kulinarne ciekawostki

Orange wine, czwarty kolor wina
kulinarne ciekawostki
slow food Włochy
slow life
wino

Orange wine, czwarty kolor wina

Orange is the new white, chciałoby się powiedzieć. Od Mediolanu po Sydney, od Nowego Jorku aż po Londyn, wszędzie na świecie zwalnia się w piwniczkach miejsce dla czwartego koloru wina. Do białych, czerwonych i różowych dołączyło bowiem wino pomarańczowe. Najbardziej trendy wino ostatnich lat nie stanowi czasowej mody, nie jest też sztucznie barwione. A jednak […]

Czytaj dalej:
Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
oliwa z oliwek
poza Italią
slow food Włochy

Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na […]

Czytaj dalej:
Babà al rum to neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach
Kampania
kulinarne ciekawostki
Neapol
południowe Włochy
poza Italią
włoskie produkty regionalne

Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji […]

Czytaj dalej:
"Kuchnia Dantego" genialna książka o przyrządzaniu włoskich potraw
książki
kuchnia
kulinarne ciekawostki
recenzje

“Kuchnia Dantego”. Genialna książka o przyrządzaniu włoskich potraw

Jak wiecie, od pewnego czasu nadrabiam czytelnicze zaległości. Przez pierwsze dwa lata życia córki trudno mi było sięgnąć po książkę. W ostatnich miesiącach w końcu coś drgnęło. Tym razem mam dla was prawdziwą bombę. Jeśli nie wierzycie, że w sposób wciągający można napisać całą stronę na temat procesu gotowania makaronu, weźcie do ręki “Kuchnię Dantego”. […]

Czytaj dalej:
Peperoncino - wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć
Kalabria
kulinarne ciekawostki
południowe Włochy
włoskie produkty regionalne

Peperoncino – wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć

Jest niewielka, piękna, kolorowa i potwornie pikantna. Mowa o peperoncino, papryczce, która we Włoszech –  szczególnie na południu kraju – przez wieki była używana w celu konserwacji żywności. Nadal w tamtejszej kuchni jest bardzo popularna. Dla wielu Włochów peperoncino stanowi niezbędne wyposażenie spiżarni. Często zadaje sobie pytanie, jak przy panujących w Italii upałach, ludzie są […]

Czytaj dalej:
Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe
kuchnia
kulinarne ciekawostki
północne Włochy
Wenecja
Wenecja Euganejska

Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe

Frittelle veneziane albo frìtole to typowo karnawałowy, wenecki przysmak. Wymyślono je w epoce renesansu, a XVIII wieku okrzyknięto narodowym deserem Republiki Weneckiej. Kiedyś, zamiast masła, dodawało się do ciasta smalcu i mleka koziego. Zgodnie z renesansową modą na kolorowanie jedzenia, pierwotny przepis przewidywał użycie szafranu. Frittelle przyrządzano i sprzedawano w drewnianych budkach ustawionych na ulicach […]

Czytaj dalej:
jak wygląda włoska pizza
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Włochy praktycznie
włoska pizza

Jak wygląda włoska pizza

Pizzę wymyślili Włosi, nie Amerykanie🙏 Prawdziwa pizza ma niewiele składników i broń Boże nie je się jej z dodatkiem sosów ⛔️ W żadnym przypadku składnikiem włoskiej pizzy nie są kiełbasa pepperoni 🍕, czy ananas 🍍 Pizzę Margheritę (pomidory, mozzarella i bazylia) stworzyli neapolitańczycy na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 👑 Zakładam, że to już wiesz. Jest jednak kilka rzeczy, […]

Czytaj dalej:
Smak kwiatów pomarańczy. Antidotum na trend "foodie"
książki
kuchnia
kulinarne ciekawostki
recenzje

Smak kwiatów pomarańczy. Antidotum na trend “foodie”

We wstępie do książki “Smak kwiatów pomarańczy – rozmowy o kuchni i kulturze” zostają zacytowane słowa Michela Houellebecqa. Ten francuski pisarz, eseista, poeta i autor piosenek wyraził opinię, że “jedzenie przez lata było niedoceniane, a obecnie staje się nieco przeceniane”. Jego słowa stanowią klucz do odczytania sensu rozmów, jakie przeprowadziła Agnieszka Drotkiewicz z Tessą Capponi-Borawską. Dzisiaj […]

Czytaj dalej:
jak tanio i dobrze zjeść w Wenecji
aperitif
kuchnia
kulinarne ciekawostki
północne Włochy
Wenecja
Wenecja Euganejska

Jak TANIO i DOBRZE zjeść w Wenecji

Nie jest łatwo dobrze zjeść, nie wydając przy tym ogromnych pieniędzy w miastach, które każdego roku odwiedzają niekończące się tłumy turystów. To właśnie Ci ostatni paradoksalnie sprawiają, że restauracje serwujące lichej jakości jedzenie i wystawiające ogromne rachunki mają rację bytu. Mrożona pizza podawana nad Canale Grande, w zabytkowej części Florencji, czy dajmy na to w […]

Czytaj dalej:
Pandoro: bożonarodzeniowa babka z Werony
kulinarne ciekawostki
Pandoro
północne Włochy
Wenecja Euganejska
Werona
włoskie Boże Narodzenie
włoskie tradycje świąteczne

Pandoro: bożonarodzeniowa babka z Werony

Pandoro to obok Panettone najpopularniejszy włoski deser bożonarodzeniowy. Drożdżowa babka pochodzi z Werony. Jej korzenie nie są do końca jasne. Niektórzy uważają, że początki sięgają czasów Starożytnego Rzymu. W I wieku n.e. Pliniusz Starszy wspominał o kucharzu Vergiliusie Stephanusie Senexie, który z mąki, masła i oliwy upiekł panis (chleb). Inni są zdania, że Pandoro wywodzi się od deseru  pane de […]

Czytaj dalej:
kuchnia Ligurii
dieta śródziemnomorska
kuchnia
kuchnia liguryjska
kulinarne ciekawostki
Liguria
północne Włochy
włoskie produkty regionalne

Liguria od kuchni, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

Amatorzy włoskiej kuchni, kulinarnych podróży i odkrywania lokalnych smaków na pewno zadają sobie pytanie, co zjeść w regionie, który zamierzają odwiedzić. Dzisiaj podpowiem Ci, jakie są lokalne przysmaki, typowe dla niewielkiej, ale pięknej Ligurii. Ziemia ta z jednej strony otoczona jest przez turkusowe morze, z drugiej przez zielone Apeniny. Porasta ją klasyczna śródziemnomorska roślinność, a […]

Czytaj dalej:
jak poprawnie wymawiać nazwy włoskich potraw i win
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Włochy praktycznie
włoski lifestyle

Jak poprawnie wymawiać nazwy włoskich potraw i win?

Kuchnia włoska jest jedną z najlepszych i najzdrowszych pod słońcem. Uwielbiamy chodzić do włoskich knajpek i przygotowywać włoskie potrawy w naszych domach. Kochamy jeździć do Włoch i delektować się lokalnymi daniami. Mamy jednak z włoską kuchnią zasadniczy problem, sprowadzający się do braku poprawnej wymowy. Było tak dawno temu, kiedy zaraz po maturze zatrudniłam się jako […]

Czytaj dalej:
Włoska dieta sezonowa
dieta śródziemnomorska
kuchnia
kulinarne ciekawostki
włoska dieta sezonowa

Włoska dieta sezonowa

Dla włoskiej kuchni warto zgrzeszyć. Jej tajemnica polega na prostocie i na wykorzystywaniu lokalnych oraz sezonowych składników. Nikt w Italii nie zaproponuje Wam prosciutto crudo z melonem w środku zimy, albo pieczonych kasztanów w środku lata. Pizza neapolitańska nigdzie nie smakuje tak jak w Kampanii, a najlepsze risotto alla milanese zjecie w Mediolanie. Dowiecie się dzisiaj jakich […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
dieta śródziemnomorska
kuchnia
kuchnia mediolańska
kulinarne ciekawostki
risotto
szafran
włoskie przepisy

Risotto alla milanese – legenda o powstaniu i przepis

Prawdziwe risotto alla milanese jest królem wśród risotto. Cechuje je złoty odcień, symbolizujący bogactwo i władzę mediolańskiej burżuazji. Na historię dania składają się różne anegdoty. Wiele osób uważa, że potrawa wywodzi się bezpośrednio od ryżu pilaf z dodatkiem szafranu, czyli od dania koszernego, znanego zarówno Żydom, jak i Arabom. Przepis przywędrowałby do północnych Włoch za […]

Czytaj dalej:
fresk "Ostatnia Wieczerza"
kulinarne ciekawostki
Leonardo da Vinci
Lombardia
Mediolan
Ostatnia Wieczerza
włoski renesans
włoskie malarstwo
włoskie zabytki Unesco

“Ostatnia Wieczerza” Leonarda da Vinci. Co jedzą Chrystus i apostołowie?

Arcydzieło jakim jest fresk “Ostatnia Wieczerza” Leonarda da Vinci było na przestrzeni wieków badane pod każdym kątem. Nikt nigdy nie zadał sobie jednak pytania: “Co jedzą Chrystus i apostołowie?”. Po części jest to zrozumiałe, bowiem malowidło przez długi okres czasu pozostawało uszkodzone, a tym samym słabo czytelne. Dopiero zespół zajmujący się jego konserwacją przez okres […]

Czytaj dalej:
tramezzini
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Piemont
Turyn

Tramezzini pochodzą z Turynu

Tramezzini są bez wątpienia jedną z popularniejszych włoskich przekąsek konsumowanych przede wszystkim w porze obiadowej. Mają formę niewielkiego trójkąta nadziewanego głównie wędlinami, serami, warzywami lub tuńczykiem, a ich pierwowzorem był ponoć brytyjski “tea sandwich”. Autorem nazwy jest sam Gabriele d’Annunzio, który w całkiem zgrabny sposób zastąpił angielskie słówko. Powszechnie znane na świecie jest tramezzino veneziano […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
sommelier
wino

Tajemnice wina: słownik wina oraz włoskie wina na świecie

W ostatniej części wywiadu Emilio przybliży nam świat włoskiego wina. Dowiemy się gdzie szukać najlepszych trunków, czy łatwo jest dostać włoskie produkcje na świecie oraz jakie wino najlepiej wypadnie w duecie z najpopularniejszymi polskimi daniami. Zaczynamy jednak od słownika winiarza. Słownik wina: Pięć wyjątkowych słów, związanych z winem? Enologia oraz sztuka sommelierska charakteryzują się typowymi […]

Czytaj dalej:
pizza al taglio
kuchnia
kulinarne ciekawostki
pizza
włoskie adresy

Pizza al taglio

Jeśli uważacie że o pizzy wiecie już wszystko, to najprawdopodobniej ten post odrobinę Was zaskoczy. Tak, to prawda – pizza jest typowym daniem kuchni neapolitańskiej, niegdyś była strawą biedaków, klasyczną Margheritę skomponowano specjalnie dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, a ostatnio mieszkańcy Neapolu starają się o wpisanie ich popisowego dania na listę UNESCO. Z drugiej jednak strony […]

Czytaj dalej:
Włochy WIelkanoc
Kampania
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Liguria
północne Włochy
południowe Włochy
Umbria
Włochy środkowe
włoska Wielkanoc
włoski lifestyle
włoskie tradycje świąteczne

Wielkanoc po włosku

Wielkanoc to po włosku “Pasqua”. Pascha jest żydowskim świętem upamiętniającym wydostanie się narodu wybranego z egipskiej niewoli. Uroczystości trwają 7 dni w Izraelu, a 8 w diasporze. Pierwszego dnia odbywa się wielka uczta, podczas której spożywa się m.in. pieczoną baraninę, gorzkie zioła, jajka na twardo, macę oray sos charoset, tj. sos zrobiony z orzechów laskowych, suszonych […]

Czytaj dalej:
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Piemont
polenta
północne Włochy
włoski street food

Miassa: inna twarz polenty

W ubiegłym tygodniu odbył się w Mediolanie (La Fabbrica del Vapore) pierwszy w mieście Street – European Food Truck Festival, czyli festiwal ulicznego jedzenia. Był wielki plac, dookoła typowe samochody służące do przygotowywania i serwowania posiłków, a po środku stoły i ławy dla spragnionych kulinarnych doznań. Nie zawiodły tłumy ludzi, którzy mogli wybierać między klasyczną […]

Czytaj dalej:
pizza margherita
dieta śródziemnomorska
kuchnia
kulinarne ciekawostki
włoski lifestyle

Nie rób tego, jeśli chcesz jeść jak Włosi

Według szanujących się Włochów ichniejsza kuchnia należy do najbardziej kaleczonych poza granicami Italii. Razem z kuchnią chińską znajduje się ona bowiem w czołówce  tych, o których wszyscy wiedzą wszystko, a w rzeczywistości mało kto wie cokolwiek. Nie specjalnie pomagają też włoskie knajpki rozsiane po całym świecie. Właściciele, często rodowici Włosi, są nastawieni głównie na zysk, […]

Czytaj dalej:
owoc granatu
archeologia
kuchnia
kulinarne ciekawostki
włoski lifestyle
włoskie tradycje świąteczne

Włoskie zwyczaje na Wszystkich Świętych i Zaduszki

We Włoszech, podobnie jak w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, nie brakuje pogańskich tradycji, nawiązujących do grecko – rzymsko – etrusko – punickich korzeni regionu. Echa klasycznej kultury najłatwiej jest uchwycić w tzw. Wielkiej Grecji, a więc na południu półwyspu. Tamtejsze zwyczaje, obowiązujące podczas Wszystkich Świętych oraz Zaduszek, mogą dziwić. Konserwatyści prawdopodobnie poczują się oburzeni, […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska na Światowej Liście Dziedzictwa UNESCO
kuchnia
kulinarne ciekawostki
włoskie zabytki Unesco

Dieta śródziemnomorska na Światowej Liście Dziedzictwa UNESCO

Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO to nie tylko zabytki i cuda natury rozsiane po całym świecie. Najprościej mówiąc można ją podzielić na dwie podgrupy, które skupiają elementy ruchome i nieruchome. Wśród tych ostatnich od roku 2010 figuruje dieta śródziemnomorska! Czy może być lepsza wiadomość dla amatorów włoskich smaków? Naukowo dowiedziono, że dieta stosowana powszechnie na południu […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
kuchnia
kuchnia mediolańska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
wino

O kuchni mediolańskiej słów kilka

Dawno, dawno temu…no może nie aż tak dawno. Fakt pozostaje jednak faktem, że za czasów Cesarsko Królewskich Austro Węgier Mediolan i Kraków administracyjnie należały do jednego państwa. To w dużym sensie tłumaczy charakter lokalnej kuchni, której daleko do śródziemnomorskich przysmaków, blisko natomiast do naszych, rodzimych frykasów. W klasycznej mediolańskiej kuchni króluje cielęcina, flaki, ryż i […]

Czytaj dalej:
panettone
kuchnia mediolańska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Panettone
północne Włochy
włoskie Boże Narodzenie
włoskie tradycje świąteczne

Jak to było z panettone: legenda o powstaniu

Powoli rozpędza się sezon świąteczny. Ruszają weekendowe jarmarki, na ulicach montują lampki i dekoracje. 8 grudnia cała Italia, niczym na hejnał, ubierze choinki, postawi bożonarodzeniowe szopki,  a miasta rozbłysną światełkami. Na razie wszyscy dogadzają podniebieniu, zajadając się świąteczną babką panettone. Bez większego problemu można ją już dostać w Polsce, co więcej sklepikarze nie importują jej więcej w […]

Czytaj dalej:
spritz
aperitif
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Spritz
Wenecja Euganejska
włoski lifestyle

Aperitivo, włoski koktajl na zaostrzenie apetytu

„Prendere un aperitivo” to bardzo przyjemny włoski zwyczaj. Polega on na spotkaniu się w gronie znajomych i wspólnym wypiciu koktajlu – alkoholowego lub bezalkoholowego. Niby nic oryginalnego, w końcu ludzie na całym świecie chodzą do pubów na piwo lub drinka. Jednak aperitivo (aperitif), to coś zupełnie innego, to „kultura picia”, moda, która przyjęła się na […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione