Insalata di fave

0
sałatka z bobu




INSALATA DI FAVE

Ingredienti:

  • 1 kg di fave
  • 2 peperoni corno di toro
  • 300 g di pomodorini ciliegini
  • 2 spicchi d’aglio
  • basilico
  • sale
  • olio EVO

Preparazione

Facciamo cuocere le fave al dente (circa 15-20 minuti). Scoliamole, rafreddiamo e sgusciamo.

Puliamo i peperoni e tagliamoli a strisce.

Tagliamo a metà i pomodorini.

In una padella scaldiamo l’olio insieme all’aglio schiacciato. Facciamo saltare i peperoni e aggiungiamo le fave. Cuociamo il tutto per 10 minuti. Versiamo i pomodorini e cuociamo per altri 4 minuti. Togliamoli dal fuoco, saliamo, mescoliamo insieme alle foglie di basilico e serviamo.

Buon appetito!

Ania

P.S. Se ti è piaciuto questo articolo o vuoi farmi qualche domanda, lascia un commento. Puoi anche condividere con me una foto da te scattata, pubblicandola sotto forma di un commento. Ricorda che ti aspetto su Facebook e su Instagram dove sono presente quotidianamente, pubblicando sempre più curiosità e più fotografie.

sałatka z bobu

sałatka z bobu

Poprzedni artykułSałatka z bobu
Następny artykułTort różany z konfiturą z róży angielskiej z własnego ogródka
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here