włoskie produkty regionalne

Babà al rum to neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach
Kampania
Neapol
południowe Włochy
poza Italią
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji […]

Czytaj dalej:
Testa di Moro - ceramika skrywająca smutną legendę i jeden z symboli Sycylii
Palermo
Sycylia
włoski design
włoskie produkty regionalne

Testa di Moro – ceramika skrywająca smutną legendę i jeden z symboli Sycylii

Można by powiedzieć, że Włochy ceramiką stoją. Znajdziemy ją niemal wszędzie – od Bassano del Grappa i jeziora Garda, przez Toskanię, Umbrię i Wybrzeże Amalfitańskie aż po Sycylię. W każdym przypadku jest niezwykle charakterystyczna i kolorowa. Jednak to właśnie na Wyspie Słońca tradycyjna ceramika ma bardzo oryginalny kształt donic przybierających formę głów. Wiąże się z nimi pewna […]

Czytaj dalej:
Mercato Centrale - smakowite miejsce w sercu Florencji
Florencja
Toskania
Włochy środkowe
włoskie produkty regionalne

Mercato Centrale – smakowite miejsce w sercu Florencji

Co warto i należy zobaczyć we Florencji, przeczytacie w każdym przewodniku. Dzisiaj zdradzę Wam, gdzie dobrze zjeść. O Mercato Centrale opowiedział mi kilka lat temu znajomy – rodowity florentczyk. Udało nam się tam dotrzeć dopiero w zeszłym tygodniu. Bardzo lubię miejsca, które są niczym kulinarny raj i działają na wszystkie zmysły. Pod jednym dachem znajdują […]

Czytaj dalej:
Peperoncino - wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć
Kalabria
kulinarne ciekawostki
południowe Włochy
włoskie produkty regionalne

Peperoncino – wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć

Jest niewielka, piękna, kolorowa i potwornie pikantna. Mowa o peperoncino, papryczce, która we Włoszech –  szczególnie na południu kraju – przez wieki była używana w celu konserwacji żywności. Nadal w tamtejszej kuchni jest bardzo popularna. Dla wielu Włochów peperoncino stanowi niezbędne wyposażenie spiżarni. Często zadaje sobie pytanie, jak przy panujących w Italii upałach, ludzie są […]

Czytaj dalej:
kuchnia Ligurii
dieta śródziemnomorska
kuchnia liguryjska
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Liguria od kuchni, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

Amatorzy włoskiej kuchni, kulinarnych podróży i odkrywania lokalnych smaków na pewno zadają sobie pytanie, co zjeść w regionie, który zamierzają odwiedzić. Dzisiaj podpowiem Ci, jakie są lokalne przysmaki, typowe dla niewielkiej, ale pięknej Ligurii. Ziemia ta z jednej strony otoczona jest przez turkusowe morze, z drugiej przez zielone Apeniny. Porasta ją klasyczna śródziemnomorska roślinność, a […]

Czytaj dalej:
speck
speck
Trydent-Górna Adyga
włoska szynka wędzona
włoskie produkty regionalne

Speck, delicja z Południowego Tyrolu

Południowy Tyrol to piękne góry, najsmaczniejsze w całej Italii jabłka, aromatyczne wina takie jak np. Gewürztraminer i Speck, czyli wędzona szynka posiadająca oznaczenie IGP. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowemu charakterowi jaki cechuje najbardziej wysuniętą na północ włoską prowincję. Tutaj bowiem spotkają się kultura śródziemnomorska z alpejską, klimat jest bardzo pogodny, a powietrze wyjątkowo czyste. Aż […]

Czytaj dalej:
arance rosse di Sicilia IGP
Sycylia
włoskie produkty regionalne

Czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

Sycylia to prawdziwa kraina obfitości, a jednym z jej największych skarbów są czerwone pomarańcze posiadające oznaczenie IGP (indicazione geografica tipica), czyli certyfikat produktu regionalnego. Moro, Tarocco i Sangiunello – tak właśnie nazywają się trzy najważniejsze odmiany o rubinowym miąższu. W przeciwieństwie do pozostałych rodzajów, które wytwarzają jedynie karoten, czerwone pomarańcze z Sycylii produkują również antocyjany, tj. […]

Czytaj dalej:
jesień we Włoszech
wino
Włochy enokulinarnie
włoskie produkty regionalne
włoskie wino

6 powodów dla których warto wybrać się do Włoch jesienią

Lato zmierza ku końcowi, a to oznacza, że zbliża się najlepszy czas na wyprawę do Włoch. Moja rodzina i ja – w czasach kiedy jeszcze w Italii nie mieszkałam – uwielbialiśmy jesienne wakacje spędzane na Półwyspie Apenińskim. Oznaczały one ciszę, spokój, przyjemne temperatury, bogactwo smaków i niesamowity festiwal kolorów. Przekonajcie się sami! 1. Temperatura Tropikalne […]

Czytaj dalej:
ceramika z Umbrii
pamiątki z Włoch
Włochy praktycznie
włoski lifestyle
włoskie produkty regionalne

Włoskie wakacje: pamiątki z podróży

Jak najdłużej zachować wspomnienie włoskich wakacji? Poza zdjęciami, przywykliśmy kupować rozmaite pamiątki przeznaczone dla najbliższych lub dla nas samych. Zdarza się jednak, że chęć sprawienia komuś przyjemności z jakiegoś powodu zamienia się w przykry obowiązek. Zaczynamy bić się z myślami i zastanawiać nad prezentem, a w głowie mamy czarną dziurę. Co zatem można przywieźć z […]

Czytaj dalej:
Il prosciutto di San Daniele
Friuli Venezia Giulia
Friuli Wenecja Julijska
Prosciutto di San Daniele
San Daniele del Friuli
szynka San Daniele
Udine
włoskie produkty regionalne

Il prosciutto di San Daniele – Szynka San Daniele

Prosciutto di San Daniele produkuje się ze świńskiego udźca, który kształtem przypomina gitarę. Ma charakterystyczny czerwono-różowy kolor, intensywny zapach i bardzo delikatny smak. Istnieją specjalne techniki degustacji tej pysznej szynki, posiadającej ozanczenie pochodzenia geograficznego Unii Europejskiej (D.O.P.) oraz pieczęć regionalną (marchio del Consorzio), a wprawiony nos jest w stanie wyczuć w niej zapach pieczonego chleba, suszonych owoców […]

Czytaj dalej:
kuchnia Mantui
kuchnia włoska
Lombardia
Mantova
Mantova la capitale italiana della cultura 2016
Mantua
Mantua włoska stolica kulury 2016
północne Włochy
Sabbioneta
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Smaki Mantui – I sapori mantovani

Kuchnia oraz produkty regionalne z Mantui mają długą i bogatą tradycję. Żyzne tereny oraz obecność rzeki Mincio sprawiały, że plony były owocne jeszcze w starożytności. Ochoczo korzystali z nich Etruskowie, Celtowie i Rzymianie. W średniowieczu, po odnalezieniu relikwii z krwią Chrystusa (Prezziosissimo Sangue), Mantua stała się celem masowych pielgrzymek. Bywali tutaj zwykli śmiertelnicy oraz koronowane głowy. […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia włoska
Molise
południowe Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne Włochy środkowe
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
Lacjum
Marche
Toskania
Umbria
wino
Włochy enokulinarnie
Włochy środkowe
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy środkowe

W drugiej odsłonie cyklu, opisującego produkty regionalne, zwiedzamy Włochy środkowe. Oprócz popularnych kierunków, takich jak Toskania, Lacjum, czy Umbria możecie zdecydować się na mniej uczęszczane, ale bardzo urokliwe Marche. Tę część Półwyspu Apenińskiego charakteryzuje łańcuch górski o identycznej nazwie, jeziora wulkaniczne, tektoniczne i krasowe, rzeki, równiny oraz Adriatyk, Morze Liguryjskie i Tyrreńskie. Kuchnia, razem z […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia włoska
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
północne Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoskie adresy
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

EATALY

Dwa miesiące temu na listę miejsc obowiązkowych do odwiedzenia w Mediolanie dołączył Eataly, czyli włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. Marka powstała w 2007 roku w Turynie, dzięki połączeniu sił drobnych producentów makaronu, oliwy, wina, wody, mięsa, wędlin i sera pochodzących z północny kraju. Dzisiaj jest obecna nie tylko w największych włoskich miastach, ale także w […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione