włoskie przepisy

Quiche w barwach jesieni, z dynią, szpinakiem, fetą i orzechami nerkowca
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Quiche w barwach jesieni, z dynią, szpinakiem, fetą i orzechami nerkowca

QUICHE Z DYNIĄ, SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: na ciasto 200 g mąki 90 g masła 1 jajko 2o ml zimnej wody na farsz 200 g dyni 50 g szpinaku 1 cebula 100 g fety 150 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki orzechów nerkowca sól pieprz gałka […]

Czytaj dalej:
W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa

Dawno temu przestałam kupować dostępne w sklepach kotki rosołowe. Ich skład woła o pomstę do nieba, tymczasem przygotowanie domowej kostki jest banalnie proste. Korzystam z włoskiego przepisu, dlatego do warzyw dodaję powszechne w tutejszej kuchni zioła i oliwę z oliwek. Kostkę rosołową przechowuję w lodówce. Używam jej do zup, sosów, do risotta i wielu innych […]

Czytaj dalej:
Farinata di ceci - boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem
kuchnia włoska
Liguria
Piemont
północne Włochy
włoskie przepisy

Farinata di ceci – boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem

Bardzo lubię ciecierzycę i chętnie używam jej w kuchni. Lubię również farinatę di ceci, czyli pieczony placek z mąki z ciecierzycy. O jego wynalezienie spierają się między sobą Liguria i Piemont. Nic w tym dziwnego, bo Włosi często dyskutują nad proweniencją rozmaitych potraw. Ja po raz pierwszy farinatę jadłam właśnie w Piemoncie, podczas degustacji win produkowanych […]

Czytaj dalej:
Santa Margherita Ligure - przepis na pomidorki z tymiankiem + kilka sprawdzonych adresów
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
Santa Margherita Ligure
włoskie przepisy

Santa Margherita Ligure – przepis na pomidorki z tymiankiem + kilka sprawdzonych adresów

Każdy Mediolańczyk wie, że w 40 minut dojedzie do Como, w 45 minut do Stresy położonej nad lago Maggiore, a w 50 minut do szwajcarskiego Lugano. W 1,5 godziny dostanie się natomiast do serca Ligurii – Santa Margherita, Portofino i Camogli. Wszystkie wymienione miasteczka są miejscami, gdzie szuka się odskoczni od codzienności, spokoju i świeżego powietrza, […]

Czytaj dalej:
Likier cytrynowo-bazyliowy
digestivo
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
włoskie przepisy

Likier cytrynowo-bazyliowy

Bazylia przywołuje na myśl pesto, spaghetti z sosem pomidorowym, bruschettę i wiele innych przysmaków typowych dla włoskiej kuchni. Jej zapach jest nie do podrobienia i jednoznacznie kojarzy się z Italią. Na bazie bazylii można przygotować znakomity digestif, czyli likier na trawienie. Liście bazylii powinny być jednak jędrne, niepryskane i przesycone słońcem, dlatego najlepiej wyhodować roślinę […]

Czytaj dalej:
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Spaghetti z bakłażanami i kaparami

SPAGHETTI Z BAKŁAŻANAMI I KAPARAMI Składniki: (4 porcje) 400 g spaghetti 600 g długich bakłażanów 4 łyżki kaprów w soli 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 1 peperoncino 2 łyżki posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 100 ml wody tarty Parmezan Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plasterki, solimy i odkładamy na pół […]

Czytaj dalej:
Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami

Po raz pierwszy ciasto z morelami upiekłam przez przypadek. Robiąc poranną prasówkę, wpadł mi w oko ciekawy przepis. Miałam ostatnie, mega dojrzałe morele, z którymi szybko musiałam coś zrobić. Deser okazał się pyszny. W tym sezonie lądował na naszym stole wiele razy i na pewno jeszcze się pojawi. Za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. […]

Czytaj dalej:
Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów

PARMIGIANA Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW Składniki: 2 okrągłe bakłażany 1 butelka przecieru pomidorowego 1 wędzona scamorza tarty parmezan kilka listków bazylii oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Bakłażany pokroić w plasterki, posolić i odłożyć na pół godziny na sitko po to, żeby pozbyć się goryczki. Opłukać, wysuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i upiec w […]

Czytaj dalej:
Kruche ciasteczka z kwiatami
kuchnia włoska
poza Italią
włoskie przepisy

Kruche ciasteczka z kwiatami

Lori i jej piękne ciasteczka poznałam dzięki serwisowi Instagram. Pewnego dnia wyświetliło mi się zdjęcie, które zachwyciło mnie do tego stopnia, że zaczęłam szperać w czeluściach internetu. Okazało się, że Loria Stern mieszka w Kalifornii, jest profesjonalnym cukiernikiem, a jej znakiem firmowym są wypieki ozdabiane jadalnymi kwiatami. Poza obecnością w mediach społecznościowych, posiada również stronę […]

Czytaj dalej:
Chłodnik emigracyjny, czyli jak przygotowuję chłodnik we Włoszech
kuchnia włoska
poza Italią
włoskie przepisy

Chłodnik emigracyjny, czyli jak przygotowuję chłodnik we Włoszech

W najbliższych dniach temperatura powietrza ma sięgnąć nawet 40°C. Letnie upały są we Włoszech normą, jednak co za dużo, to nie zdrowo. Klimatyzacja średnio mi służy. Na szczęście po latach potrafię ją okiełznać. Zawsze włączam klimatyzator w pomieszczeniu, w którym aktualnie nie przebywam i pozwalam, żeby drugi pokój powoli się wychładzał. Metoda jest znacznie bardziej […]

Czytaj dalej:
Szałwia w panierce
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Szałwia w panierce

Przytrafili nam się niezapowiedziani goście. Świetnie -pomyślałam, bo nasze życie towarzyskie ostatnimi czasy miewa się średnio. Otworzymy butelkę musującego wina i wypijemy je w ogrodzie. Tylko co ja do tego wina podam? Traf chciał, że na kuchennym stole stał bukiet aromatycznej szałwii. Pomyślałam, że przygotuję tempurę i razem z bąbelkami podam panierowaną szałwię. To był […]

Czytaj dalej:
Malinowe tiramisù
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Malinowe tiramisù

MALINOWE TIRAMISÙ (4 duże porcje) Składniki: 250 gr serka mascarpone 2 jajka 2 łyżki cukru 300 gr malin biszkopty kilka niesolonych pistacji 2-3 kostki ciemnej czekolady Przygotowanie: Umyte i wysuszone maliny dzielimy na pół. Pierwszą połowę miksujemy na płynną masę i przecedzamy je przez sitko po to, żeby oddzielić pestki od reszty. Oddzielamy białka od […]

Czytaj dalej:
Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Focaccia z fetą, cukinią i kolorowym pieprzem

Focaccię można przygotować z dowolnymi dodatkami. Mnie przekonuje połączenie wyrazistego sera feta z delikatną cukinią i różowym pieprzem, który nie tylko dodaje świeżego posmaku, ale podobnie jak papryczka ożywia danie kolorem. Liście bazylii ułożyłam na placku jedynie dla uzyskania kontrastu na zdjęciu. Po wykonaniu fotografii, wrzuciłam je do sosu pomidorowego. FOCACCIA Z FETĄ, CUKINIĄ I […]

Czytaj dalej:
Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Lasagne ze szparagami, porem i wędzonym łososiem

LASAGNE ZE SZPARAGAMI, POREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM  Składniki: lasagne 200 g wędzonego łososia pęczek zielonych szparagów 1 por 75 g tartego parmezanu sok z połówki cytryny 9 płatów makaronu lasagne oliwa z oliwek extra vergine sól pieprz świeży szczypiorek beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 450 ml mleka szczypta soli gałka muszkatołowa mielony pieprz […]

Czytaj dalej:
Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Zielone lasagne ze szparagami i groszkiem

Zielone lasagne są bardzo wiosenne nie tylko ze względu na kolor, ale przede wszystkim dzięki składnikom -szparagom i groszkowi. Można nie dodać do nich szynki. Próbowałam, sprawdza się i taka wersja. ZIELONE LASAGNE ZE SZPARAGAMI I GROSZKIEM Składniki (6 porcji): lasagne 9 płatów makaronu lasagne 400 g szparagów 400 g groszku 150 g szynki 50 […]

Czytaj dalej:
pistacjowe tiramisù
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Pistacjowe tiramisù

Jak zaczynacie dzień? Ja zazwyczaj od jogurtu z płatkami owsianymi i/albo z sezonowymi owocami. Czasem jednak specjalnie sobie dogadzam. Zrobiłam to dzisiaj rano, pochłaniając wspólnie z dzieckiem porcję tiramisù. Pistacjowe tiramisù to kolejny po tiramisù z truskawkami wariant klasycznego włoskiego deseru. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo, bardzo pyszny. Pastę z pistacji koniecznie zróbcie własnoręcznie, bo te […]

Czytaj dalej:
Tortelli z gruszką i ementalerem
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Tortelli z gruszką i ementalerem

O tym, że ser w połączeniu z gruszkami smakuje pysznie, wiedziałam od dawna. Niestety mój mąż był innego zdania. Całe szczęście do czasu. Rok temu w okresie wielkanocnym odwiedziliśmy Comacchio. W restauracji zastanawiałam się co zamówić dla dziecka, a kelnerka doradziła mi tortelli z gruszką i ementalerem. To był strzał w dziesiątkę. Pierożki posmakowały naszej małej […]

Czytaj dalej:
mandarinetto - przepis na likier z mandarynek
digestivo
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Mandarinetto – przepis na likier z mandarynek

Uwielbiam włoskie likiery robione z cytrusów, a mandarinetto to mój faworyt. Jego zapach i smak jest wyjątkowy. Im dłużej postoi, tym bardziej staje się intensywny. Świetnie sprawdza się jako digestivo, można go dodać do ciasta albo polewać nim lody. MANDARINETTO Składniki: (z podanych składników powstaną 2 litry likieru) 20 niepryskanych mandarynek 1 l spirytusu 1 l […]

Czytaj dalej:
polenta z radicchio i serem taleggio
kuchnia włoska
polenta
północne Włochy
włoskie przepisy

Polenta z radicchio i serem taleggio

POLENTA Z RADICCHIO I SEREM TALEGGIO Składniki: z podanych składników wychodzi spora zapiekanka, którą przygotowuję w owalnym naczyniu o wymiarach 28 cm x 22 cm 400 g polenty błyskawicznej (polenta istantanea) 100 g sera taleggio 50 gr parmezanu 60 g masła 3 główki radicchio  1 por pęczek pietruszki 3 gałązki tymianku sól pieprz Przygotowanie: Myjemy główki radicchio, odcinamy korzenie, resztę kroimy […]

Czytaj dalej:
quiche z marchewką i gorgonzolą
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Quiche z marchewką i gorgonzolą

QUICHE Z MARCHEWKĄ I GORGONZOLĄ Składniki: ciasto 150 g mąki gryczanej 50 g mąki razowej szczypta soli 90 g masła 2 jajka 20 ml lodowatej wody nadzienie 6 marchewek 1 pasternak 1 por 200 g śmietany 35% (crème fraîche) 50 g parmezanu 50 g gorgonzoli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz 1 […]

Czytaj dalej:
zielona sałata z kawałkami polenty
kuchnia włoska
polenta
włoskie przepisy

Zielona sałata z kawałkami polenty

To jest tzw. sałata z resztek. Kiedy gotujesz polentę, możesz być pewien/pewna, że sporo zostanie. Wystarczy pokroić ją w kostkę i przygotować pyszną sałatę. Wszystkie składniki dodaje się na oko. ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY Składniki: rukola awokado pomidorki koktajlowe pestki słonecznika ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia) oliwa z oliwek extra vergine sok […]

Czytaj dalej:
ciasto czekoladowo-pistacjowe
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Ciasto czekoladowo-pistacjowe

CIASTO CZEKOLADOWO-PISTACJOWE Składniki: ciasto 250 g gorzkiej czekolady 50 g pistacji bez soli 1 łyżka cukru trzcinowego 5 łyżek rumu 250 g masła 6 jajek 125 g cukru 60 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180°C. Siekamy pistacje […]

Czytaj dalej:
cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego
Kampania
kuchnia włoska
południowe Włochy
włoskie przepisy

Cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

Cytrynowe risotto ma orzeźwiający i wyrafinowany smak. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jednak jak przystało na prawdziwą kuchnię, pochodzącą z południa Włoch, wszystkie składniki dodaje się na oko. Robiąc je dla dwóch osób, zazwyczaj używam 3 pełnych garści ryżu, 1 średniej cytryny, 1 niewielkiej cebuli i 1,5 kostki rosołowej domowej produkcji (nie jest specjalnie słona). […]

Czytaj dalej:
polenta z porem i brokułami
kuchnia włoska
polenta
włoskie przepisy

Polenta z porem i brokułami

POLENTA Z POREM I BROKUŁAMI Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 1 brokuł (ok. 400 g) 1 por oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól kuchenna Przygotowanie: Myjemy brokuły, różyczki oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w grubsze plasterki. W garnku gotujemy 1,5 l wody. Solimy ją i wrzucamy kawałki nóżek. Po 5 minutach dodajemy różyczki. Mieszamy […]

Czytaj dalej:
polenta
kuchnia włoska
polenta
północne Włochy
włoskie przepisy

Polenta – zdrowe jedzenie smakuje lepiej!

CO TO JEST POLENTA? Jeśli cenisz sobie zdrowe życie, polenta jak najszybciej powinna zagościć w Twojej kuchni. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu i jest znacznie zdrowsza od pizzy, a przede wszystkim można z niej wyczarować prawdziwe cuda. Na początku mojej włoskiej przygody nie miałam o polencie dobrego zdania. Prawda jest taka, że po prostu jej […]

Czytaj dalej:
makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi
kuchnia włoska
północne Włochy
włoskie przepisy

Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

MAKARON Z RADICCHIO, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: (4 osoby) 320 g fusilli 1 radicchio 140 g pikantnej gorgonzoli 150 ml śmietanki garść orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. W […]

Czytaj dalej:
rustykalny placek calzone
Apulia
kuchnia włoska
południowe Włochy
włoskie przepisy

Rustykalny placek calzone

RUSTYKALNY PLACEK CALZONE Przepis pochodzi z Apulii. W oryginalnej wersji używa się tzw. “sponsale” tj. cebuli przypominającej pora. Jest to produkt niszowy. Niełatwo go dostać nawet we Włoszech. Alternatywą może być mix białej cebuli i pora, który zazwyczaj stosuję. Składniki: Ciasto 400 g mąki Manitoba 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 100 ml białego […]

Czytaj dalej:
tarta z jabłkami
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Tarta z jabłkami

TARTA Z JABŁKAMI Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 jajko 40 ml zimnej wody Nadzienie 1 kg jabłek 40 ml soku z cytryny 60 g masła 1 łyżka miodu 1 laska wanilii Syrop 30 ml wody 60 g cukru Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone […]

Czytaj dalej:
pasta e fagioli
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Pasta e fagioli

PASTA E FAGIOLI Składniki: (4 osoby) 350 g krótkiego makaronu 250 g białej fasoli 3 łyżki pulpy pomidorowej 2 liście laurowe 4 listki szałwii 1 ząbek czosnku sól pieprz oliwa z oliwek extravergine Parmezan Przygotowanie: Surową fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, wrzucamy […]

Czytaj dalej:
figowa tarta tatin
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Figowa tarta tatin

FIGOWA TARTA TATIN Składniki na ciasto o ∅ 24-26 cm: kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła szczypta soli figi w karmelu: 12 dojrzałych fig 250 g cukru 100 g masła pół laski wanilii szczypta soli Przygotowanie: Szykujemy ciasto – do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Wyrabiamy. Jeśli się nie […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione