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kasze
kuchnia
sałatki
włoskie przepisy

Sałatka z pszenicy farro, suszonych pomidorów, fasolki i solonej ikry z tuńczyka

Farro jest bardzo starą odmianą pszenicy. Często bywa mylona z orkiszem i chociaż jest jego bliską kuzynką, to jednak poprawna nazwa brzmi pszenica płaskurka. W basenie Morza Śródziemnego dużą popularnością cieszyła się już w starożytności o czym świadczą liczne znaleziska ziaren w okolicach nekropoli. Bardzo charakterystyczny orzechowy posmak sprawia, że farro nadaje wyrazu każdej potrawie. Niestety niełatwo […]

Czytaj dalej:
szparagi
kuchnia
sałatki
włoskie przepisy

3 przepisy na szparagi

Szparagi są kopalnią witamin i minerałów, a w dodatku 100 g zawiera jedynie 18 kcal. Mogą mieć kolor biały, zielony albo ciemnofioletowy co jest uzależnione od sposobu ich uprawy. W Polsce pierwsze pęczki szparagów można kupić już na początku maja. Jednak ostrzegam, sezon na te warzywa trwa tylko kilka tygodni. Nie przegapcie go! Niżej znajdziecie […]

Czytaj dalej:
sałatka z makaronem
kuchnia
makaron
sałatki
włoskie przepisy

Pasta al freddo, czyli makaron w wersji na (babie) lato

Wakacje się kończą, ale przed nami babie lato. Jest jeszcze szansa na kilka cieplejszych dni i na ostatnie chwile w blasku wrześniowego słońca. Na niedzielny obiad, najlepiej w ogrodzie lub gdzieś na działce, polecam szczególnie sałatkę z makaronu. Danie to jest nie tylko pyszne, wyraża przede wszystkim włoską miłość do pasty, z której trudno zrezygnować nawet […]

Czytaj dalej:
sałatka z kaszy jęczmiennej
kasze
kuchnia
sałatki
włoskie przepisy

Śródziemnomorska sałatka z kaszy jęczmiennej

Jak ciekawie, a przede wszystkim smacznie przyrządzić kaszę jęczmienną? Mam dla Was propozycję sałatki bardzo ostatnimi czasy popularnej we Włoszech. Łakomczuchy docenią jej śródziemnomorski smak, głodomory podkreślą sycące wartości, a zwolennicy zdrowego żywienia uznają walory odżywcze, w tym oczywiście dobroczynne działanie kaszy. Z pewnością danie to doskonale wpasowuje się w nadchodzącą, letnią porę. Nas Polaków […]

Czytaj dalej:
Sałatka z awokado i krewetek
kuchnia
owoce morza
rukola
sałatki
włoskie przepisy

Sałatka z awokado i krewetek

Co można zrobić z awokado? Na pewno różne przystawki i sałatki. Mnie osobiście w ostatnim czasie urzekła sałatka z krewetkami. Nie jest to włoski przepis, jednak doskonale nadaje się na letnie upały, których w Italii nie brakuje. SAŁATKA Z AWOKADO I KREWETEK: 1 duże opakowanie krewetek 2 dojrzałe awokado 1 słodka cebula sok z cytryny rukola […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione