Friuli Wenecja Julijska

Palmanova
Friuli Wenecja Julijska
Palmanova
włoskie zabytki Unesco

Palmanova – twierdza na planie gwiazdy

Włoskie ufortyfikowane miasteczka są niewielkie, mimo to za swoimi murami kryją prawdziwe skarby. Do najbardziej znanych zalicza się Palmanova i właśnie o niej dzisiaj opowiem. Palmanova ma bardzo charakterystyczny plan, idealnie odzwierciedlający dziewięcioramienną gwiazdę. Najlepiej widać to oczywiście z lotu ptaka, ale można się go również dopatrzeć spacerując po mieście. Już od pierwszej chwili wywiera […]

Czytaj dalej:
Aquileia
Akwileja
Friuli Wenecja Julijska
Grado
włoskie zabytki Unesco

Oblicza Włoch: Akwileja i Grado

W niedocenianym przez większość turystów regionie Friuli-Wenecja Julijska, traktowanym często jako tranzyt na trasie do “prawdziwej” Italii, można się zetknąć z prawdziwymi skarbami. W odległości 20 km od autostrady A4 leży nieduże miasteczko mogące się pochwalić wielką przeszłością. Akwileja – bo o niej mowa – bywa nazywana drugim Rzymem. Biorąc pod uwagę liczbę rzymskich ruin […]

Czytaj dalej:
Il prosciutto di San Daniele
Friuli Venezia Giulia
Friuli Wenecja Julijska
Prosciutto di San Daniele
San Daniele del Friuli
szynka San Daniele
Udine
włoskie produkty regionalne

Il prosciutto di San Daniele – Szynka San Daniele

Prosciutto di San Daniele produkuje się ze świńskiego udźca, który kształtem przypomina gitarę. Ma charakterystyczny czerwono-różowy kolor, intensywny zapach i bardzo delikatny smak. Istnieją specjalne techniki degustacji tej pysznej szynki, posiadającej ozanczenie pochodzenia geograficznego Unii Europejskiej (D.O.P.) oraz pieczęć regionalną (marchio del Consorzio), a wprawiony nos jest w stanie wyczuć w niej zapach pieczonego chleba, suszonych owoców […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia włoska
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione