Alpejskie ciasto z jagodami leśnymi

0
Alpejskie ciasto z jagodami leśnymi

CIASTO Z JAGODAMI LEŚNYMI 

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki gryczanej (wł. polenta taragna)
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny bio
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

nadzienie:

  • 350 g leśnych jagód
  • 245 g cukru
  • 85 g wody
  • 35 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

W misce rozetrzeć masło razem cukrem. Dodać skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część), ekstrakt z wanilii i roztrzepane jajka. Przełożyć na stolnicę, dorzucić obydwie mąki wymieszane z proszkiem i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

W międzyczasie można przygotować dżem jagodowy.

Umyć jagody.

Do garnka wlać wodę z cukrem, postawić na ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. Dorzucić jagody, rozgnieść je i gotować na niewielkim ogniu do momentu uzyskania konsystencji dżemu (ok. 1/2 godziny). Najlepszym testem na sprawdzenie, czy dżem jest gotowy, będzie położenie łyżeczki z dżemem na spodeczku. Po ostudzeniu nie powinien się przelewać. Ostudzić.

Piekarnik nastawić na 180°C.

Tortownicę o Ø 22 cm posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 do 1/3. Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć przy pomocy widelca.

W rondelku roztopić masło razem z bułką tartą i rozprowadzić masę na cieście. Dodać dżem i wyrównać powierzchnię. Rozwałkować mniejszy kawałek ciasta i umieścić go na górze. Starannie zalepić brzegi.

Wstawić do pieca na 30 minut albo do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here