Trufle czekoladowe: trzy łatwe przepisy

0
Trufle czekoladowe: trzy łatwe przepisy

Trufle czekoladowe to wyrafinowany deser, idealny na święta, na Sylwestra i na każdą inną wyjątkową okazję. Niewielkie czekoladki są bardzo proste w przygotowaniu, poza tym trudn im się oprzeć. Dzisiaj proponuję Wam przepisy na trzy rodzaje trufliz mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady, obtaczane w pistacjach lub w kakao, z gorzkiej czekolady, aromatyzowane kawą oraz likierem wiśniowym, a także subtelne trufle z białej czekolady z dodatkiem pomarańczy.


TRUFLE CZEKOLADOWE W PISTACJACH I W KAKAO:

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 40 g solonych pistacji
  • 40 g gorzkiego kakao

WinoToskanii

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy krem granache. Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Przy pomocy noża drobno siekamy czekoladę i wsypujemy ją do miski. Podgrzewamy śmietanę prawie do wrzenia, ściągamy ją z ognia i wlewamy do czekolady. Po 2 minutach, kiedy zmięknie, powoli i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekamy aż krem ostygnie i schładzamy go w lodówce przez 2 godziny.

Z zastygłej masy lepimy kulki. Połowę obtaczamy w drobno pokruszonych pistacjach, resztę w kakao. Układamy je w papierowych foremkach. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je na godzinę przed podaniem.

trufle czekoladowe w pistacjach i kakao


Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 10 g miodu
  • 2 g kawy espresso w proszku
  • 5 łyżek kakao

WinoToskanii

Przygotowanie:

Przygotowujemy krem granache jak w przepisie wyżej, z tym że do podgrzanej śmietany wlewamy najpierw miód i wsypujemy kawę, a dopiero potem czekoladę. Po ostudzeniu dodajemy masło oraz likier wiśniowy i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Po wyjęciu z lodówki lepimy kulki, które obtaczamy w kakao i wkładamy do papierowych foremek. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je na godzinę przed podaniem.

trufle z likierem wiśniowym


TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z POMARAŃCZĄ:

Składniki:

  • 325 g białej czekolady
  • 80 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 łyżka limoncello
  • pół pomarańczy

WinoToskanii

Przygotowanie:

Masło i śmietanę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez minutę, następnie ściągamy z ognia i studzimy.

225 g czekolady kroimy w drobne kawałki i łączymy z maślano-śmietanową masą. Starannie mieszamy do momentu kiedy czekolada dobrze się rozpuści, a jeśli zajdzie taka potrzeba, podgrzewamy jeszcze przez moment. Dodajemy łyżkę limoncello i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Krem przekładamy do miski i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.

Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki. Umieszczamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki jeszcze na pół godziny.

Rozpuszczamy pozostałą część czekolady (100 g), kulki nadziewamy na wykałaczkę i zanurzamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar odcieknie i znowu układamy na papierze do pieczenia.

Gotowe trufle studzimy i dekorujemy wedle uznania.


Wesołych Świąt i udanego 2017 roku!

Ania


trufle z białej czekolody z pomarańczą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj