Kampania

Babà al rum to neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach
Kampania
Neapol
południowe Włochy
poza Italią
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji […]

Czytaj dalej:
cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego
Kampania
kuchnia włoska
południowe Włochy
włoskie przepisy

Cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

Cytrynowe risotto ma orzeźwiający i wyrafinowany smak. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jednak jak przystało na prawdziwą kuchnię, pochodzącą z południa Włoch, wszystkie składniki dodaje się na oko. Robiąc je dla dwóch osób, zazwyczaj używam 3 pełnych garści ryżu, 1 średniej cytryny, 1 niewielkiej cebuli i 1,5 kostki rosołowej domowej produkcji (nie jest specjalnie słona). […]

Czytaj dalej:
spaghetti alle vongole
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
włoskie przepisy

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole to klasyk kuchni neapolitańskiej. W podstawowej wersji przygotowuje się je jedynie z dodatkiem czosnku, peperoncino, oliwy z oliwek i pietruszki, czyli “na biało”. Jeśli jednak zależy Wam na dodaniu daniu odrobiny koloru, można do sosu wrzucić pomidory. Składniki (4 osoby): 1 kg vongoli 300 g spaghetti 100 ml białego wina wytrawnego 3 […]

Czytaj dalej:
moda Positano
Kampania
Positano
włoska moda
włoski lifestyle
wybrzeże Amalfi
wybrzeże Amalfitańskie

Moda Positano – glamour z Wybrzeża Amalfitańskiego

Wygodna, przewiewna i szykowna – tak najprościej opisać kultową modę Positano, której początki sięgają lat 50. ubiegłego wieku i która charakteryzuje się wykorzystaniem tylko naturalnych materiałów. Co prawda Positano już w XIX wieku słynęło z obróbki włókna konopnego używanego do produkcji wyjątkowo trwałych i odpornych na działanie wilgoci wyrobów takich jak żagle, liny, czy worki, jednak […]

Czytaj dalej:
nowości Włochy 2018
Emilia Romania
Kampania
Lacjum
Lombardia
Toskania
wakacje we Włoszech
Włochy praktycznie
włoskie inspiracje

Tym mogą zaskoczyć Cię Włochy w 2018 roku

Nowy Rok zazwyczaj niesie ze sobą zmiany. Czasem są one pozytywne, czasem budzą niezadowolenie, w niektórych przypadkach zaskakują. Przygotowałam drobne zestawienie, w którym pokrótce napiszę czym w następnych 12 miesiącach może Cię zaskoczyć Italia. Gotowy? Zapraszam do lektury. Lacjum: PANTEON – WSTĘP PŁATNY Co prawda płatny wstęp do Panteonu ma zacząć obowiązywać dopiero od 2 […]

Czytaj dalej:
szopka neapolitańska
Bazylikata
Emilia Romania
Kalabria
Kampania
Liguria
Lombardia
Marche
Południowy Tyrol
Sycylia
włoski lifestyle
włoskie szopki bożonarodzeniowe
włoskie tradycje świąteczne

Najpiękniejsze włoskie szopki bożonarodzeniowe

Bożonarodzeniowe szopki stanowią ważny element włoskich świąt. W Italii może zabraknąć choinki, ale w żadnym przypadku stajenki. Ustawiane są wszędzie – na placach, w kościołach i w domach. Niektóre regiony szczycą się wielowiekową tradycją ich wykonywania, każdy prześciga się w oryginalnych pomysłach. Moja przyjaciółka, która nie jest osobą wierzącą, każdego roku szykuje w swoim domu […]

Czytaj dalej:
Wybrzeże Amalfitańskie
Kampania
Morze Tyrreńskie
południowe Włochy
Positano
włoskie zabytki Unesco
wybrzeże Amalfi
wybrzeże Amalfitańskie

Wybrzeże Amalfitańskie: tego nie możesz przegapić

Internet jest pełen praktycznych informacji i wskazówek dotyczących zwiedzania Wybrzeża Amalfitańskiego. Nie będę się powtarzać, pokarzę Wam natomiast miejsca, których nie powinniście przegapić podczas wyprawy w tamte strony. Bez względu na to czy planujecie podróż ekonomiczną, czy stawiacie na luksusy po prostu nacieszcie się niepowtarzalnym pięknem jednego z najczęściej odwiedzanych miejsc w Europie. Dajcie się uwieść […]

Czytaj dalej:
Kampania
majolika
Neapol
południowe Włochy
włoski barok
włoski gotyk

Monastero Santa Chiara w Neapolu

Jaki jest Neapol wie każdy kto kiedykolwiek w mieście był. Nie jest ani ładny, ani brzydki, jest jedyny w swoim rodzaju i nikogo nie zostawia obojętnym. Brudne, chaotyczne i kolorowe ulice wywierają ogromne wrażenie, przypominają o bogatej przeszłości, pachną kawą i pizzą Margheritą. Neapol łączy się w sposób nierozerwalny z Hiszpanią, której tradycje łatwo uchwycić […]

Czytaj dalej:
Gruppo di Polifemo - Sperlonga
Capri
cieśnina Mesyńska
Kampania
Lacjum
Morze Jońskie
południowe Włochy
Sycylia
Włochy środkowe
Wyspy Eolskie
Wyspy Liparyjskie

Włochy śladami legendarnej podróży Odyseusza

Zgodnie z legendą Odyseusz, dzięki swojemu sprytowi, położył kres Wojnie Trojańskiej. Po zakończeniu konfliktu razem z towarzyszami wsiadł na statek i pożeglował w stronę rodzinnej Itaki. Niestety, bogowie mieli wobec niego inne plany i dlatego droga do domu przemieniła się w 10 lat niebezpiecznej i męczącej tułaczki. Na przestrzeni wieków przeróżni naukowcy starali się wskazać […]

Czytaj dalej:
Pompeje
archeologia
Italia rzymska
Kampania
Neapol
południowe Włochy
Pompeje
włoskie zabytki Unesco

Pompeje: wybuch Wezuwiusza

Na temat Pompejów napisano bardzo dużo. Niewielkie miasteczko zostało zasypane przez ponad sześciometrową warstwę wulkanicznych popiołów i zalane przez błotną lawę w 79 r. n.e. Podobny los spotkał Oplontis i Stabie. Herkulanum zalała natomiast błotna lawa poruszająca się z prędkością 100km/h. Ludzie zginęli w potwornych cierpieniach rażeni chmurami gorącego gazu, który w Herkulanum osiągnął temperaturę […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia włoska
Molise
południowe Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:
gnocchi alla sorrentina
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
Sorrento
włoskie przepisy

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina to jedno z najbardziej popularnych dań, pochodzących z regionu Kampania. Połączenie sosu ze świeżych pomidorów, mozzarelli, cudownego aromatu bazylii oraz delikatnych klusek ziemniaczanych nie rozczaruje raczej nikogo. Co więcej, pomysł powinien przekonać nawet tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Neapolitańska wersja potrawy przewiduje bowiem zastąpienie sosu pomidorowego przez ragù. Ja […]

Czytaj dalej:
Włochy WIelkanoc
Kampania
kuchnia włoska
kulinarne ciekawostki
Liguria
północne Włochy
południowe Włochy
Umbria
Włochy środkowe
włoska Wielkanoc
włoski lifestyle
włoskie tradycje świąteczne

Wielkanoc po włosku

Wielkanoc to po włosku “Pasqua”. Pascha jest żydowskim świętem upamiętniającym wydostanie się narodu wybranego z egipskiej niewoli. Uroczystości trwają 7 dni w Izraelu, a 8 w diasporze. Pierwszego dnia odbywa się wielka uczta, podczas której spożywa się m.in. pieczoną baraninę, gorzkie zioła, jajka na twardo, macę oray sos charoset, tj. sos zrobiony z orzechów laskowych, suszonych […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
włoskie przepisy
zatoka neapolitańska

Paccheri faszerowane grillowanymi warzywami

Paccheri to tradycyjny makaron neapolitański. Ma kształt zbliżony do większych rurek. Podaje się go w zestawieniu z soczystymi sosami, doskonale komponuje się z owocami morza, a ze względu na formę często bywa faszerowany. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, który pozwoliłby mi nadziać makaron. Nie przekonywały mnie specjalnie wszechobecne beszamel, bułka tarta i ricotta. Oświecenie nadeszło dopiero […]

Czytaj dalej:
Apulia
archeologia
Etruskowie
freski etruskie
Italia przedrzymska
Kampania
Lacjum
Paestum
Samnici
sztuka włoska
Tarkwinia
Wielka Grecja

Śmierć w przedrzymskich Włoszech

Pamiętacie “Dziady” Adama Mickiewicza? “Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie?” Dziady to przedchrześcijański obrzęd zaduszny, którego istotą było obcowanie żywych z umarłymi, a konkretnie nawiązywanie relacji z duszami przodków (dziadów), okresowo powracającymi do swych dawnych siedzib. Celem działań obrzędowych było pozyskanie przychylności zmarłych, których uważano za opiekunów w sferze płodności i urodzaju.” Tyle za Wikipedią o […]

Czytaj dalej:
Kampania
Neapol
południowe Włochy
włoskie tradycje świąteczne

Cud św. Januarego

Św. January był biskupem Benewentu, który zginął śmiercią męczeńską w 305 roku. Przyjmuje się, że pewna pobożna kobieta zebrała jego krew do dwóch fiolek aby następnie dostarczyć cenną relikwie biskupowi Neapolu. Ta niemal od razu stała się przedmiotem głębokiej czci i pozostaje nim po dzień dzisiejszy. Pierwszy raz zaschnięta krew rozpuściła się w 315 roku. Podobno zaczęła wrzeć […]

Czytaj dalej:
archeologia
Kampania
Morze Tyrreńskie
Paestum
południowe Włochy
Selinunt
Wielka Grecja
włoskie zabytki Unesco

W Wielkiej Grecji: Paestum

Na pewno obił się Wam kiedyś o uszy termin sybaryta. Dzisiaj sybaryta to ktoś, kto uwielbia luksus i zbytek, ale to również mieszkaniec dawnej, niezwykle bogatej, greckiej kolonii Sibaris we włoskiej Kalabrii, która to na początku VI w. p.n.e. założyła nowe “miasto-państwo” Posejdonię, później nazywaną Paiston przez samnickich Lukanów i w końcu Paestum przez Rzymian. Największy splendor […]

Czytaj dalej:
gateau di patate
dieta śródziemnomorska
Kampania
kuchnia włoska
mozzarella di buffala
południowe Włochy
włoskie przepisy

Gateau di patate

Pomyślałam o tym daniu po pierwsze dlatego, że sezon nie bardzo sprzyja świeżym jarzynom, po drugie ponieważ ziemniak jest dla nas Polaków tak samo ważny, jak dla Włocha makaron, bo lubimy zapiekanki, no i w końcu – i tutaj ciekawostka – gateau di patate sprawia wrażenie przysmaku pochodzącego z południowego Tyrolu, niemalże z Austrii, tymczasem jest […]

Czytaj dalej:
bożonarodzeniowa szopka neapolitańska
Kampania
Neapol
południowe Włochy
szopka neapolitańska
włoskie tradycje świąteczne

Bożonarodzeniowa szopka neapolitańska

Bożonarodzeniowa szopka to jeden z najbardziej wyrazistych symboli chrześcijańskich. Jej tradycje sięgają odległych czasów, kiedy, między 24 a 25 grudnia, odgrywano luźne sceny narodzin Chrystusa. Na pewno też te dawne obyczaje nie wzięły się znikąd – podobnie jak w przypadku umownej daty świąt, źródeł należałoby się doszukiwać w jakiś pogańskich rytuałach. Pierwszą – żywą – […]

Czytaj dalej:
Caserta
Kampania
Neapol

Burbonowie na włoskiej prowincji. Caserta.

Caserta leży w odległości 30 km na północ od Neapolu. To niewielkie miasteczko, zbudowane na równinie, istnieje właściwie dopiero od drugiej połowy XIX wieku. Jest niejako bezpośrednią następczynią pobliskiej Casertavecchia (“Stara Caserta”), średniowiecznej osady, założonej na zboczach Apeninów, której skradła nazwę. Prowincjonalna Caserta na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym – jedna główna ulica handlowa, kilka barów, obowiązkowe […]

Czytaj dalej:
Kampania
Neapol
południowe Włochy
włoskie zabytki Unesco
zatoka neapolitańska

Wszystkie kolory Neapolu

Neapol (“Nàpule” w dialekcie lokalnym) jest jedyny w swoim rodzaju. Jest brudny, jest duszny, jest głośny i chaotyczny. Miasto to nie ma nic wspólnego z dzisiejszymi metropoliami, gdzie zabytkowe centrum świeci czystością, a osiedla mieszkaniowe są zaplanowane niemal co do milimetra. Neapol nie jest nadęty, ani się nie lansuje. Tam wszystko ma inny wymiar, a granica między […]

Czytaj dalej:
impepatata di cozze
Kampania
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Impepatata di cozze

Przyszło lato na całego. Diabelskie upały uprzykrzają życie w mieście, siłą rzeczy każdy stara się weekendy spędzać z dala od rozżarzonych i wyjątkowo nieprzyjaznych w tym okresie miast. W przypadku Włoch podstawowy kierunek prowadzi nad morze. Orzeźwiający wiatr, przyjemnie nagrzana woda, szerokie plaże, malownicze krajobrazy no i ryby. Ryby pod każdą możliwą postacią. Miniony weekend […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione