zatoka neapolitańska

dieta śródziemnomorska
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
włoskie przepisy
zatoka neapolitańska

Paccheri faszerowane grillowanymi warzywami

Paccheri to tradycyjny makaron neapolitański. Ma kształt zbliżony do większych rurek. Podaje się go w zestawieniu z soczystymi sosami, doskonale komponuje się z owocami morza, a ze względu na formę często bywa faszerowany. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, który pozwoliłby mi nadziać makaron. Nie przekonywały mnie specjalnie wszechobecne beszamel, bułka tarta i ricotta. Oświecenie nadeszło dopiero […]

Czytaj dalej:
Kampania
Neapol
południowe Włochy
włoskie zabytki Unesco
zatoka neapolitańska

Wszystkie kolory Neapolu

Neapol (“Nàpule” w dialekcie lokalnym) jest jedyny w swoim rodzaju. Jest brudny, jest duszny, jest głośny i chaotyczny. Miasto to nie ma nic wspólnego z dzisiejszymi metropoliami, gdzie zabytkowe centrum świeci czystością, a osiedla mieszkaniowe są zaplanowane niemal co do milimetra. Neapol nie jest nadęty, ani się nie lansuje. Tam wszystko ma inny wymiar, a granica między […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione