digestivo

Likier cytrynowo-bazyliowy
digestivo
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
włoskie przepisy

Likier cytrynowo-bazyliowy

Bazylia przywołuje na myśl pesto, spaghetti z sosem pomidorowym, bruschettę i wiele innych przysmaków typowych dla włoskiej kuchni. Jej zapach jest nie do podrobienia i jednoznacznie kojarzy się z Italią. Na bazie bazylii można przygotować znakomity digestif, czyli likier na trawienie. Liście bazylii powinny być jednak jędrne, niepryskane i przesycone słońcem, dlatego najlepiej wyhodować roślinę […]

Czytaj dalej:
mandarinetto - przepis na likier z mandarynek
digestivo
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Mandarinetto – przepis na likier z mandarynek

Uwielbiam włoskie likiery robione z cytrusów, a mandarinetto to mój faworyt. Jego zapach i smak jest wyjątkowy. Im dłużej postoi, tym bardziej staje się intensywny. Świetnie sprawdza się jako digestivo, można go dodać do ciasta albo polewać nim lody. MANDARINETTO Składniki: (z podanych składników powstaną 2 litry likieru) 20 niepryskanych mandarynek 1 l spirytusu 1 l […]

Czytaj dalej:
digestivo
dieta śródziemnomorska
digestivo
kuchnia włoska
włoski lifestyle

Co to jest digestivo?

Digestivo (pl. digestif) to alkohol serwowany po posiłku, mający na celu wspomóc trawienie. Może mieć gorzki lub słodki smak. Podaje się go na koniec obiadu lub kolacji – po deserze, ale przed kawą. Za digestivo uznaje się likiery, nalewki i wódki ziołowe. Najpopularniejsze włoskie digestivi to: Amaro – (bitter) korzenno-ziołowy likier o gorzkawym smaku. Do najbardziej rozpowszechnionych należą […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione