Białe szparagi w sosie bolzańskim (salsa bolzanina)

0
Białe szparagi w sosie bolzańskim (salsa bolzanina)

Szparagi w sosie bolzańskim, po włosku asparagi e salsa bolzanina, a po niemiecku Spargel mit bozner Soße są tradycyjnym daniem pochodzącym z Południowego Tyrolu. Przygotowuje się je w sezonie, a więc w kwietniu i w maju. Przysmaku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podaje się je jako przystawkę lub danie główne. Wszystko zależy od ilości. Ja białe szparagi w sosie bolzańskim poznałam dzięki jednej z czytelniczek bloga. Od tamtej pory chętnie je gotuję. Są bardzo delikatne, a sos przypomina mi rodzime smaki.

W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ASPARAGI BIANCHI E SALSA BOLZANINA

(BIAŁE SZPARAGI W SOSIE BOLZAŃSKIM)

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki bulionu
  • sól i biały pieprz
  • 1 pęczek białych szaragów
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki białego wina
  • sól
  • roztopione masło
  • starty ser grana padano
  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i oddziel białka od żółtek.

Przygotuj ciepły bulion.

Do głębokiego naczynia włóż żółtka, wlej bulion, dodaj musztardę, ocet, sól i biały pieprz. Zmiksuj. Powoli wlewaj olej, dalej miksując tak, jakbyś przygotowywał/a majonez.

Posiekaj drobno białka i razem ze szczypiorkiem dodaj je do sosu. Wymieszaj.

Umyj szparagi i oderwij twarde końcówki. Przy pomocy obieraczki obierz łodygi.

W specjalnym garnku zagotuj wodę. Jeśli nie masz garnka na szparagi, użyj niskiego o dużej średnicy. Dodaj sól, masło, cukier i białe wino. Włóż szparagi, zmniejsz ogień, zakryj częściowo przykrywką i gotuj przez kwadrans. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na półmisek. Polej roztopionym masłem i posyp startym grana padano. Dopraw sosem i posiekanym szczypiorkiem.

Szparagi najczęściej podaje się z wędzoną szynką i gotowanymi ziemniakami polanymi oztopionym masłem.

Ania

Białe szparagi w sosie bolzańskim (salsa bolzanina) Białe szparagi w sosie bolzańskim (salsa bolzanina) Białe szparagi w sosie bolzańskim (salsa bolzanina)

Białe szparagi w sosie bolzańskim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here