wino

Orange wine, czwarty kolor wina
kulinarne ciekawostki
slow food Włochy
slow life
wino

Orange wine, czwarty kolor wina

Orange is the new white, chciałoby się powiedzieć. Od Mediolanu po Sydney, od Nowego Jorku aż po Londyn, wszędzie na świecie zwalnia się w piwniczkach miejsce dla czwartego koloru wina. Do białych, czerwonych i różowych dołączyło bowiem wino pomarańczowe. Najbardziej trendy wino ostatnich lat nie stanowi czasowej mody, nie jest też sztucznie barwione. A jednak […]

Czytaj dalej:
CHIANTI - wino z czarnym kogutem na etykiecie
dieta śródziemnomorska
Toskania
wino
Włochy środkowe

CHIANTI – wino z czarnym kogutem na etykiecie

Myśląc o Chianti, na pewno pojawia Ci się przed oczami pękata butelka umieszczona w koszyku z czerwonym winem w środku. Każda butelka tego wina produkowanego z winorośli uprawianej na przepięknych wzgórzach, leżących między Sieną a Florencją ma na etykiecie czarnego koguta. Dlaczego? Legenda mówi, że jeszcze w średniowieczu Sieneńczycy i Florentczycy toczyli spór o prawa do wzgórz […]

Czytaj dalej:
Valtellina, czyli lombardzka kraina doskonałego czerwonego wina
Lombardia
północne Włochy
Sondrio
Valtellina
wino
włoskie Alpy
włoskie zabytki Unesco

Valtellina, czyli lombardzka kraina doskonałego czerwonego wina

Jesteśmy w północnej części Lombardii, za jeziorem Como przy granicy ze Szwajcarią. Tam właśnie rozciąga się piękna Valtellina, wzdłuż której płynie rzeka Adda. Region zajmuje głównie tereny należące do prowincji Sondrio i tylko i w niewielkim procencie obszary wchodzące w skład prowincji Como i Lecco. Znane na całym świecie ośrodki narciarskie takie jak Bormio czy […]

Czytaj dalej:
Winnica Leonarda da Vinci w Mediolanie
architektura włoska
Lombardia
Mediolan
północne Włochy
wino

Winnica Leonarda da Vinci w Mediolanie

Każdy wie, że w Mediolanie znajduje się Wieczernik. Nieliczni mają świadomość istnienia tzw. Winnicy Leonarda (wł. Vigna di Leonardo), która jest ukryta za murami kamienicy stojącej naprzeciwko wejścia do Wieczernika. Kiedy Leonardo da Vinci opuścił Florencję na rzecz Mediolanu, został ciepło przyjęty przez ród Sforzów. Ludovico il Moro zlecił mu namalowanie “Ostatniej Wieczerzy”, a kilka lat później w […]

Czytaj dalej:
La Burlanda
Liguria
Lunigiana
noclegi Włochy
północne Włochy
Toskania
wino
Włochy środkowe
włoskie adresy
włoskie inspiracje

La Burlanda – toskańska agroturystyka niedaleko Cinque Terre i Portovenere

W historycznym regionie Lunigiana, w którego skład wchodzi liguryjska prowincja La Spezia i toskańska Massa-Carrara i którego nazwa pochodzi od rzymskiej kolonii Luni, znajduje się przepiękna agroturystyka “La Burlanda”. Otaczają ją gaje oliwne, ogromne i mocno pachnące krzewy rozmarynu, winorośle i Alpy Apuańskie. Niedaleko znajduje się urokliwe średniowieczne miasteczko Fosdinovo. Można je dojrzeć z tarasu restauracji […]

Czytaj dalej:
wino musujące
wino
włoski lifestyle
włoskie tradycje świąteczne
włoskie wina musujące

Włoskie wina musujące – jak wybrać najlepsze i jak je serwować

Prosecco, Moscato d’Asti, Franciacorta to nie są synonimy, a bardzo różne wina musujące. Jak zatem poruszać się w świecie bąbelków? Niżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek. 📌 METODA PRODUKCJI: We Włoszech wina musujące określa się wspólnym terminem SPUMANTE. Pierwszym czynnikiem jakie je odróżnia jest metoda produkcji. Na etykiecie znajdziecie napis METODO CLASSICO (ewentualnie metodo champenoise, albo metodo tradizionale) lub […]

Czytaj dalej:
Aquileia
Akwileja
Friuli Wenecja Julijska
Grado
wino
włoskie adresy
włoskie zabytki Unesco

Oblicza Włoch: Akwileja i Grado

W niedocenianym przez większość turystów regionie Friuli-Wenecja Julijska, traktowanym często jako tranzyt na trasie do “prawdziwej” Italii, można się zetknąć z prawdziwymi skarbami. W odległości 20 km od autostrady A4 leży nieduże miasteczko mogące się pochwalić wielką przeszłością. Akwileja – bo o niej mowa – bywa nazywana drugim Rzymem. Biorąc pod uwagę liczbę rzymskich ruin […]

Czytaj dalej:
Bardolino 1
Bardolino
jezioro Garda
Wenecja Euganejska
Werona
wino
włoskie adresy
włoskie Alpy
włoskie jeziora

Bardolino

Bardolino znajduje się na wschodnim wybrzeżu jeziora Garda i jest oddalone od Werony o 30 km. To bez wątpienia jedna z ważniejszych miejscowości leżących nad jeziorem. Okoliczny krajobraz cechują moreny na których uprawia się winorośl i drzewa oliwne. Z tej pierwszej produkuje się czerwone wino Bardolino i różowe wino Chiaretto, z tych drugich wytłacza się znaną i cenioną na całym […]

Czytaj dalej:
wino
włoskie produkty regionalne

6 powodów dla których warto wybrać się do Włoch jesienią

Lato zmierza ku końcowi, a to oznacza, że zbliża się najlepszy czas na wyprawę do Włoch. Moja rodzina i ja – w czasach kiedy jeszcze w Italii nie mieszkałam – uwielbialiśmy jesienne wakacje spędzane na Półwyspie Apenińskim. Oznaczały one ciszę, spokój, przyjemne temperatury, bogactwo smaków i niesamowity festiwal kolorów. Przekonajcie się sami! 1. Temperatura Tropikalne […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
sommelier
wino

Tajemnice wina: słownik wina oraz włoskie wina na świecie

W ostatniej części wywiadu Emilio przybliży nam świat włoskiego wina. Dowiemy się gdzie szukać najlepszych trunków, czy łatwo jest dostać włoskie produkcje na świecie oraz jakie wino najlepiej wypadnie w duecie z najpopularniejszymi polskimi daniami. Zaczynamy jednak od słownika winiarza. Słownik wina: Pięć wyjątkowych słów, związanych z winem? Enologia oraz sztuka sommelierska charakteryzują się typowymi […]

Czytaj dalej:
Tajemnice wina: czyli winny świat
dieta śródziemnomorska
sommelier
wino

Tajemnice wina: czyli winny świat

Poznaliśmy historię wina, uświadomiliśmy sobie również jakie cechy charakteru należy posiadać i ile pracy włożyć w zdobycie fachu sommeliera. Najwyższa pora zagłębić się w winny świat. Zapraszam do lektury! Świat wina: 4. Wino i zmysły. Jak wyczuć wszystkie smaki i aromaty? Wiemy już, że analiza sensoryczna (organoleptyczna) jest głównym zajęciem sommeliera. Nazywa się tak ponieważ […]

Czytaj dalej:
wino
dieta śródziemnomorska
sommelier
sztuka bizantyńska we Włoszech
wino
włoskie mozaiki

Tajemnice wina: jak zostać sommelierem

Dzisiaj rozpoczynam nowy projekt poświęcony w całości winu. Odkąd mieszkam w Italii zrozumiałam, że ten trunek jest narodowym dziedzictwem. Powoli zaczynam zdawać sobie sprawę z różnorodności smaków, z bogactwa aromatów, z faktu, że wino powinno uwydatnić charakter konkretnej potrawy i że trudno jest mówić o ulubionym winie, bo wszystko zależy od kontekstu. Wśród moich dobrych […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia
Molise
południowe Włochy
wino
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne Włochy środkowe
dieta śródziemnomorska
kuchnia
Lacjum
Marche
Toskania
Umbria
wino
Włochy środkowe
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy środkowe

W drugiej odsłonie cyklu, opisującego produkty regionalne, zwiedzamy Włochy środkowe. Oprócz popularnych kierunków, takich jak Toskania, Lacjum, czy Umbria możecie zdecydować się na mniej uczęszczane, ale bardzo urokliwe Marche. Tę część Półwyspu Apenińskiego charakteryzuje łańcuch górski o identycznej nazwie, jeziora wulkaniczne, tektoniczne i krasowe, rzeki, równiny oraz Adriatyk, Morze Liguryjskie i Tyrreńskie. Kuchnia, razem z […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Południowy Tyrol
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:
Cuneo
Monferrato
Piemont
wino
włoskie zabytki Unesco

Winne szlaki Piemontu: Langhe-Roero i Monferrato

W czerwcu tego roku rejony Langhe-Roero oraz Monferrato (Piemont) zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co dokładnie spowodowało, że miejsca te zasłużyły na wyróżnienie i na szczególną ochronę postaram się w dzisiejszym poście wyjaśnić. Konkretny zabytek region, a nawet sposób odżywiania zostają wciągnięte na Listę UNESCO tylko wtedy, kiedy dopatrzy się w nich tzw. “Wyjątkowej Wartości […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
kuchnia
kuchnia mediolańska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
wino

O kuchni mediolańskiej słów kilka

Dawno, dawno temu…no może nie aż tak dawno. Fakt pozostaje jednak faktem, że za czasów Cesarsko Królewskich Austro Węgier Mediolan i Kraków administracyjnie należały do jednego państwa. To w dużym sensie tłumaczy charakter lokalnej kuchni, której daleko do śródziemnomorskich przysmaków, blisko natomiast do naszych, rodzimych frykasów. W klasycznej mediolańskiej kuchni króluje cielęcina, flaki, ryż i […]

Czytaj dalej:
Dolina Valpolicella
kuchnia
risotto
Valpolicella
Wenecja Euganejska
wino
włoskie przepisy

Dolina Valpolicella

DOLINA VALPOLICELLA Uczeni twierdzą, że sylaby WOIN  i WAIN, od których miałyby się wywodzić greckie OINOS i łacińskie VINUM, pochodzą od pradawnego, praindoeurpoejskiego języka, z czasów zanim nastąpił podział na ludy europejskie i semickie. Dzięki badaniom paleontologicznym wiemy, że winorośl była obecna na ziemi jeszcze zanim pojawił się człowiek, a możliwość jej uprawy przyczyniła się […]

Czytaj dalej:
wino

Butelkowanie wina, czyli IN VINO VERITAS

W słonecznej Italii panuje kryzys, w konsekwencji czego wszyscy szukają oszczędności. Doszło już nawet do tego, że w ofertach pracy ludzie w ramach wynagrodzenia nie proponują pieniędzy, a własne usługi, i tak fryzjer szuka sprzątaczki, której oferuje cotygodniowe dbanie o włosy, a zapracowane rodziny szukają opiekunek do dzieci w zamian za dach nad głową. Ilości […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione