włoskie wyspy

dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
archeologia
Lacjum
Morze Tyrreńskie
Ponza
włoskie morze
włoskie plaże
włoskie wyspy
Wyspy Poncjańskie

Oblicza Włoch: Ponza

Wyspy Poncjańskie leżą na Morzu Tyrreńskim w regionie Lacjum, w prowincji Latina i są oddalone od lądu, a dokładniej rzecz ujmując od malowniczego przylądka Circeo (promontorio del Circeo) oraz od Parku Narodowego del Circeo (Parco Nazionale del Circeo) usytuowanego w połowie drogi między Rzymem a Neapolem, o mniej więcej 33 km. Największa wyspa archipelagu nazywa się […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione