Orange wine, czwarty kolor wina

Orange wine, czwarty kolor wina

Orange is the new white, chciałoby się powiedzieć. Od Mediolanu po Sydney, od Nowego Jorku aż po Londyn, wszędzie na świecie zwalnia się w piwniczkach miejsce dla czwartego koloru wina. Do białych, czerwonych i różowych dołączyło bowiem wino pomarańczowe. Najbardziej trendy wino ostatnich lat nie stanowi czasowej mody, nie jest też sztucznie barwione. A jednak zawładnęło topowymi barami europejskich stolic – lokalami, gdzie serwuje się wina naturalne i bez dodatku siarki. Dlaczego? Bo jest idealne dla zwolenników ekologicznego trybu życia.

Produkcja wina pomarańczowego ma bardzo starą tradycję. Było wytwarzane w Gruzji już 6 tysięcy lat temu, gdzie nazywano je bursztynowym. Wyrób opierał się na tradycyjnych metodach. Gliniane naczynia zakopywano w ziemi, nie kontrolowano temperatury. Skórki winogron długo macerowały się razem z moszczem, dzięki czemu do wina przedostawały się substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Właśnie dlatego nie zawiera ono siarki. W taki sposób wina wytwarzano przez wieki, do momentu wynalezienia maszyny będącej w stanie oddzielić skórki od owoców. Odkrycie można uznać za moment pojawienia się na świecie wina białego, w formie jaką znamy dzisiaj. Wino pomarańczowe to w zasadzie wino białe, bo powstaje z białych winogron, jednak proces jego produkcji przypomina winifikację win czerwonych.

We Włoszech orange wines produkowane są w regonach Friuli-Wenecja Julijska, Wenecja Euganejska, Emilia-Romania, na Sycylii i w Ligurii. Świetnie komponują się z daniami typowymi dla lokalnych kuchni, ale też z kuchnią azjatycką – głównie japońską, z rybami – surowymi, poddanymi obróbce termicznej i wędzonymi, z białym mięsem i z jagnięciną. Wegetarianie mogą je zestawić z gęstymi zupami, z daniami bardziej wyrafinowanymi jak np. parmigiana di melanzane bez mięsa albo np. ze smażonymi w tempurze warzywami. Wino pomarańczowe należy podawać w temperaturze 15°C. Można wcześniej otworzyć butelkę, żeby pooddychało. Wyprodukowanie dobrego wina w kolorze pomarańczowym wymaga cierpliwości. Dojrzewają one średnio przez 5 do 7 lat.

Podsumowując, orange wines są to zdrowe wina niszowe, które opanowują coraz większą część rynku. Wyróżnia je bogata gama zapachów i zdecydowany smak. Przyjemnie się sączą, dlatego łatwo je polubić.

Alla prossima!

 

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione