Sycylia

Testa di Moro - ceramika skrywająca smutną legendę i jeden z symboli Sycylii
Palermo
Sycylia
włoski design
włoskie produkty regionalne

Testa di Moro – ceramika skrywająca smutną legendę i jeden z symboli Sycylii

Można by powiedzieć, że Włochy ceramiką stoją. Znajdziemy ją niemal wszędzie – od Bassano del Grappa i jeziora Garda, przez Toskanię, Umbrię i Wybrzeże Amalfitańskie aż po Sycylię. W każdym przypadku jest niezwykle charakterystyczna i kolorowa. Jednak to właśnie na Wyspie Słońca tradycyjna ceramika ma bardzo oryginalny kształt donic przybierających formę głów. Wiąże się z nimi pewna […]

Czytaj dalej:
mandarinetto - przepis na likier z mandarynek
digestivo
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Mandarinetto – przepis na likier z mandarynek

Uwielbiam włoskie likiery robione z cytrusów, a mandarinetto to mój faworyt. Jego zapach i smak jest wyjątkowy. Im dłużej postoi, tym bardziej staje się intensywny. Świetnie sprawdza się jako digestivo, można go dodać do ciasta albo polewać nim lody. MANDARINETTO Składniki: (z podanych składników powstaną 2 litry likieru) 20 niepryskanych mandarynek 1 l spirytusu 1 l […]

Czytaj dalej:
Caponata
kuchnia włoska
Sycylia
włoskie przepisy

Caponata

Caponata to sycylijski klasyk przygotowany na bazie dojrzałych na słońcu bakłażanów i pomidorów, a także aromatycznych oliwek, kaparów i liści bazylii. Niektórzy dodają do niej słodkiej papryki. W Palermo na Ballarò jadłam caponatę z panierowanymi kawałkami ośmiornicy. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli wtedy kiedy przegryzą […]

Czytaj dalej:
Monreale
Monreale
Palermo
Sycylia
włoskie zabytki Unesco

Monreale, czyli arabsko-normańskie miasteczko, które góruje nad Palermo

Każdy, kto odwiedza północną część Sycylii, najprawdopodobniej wybierze się do Monreale. Miasteczko jest oddalone o niecałe 10 km od stolicy wyspy – Palermo. Można dostać się tutaj komunikacją miejską (autobus odjeżdża z okolic Piazza Giulio Cesare położonego przed dworcem i z Piazza Indipendenza znajdującego się za Pałacem Normanów), a podróż bez dwóch zdań stanowi rodzaj […]

Czytaj dalej:
Kaplica Palatyńska
architektura włoska
Palermo
Sycylia
włoskie zabytki Unesco

Kaplica Palatyńska – najpiękniejszy włoski kościół

Palermo raczej nikogo nie zostawia obojętnym. Wystarczy krótka przechadzka po zabytkowej części miasta, żeby poczuć wyjątkowy klimat, będący zbitką różnych kultur. Niemal na każdym kroku spotyka się tutaj dzieła sztuki, a spacer arabsko-normańskim szlakiem jest obowiązkowy dla każdego, kto odwiedza Włoską Stolicę Kultury 2018. Kim byli Normanowie? Normanowie, czyli “ludzie północy” między VII a XII […]

Czytaj dalej:
Palermo
Ballarò
Cappella Palatina Palermo
Palermo
Sycylia

Jak polubić Palermo?

Palermo nie jest łatwym miastem. Myślę, że życie w nim nie należy do najprostszych, a zwiedzanie go niejednego rozczaruje. Palermo to bowiem wyjątkowa mieszanka pięknego i odpychającego otoczenia. Jest pełne kontrastów i zupełnie inne od Neapolu. Na każdym rogu zastajemy śmieci i sypiące się fasady kamienic. Ulice są chaotyczne, strach przejść po pasach nawet na zielonym […]

Czytaj dalej:
pasta alla Norma
kuchnia włoska
Sycylia
włoskie przepisy

Pasta alla Norma – klasyk z Sycylii

Pasta alla Norma to kwintesencja Śródziemnomorza, to niepowtarzalny smak i aromat i jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Mówi się, że za nazwę makaronu odpowiedzialny jest Nino Martoglio – sycylijski pisarz, który po skosztowaniu dania krzyknął “To jest Norma!” odwołując się do opery Belliniego o identycznym tytule. PASTA ALLA NORMA Składniki: 250 g makaronu, najlepiej […]

Czytaj dalej:
Ballarò
Palermo
Sycylia

Palermo: kulinarne Top 3

Palermo nie koniecznie może poszczycić się restauracjami odznaczonymi gwiazdkami Michelin co wcale nie oznacza, że miasto jest kulinarnie nieatrakcyjne. Przeciwnie, włoska gastronomia opiera się na prostocie i na wykorzystaniu tych składników jakie mamy pod ręką. W Palermo nie brakuje tradycyjnych trattorii, mających w karcie lokalne przysmaki, jednak tym co ogromnie je wyróżnia jest street food. […]

Czytaj dalej:
arance rosse di Sicilia IGP
Sycylia
włoskie produkty regionalne

Czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

Sycylia to prawdziwa kraina obfitości, a jednym z jej największych skarbów są czerwone pomarańcze posiadające oznaczenie IGP (indicazione geografica tipica), czyli certyfikat produktu regionalnego. Moro, Tarocco i Sangiunello – tak właśnie nazywają się trzy najważniejsze odmiany o rubinowym miąższu. W przeciwieństwie do pozostałych rodzajów, które wytwarzają jedynie karoten, czerwone pomarańcze z Sycylii produkują również antocyjany, tj. […]

Czytaj dalej:
szopka neapolitańska
Bazylikata
Emilia Romania
Kalabria
Kampania
Liguria
Lombardia
Marche
Południowy Tyrol
Sycylia
włoski lifestyle
włoskie szopki bożonarodzeniowe
włoskie tradycje świąteczne

Najpiękniejsze włoskie szopki bożonarodzeniowe

Bożonarodzeniowe szopki stanowią ważny element włoskich świąt. W Italii może zabraknąć choinki, ale w żadnym przypadku stajenki. Ustawiane są wszędzie – na placach, w kościołach i w domach. Niektóre regiony szczycą się wielowiekową tradycją ich wykonywania, każdy prześciga się w oryginalnych pomysłach. Moja przyjaciółka, która nie jest osobą wierzącą, każdego roku szykuje w swoim domu […]

Czytaj dalej:
Sycylia
włoski design

“Sicily is my love”, design z najwyższej półki

Włoski design jest gwarancją dobrego smaku, a jeśli połączyć Smeg z Dolce&Gabbana, efektem ich współpracy mogą być tylko dzieła sztuki. Przekonaliśmy się o tym w ubiegłym roku kiedy Smeg wypuściła na rynek limitowaną serię 100 lodówek ręcznie zdobionych przez dom mody należący do sycylijskich stylistów. W tym roku, podczas Salone del Mobile Smeg zaprezentowała kolekcję drobnych sprzętów kuchennych, […]

Czytaj dalej:
Gruppo di Polifemo - Sperlonga
Capri
cieśnina Mesyńska
Kampania
Lacjum
Morze Jońskie
południowe Włochy
Sycylia
Włochy środkowe
Wyspy Eolskie
Wyspy Liparyjskie

Włochy śladami legendarnej podróży Odyseusza

Zgodnie z legendą Odyseusz, dzięki swojemu sprytowi, położył kres Wojnie Trojańskiej. Po zakończeniu konfliktu razem z towarzyszami wsiadł na statek i pożeglował w stronę rodzinnej Itaki. Niestety, bogowie mieli wobec niego inne plany i dlatego droga do domu przemieniła się w 10 lat niebezpiecznej i męczącej tułaczki. Na przestrzeni wieków przeróżni naukowcy starali się wskazać […]

Czytaj dalej:
Giuseppe Tomasi di Lampedusa "Gepard"
Stanisław Kasprzysiak
Sycylia
włoskie książki

Literacka wyprawa na Sycylię: Andrea Camilleri i Giuseppe Tomasi di Lampedusa po polsku

Zapraszam na wyjątkową wycieczkę na Sycylię. Nie zamierzam nikogo kusić długimi opisami, pięknymi zdjęciami, doskonałym winem, ani lokalną kuchnią, których w sieci nie brakuje. W zamian za to proponuję wyprawę literacką. Do rozmowy zaprosiłam wybitnego tłumacza włoskiej literatury, który ma na swoim koncie przekłady m.in. Calassa, d’Annunzia, Leopardiego, Lampedusy i Camilleriego. Stanisław Kasprzysiak, bo o nim […]

Czytaj dalej:
Sycylia
Castelmola
i borghi più belli d'Italia
Noto
Palermo
Pałac Normanów w Palermo
południowe Włochy
Sycylia
Syrakuzy
sztuka bizantyńska we Włoszech
włoskie mozaiki
włoskie zabytki Unesco

Sycylia oczami Sycylijczyków

Sycylia opowiedziana przez rodowitych Sycylijczyków – takie jest założenie tego wpisu. Kto lepiej, niż osoby urodzone na największej włoskiej wyspie, doceni jej piękno, historię i kulturę. Poprosiłam moje koleżanki archeolożki, poznane kilka lat temu podczas pewnych weneckich warsztatów, o opisanie jednym zdaniem bliskich im miejsc. Przenosimy się na moment na wschodnie wybrzeże regionu, bo dziewczyny […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
pizzette: sycylijskie przekąski
kuchnia włoska
Sycylia
włoskie przepisy

Pizzette: sycylijskie przekąski

Sycylijskie pizzette nadają się na przystawkę do aperitivo, albo np. na drugie śniadanie, jeżeli nie jesteście akurat na diecie. Lekko słodkawy posmak ciasta drożdżowego doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą i oregano. Przygotowanie nie jest aż tak bardzo czasochłonne, jak w przypadku pizzy lub focacci, co niewątpliwie powinno zachęcić mniej wprawione gospodynie. Sukces gwarantowany! PIZZETTE […]

Czytaj dalej:
spaghetti al nero di seppia
kuchnia włoska
owoce morza
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Spaghetti al nero di seppia

Czarny makaron to makaron barwiony atramentem z kałamarnicy lub z mątwy. Dawniej nero di seppia (włoska nazwa)  używano nie tylko w kuchni, ale również jako narzędzia niezbędnego do pisania piórem. Dzisiaj znajduje zastosowanie już raczej tylko na talerzu. Nie można myśleć o smakach Sycylii bez tego ultra czarnego dania o bardzo charakterystycznym aromacie. Osobiście po […]

Czytaj dalej:
archeologia
Paestum
południowe Włochy
Selinunt
Sycylia

W Wielkiej Grecji: Selinunt

Dzisiaj proponuję wyprawę na Sycylię, prosto do ruin greckiego miasta Selinunt, położonego na południowo-zachodnim krańcu wyspy w Castelvetrano, w prowincji Trapani. Znajduje się tam bardzo sugestywny park archeologiczny (40 ha) z całkiem przyzwoicie zachowanymi doryckimi świątyniami. Południe Włoch w czasach antycznych nazwane zostało Wielką Grecją. Różne były próby wyjaśnienia owego toponimu, za najbardziej sugestywne należy […]

Czytaj dalej:
parmigiana di melanzane
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Parmigiana di melanzane na letnie pikniki

Dzisiaj propozycja sycylijskiego dania idealnego na lato. Parmigiana, bo o niej ma być wpis, niewiele ma wspólnego z parmezanem, mimo że znajduje się on na liście składników. Nazwa pochodzi od włoskiego słówka “parmiciana”, które oznacza listwę w okiennych żaluzjach tak bardzo rozpowszechnionych w śródziemnomorskich okolicach i nawiązuje do warstwowego układu potrawy. Jednym słowem można parmigianę […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione