Szparagi w sosie bolzańskim, po włosku asparagi e salsa bolzanina, a po niemiecku Spargel mit bozner Soße są tradycyjnym daniem pochodzącym z Południowego Tyrolu. Przygotowuje się je w sezonie, a więc w kwietniu i w maju. Przysmaku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podaje się je jako przystawkę lub danie główne. Wszystko zależy od ilości. Ja białe szparagi w sosie bolzańskim poznałam dzięki jednej z czytelniczek bloga. Od tamtej pory chętnie je gotuję. Są bardzo delikatne, a sos przypomina mi rodzime smaki.
W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
ASPARAGI BIANCHI E SALSA BOLZANINA
(BIAŁE SZPARAGI W SOSIE BOLZAŃSKIM)
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 100 ml oleju
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki bulionu
- sól i biały pieprz
- 1 pęczek białych szaragów
- 1 łyżeczka masła
- szczypta cukru
- 2 łyżki białego wina
- sól
- roztopione masło
- starty ser grana padano
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i oddziel białka od żółtek.
Przygotuj ciepły bulion.
Do głębokiego naczynia włóż żółtka, wlej bulion, dodaj musztardę, ocet, sól i biały pieprz. Zmiksuj. Powoli wlewaj olej, dalej miksując tak, jakbyś przygotowywał/a majonez.
Posiekaj drobno białka i razem ze szczypiorkiem dodaj je do sosu. Wymieszaj.
Umyj szparagi i oderwij twarde końcówki. Przy pomocy obieraczki obierz łodygi.
W specjalnym garnku zagotuj wodę. Jeśli nie masz garnka na szparagi, użyj niskiego o dużej średnicy. Dodaj sól, masło, cukier i białe wino. Włóż szparagi, zmniejsz ogień, zakryj częściowo przykrywką i gotuj przez kwadrans. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na półmisek. Polej roztopionym masłem i posyp startym grana padano. Dopraw sosem i posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi najczęściej podaje się z wędzoną szynką i gotowanymi ziemniakami polanymi oztopionym masłem.
Ania