wino

wino musujące
słownik wina
wino
włoski lifestyle
włoskie tradycje świąteczne
włoskie wino

Włoskie wina musujące – jak wybrać najlepsze i jak je serwować

Prosecco, Moscato d’Asti, Franciacorta to nie są synonimy, a bardzo różne wina musujące. Jak zatem poruszać się w świecie bąbelków? Niżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek. 📌 METODA PRODUKCJI: We Włoszech wina musujące określa się wspólnym terminem SPUMANTE. Pierwszym czynnikiem jakie je odróżnia jest metoda produkcji. Na etykiecie znajdziecie napis METODO CLASSICO (ewentualnie metodo champenoise, albo metodo tradizionale) lub […]

Czytaj dalej:
jesień we Włoszech
wino
Włochy enokulinarnie
włoskie produkty regionalne
włoskie wino

6 powodów dla których warto wybrać się do Włoch jesienią

Lato zmierza ku końcowi, a to oznacza, że zbliża się najlepszy czas na wyprawę do Włoch. Moja rodzina i ja – w czasach kiedy jeszcze w Italii nie mieszkałam – uwielbialiśmy jesienne wakacje spędzane na Półwyspie Apenińskim. Oznaczały one ciszę, spokój, przyjemne temperatury, bogactwo smaków i niesamowity festiwal kolorów. Przekonajcie się sami! 1. Temperatura Tropikalne […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
słownik wina
sommelier
wino
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie wino

Tajemnice wina: słownik wina oraz włoskie wina na świecie

W ostatniej części wywiadu Emilio przybliży nam świat włoskiego wina. Dowiemy się gdzie szukać najlepszych trunków, czy łatwo jest dostać włoskie produkcje na świecie oraz jakie wino najlepiej wypadnie w duecie z najpopularniejszymi polskimi daniami. Zaczynamy jednak od słownika winiarza. Słownik wina: Pięć wyjątkowych słów, związanych z winem? Enologia oraz sztuka sommelierska charakteryzują się typowymi […]

Czytaj dalej:
Tajemnice wina: czyli winny świat
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
sommelier
wino
włoskie wino

Tajemnice wina: czyli winny świat

Poznaliśmy historię wina, uświadomiliśmy sobie również jakie cechy charakteru należy posiadać i ile pracy włożyć w zdobycie fachu sommeliera. Najwyższa pora zagłębić się w winny świat. Zapraszam do lektury! Świat wina: 4. Wino i zmysły. Jak wyczuć wszystkie smaki i aromaty? Wiemy już, że analiza sensoryczna (organoleptyczna) jest głównym zajęciem sommeliera. Nazywa się tak ponieważ […]

Czytaj dalej:
wino
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
sommelier
sztuka bizantyńska we Włoszech
wino
włoskie mozaiki
włoskie wino

Tajemnice wina: jak zostać sommelierem

Dzisiaj rozpoczynam nowy projekt poświęcony w całości winu. Odkąd mieszkam w Italii zrozumiałam, że ten trunek jest narodowym dziedzictwem. Powoli zaczynam zdawać sobie sprawę z różnorodności smaków, z bogactwa aromatów, z faktu, że wino powinno uwydatnić charakter konkretnej potrawy i że trudno jest mówić o ulubionym winie, bo wszystko zależy od kontekstu. Wśród moich dobrych […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia włoska
Molise
południowe Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne Włochy środkowe
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
Lacjum
Marche
Toskania
Umbria
wino
Włochy enokulinarnie
Włochy środkowe
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy środkowe

W drugiej odsłonie cyklu, opisującego produkty regionalne, zwiedzamy Włochy środkowe. Oprócz popularnych kierunków, takich jak Toskania, Lacjum, czy Umbria możecie zdecydować się na mniej uczęszczane, ale bardzo urokliwe Marche. Tę część Półwyspu Apenińskiego charakteryzuje łańcuch górski o identycznej nazwie, jeziora wulkaniczne, tektoniczne i krasowe, rzeki, równiny oraz Adriatyk, Morze Liguryjskie i Tyrreńskie. Kuchnia, razem z […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia włoska
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:
Etruskowie
Italia rzymska
jezioro Garda
Klub Polki na Obczyźnie
Lago di Garda
Lombardia
Maremma
Mediolan
Monferrato
Piemont
Siena
Sirmione
Toskania
Wenecja
Wenecja Euganejska
wino
Włochy środkowe
włoskie malarstwo
włoskie zabytki Unesco

Moje włoskie TOP 5

1. Wenecja – nie taki diabeł drogi O tym, że Wenecja jest miastem jedynym w swoim rodzaju nikogo przekonywać nie muszę. Niegdyś, zanim modne stały się miesiące miodowe spędzane w Ameryce, Włosi wybierali się w romantyczną podróż poślubną właśnie na lagunę. Carlo Goldoni, Marco Polo, Casanova, Tycjan czy Peggy Guggenheim to tylko niektóre postacie związane […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
północne Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoskie adresy
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

EATALY

Dwa miesiące temu na listę miejsc obowiązkowych do odwiedzenia w Mediolanie dołączył Eataly, czyli włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. Marka powstała w 2007 roku w Turynie, dzięki połączeniu sił drobnych producentów makaronu, oliwy, wina, wody, mięsa, wędlin i sera pochodzących z północny kraju. Dzisiaj jest obecna nie tylko w największych włoskich miastach, ale także w […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
kuchnia mediolańska
kuchnia włoska
Lombardia
Mediolan
wino
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie wino

O kuchni mediolańskiej słów kilka

Dawno, dawno temu…no może nie aż tak dawno. Fakt pozostaje jednak faktem, że za czasów Cesarsko Królewskich Austro Węgier Mediolan i Kraków administracyjnie należały do jednego państwa. To w dużym sensie tłumaczy charakter lokalnej kuchni, której daleko do śródziemnomorskich przysmaków, blisko natomiast do naszych, rodzimych frykasów. W klasycznej mediolańskiej kuchni króluje cielęcina, flaki, ryż i […]

Czytaj dalej:
wino

Butelkowanie wina, czyli in vino veritas

W słonecznej Italii panuje kryzys, w konsekwencji czego wszyscy szukają oszczędności. Doszło już nawet do tego, że w ofertach pracy ludzie w ramach wynagrodzenia nie proponują pieniędzy, a własne usługi, i tak fryzjer szuka sprzątaczki, której oferuje cotygodniowe dbanie o włosy, a zapracowane rodziny szukają opiekunek do dzieci w zamian za dach nad głową. Ilości […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione