Kuchnia

lasagne




Znajdziesz tutaj wypróbowane śródziemnomorskie przepisy wzbogacone o propozycje win oraz rozmaite ciekawostki z dziedziny kulinariów. Rozwiń zakładkę i wybierz interesującą Cię kategorię. Buon appetito!

Przystawki 

Bruschetta 

Figi z białym serkiem i pistacjami 

Grillowane bakłażany z pomidorami w occie balsamicznym

Grillowane cukinie zawijane z fetą i suszonymi pomidorami

Koreczki z arbuza i fety

Mini pizze z bakłażana

Mini pizze z ciasta francuskiego

Paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo 

Pieczona papryka faszerowana fetą i grana padano

Roladki z grillowanych bakłażanów

Szparagi grillowane z prosciutto crudo

Szparagi zapiekane w szynce i serze

Ziołowe czipsy z majonezowo-limonkowym sosem

Zupy

Chłodnik po włosku

Zupa krem z groszku na zimno

Makaron

Lasagne

Lasagne z dynią

Lasagne z dynią i rozmarynem

Lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym

Makaron z kalafiorem

Makaron z miecznikiem

Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Makaron z sosem z liści nasturcji i tuńczyka

Nero di seppia

Orecchiette pugliesi z pomidorkami i serem ricotta salata

Orecchiette pugliesi z rzepą brokułową

Paccheri faszerowane grillowanymi warzywami

Paccheri z cukinią i krewetkami

Paccheri z krewetkami i pomidorkami czereśniowymi

Pasta al freddo

Pasta alla Norma

Pasta e fagioli

Pesto z suszonych pomidorów i migdałów

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alle vongole

Spaghetti Elizabeth Taylor

Spaghetti z bakłażanem i kaparami

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Tortelli alla zucca

Tortelli z gruszką i ementalerem

Risotto

Risotto all’Amarone

Risotto alla milanese

Risotto al Prosecco

Risotto z cytryną

Risotto z dynią

Gnocchi

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi z krewetkami, cukinią i szafranem

Gnocchi z pesto z rukoli

Kasze

Kuskus z dynią

Śródziemnomorska sałatka z kaszy jęczmiennej

Sałatka z pszenicy farro, suszonych pomidorów, fasolki i solonej ikry z tuńczyka

Polenta

Polenta z porem i brokułami

Polenta z radicchio i serem taleggio

Zielona sałata z kawałkami polenty

Frittata

Frittata

Tarty na słono, strudel i quiche

Gateau di patate

Parmigiana di melanzane

Quiche z fasolką szparagową i szałwią

Quiche z kwiatów i owoców cukinii

Quiche z marchewką i gorgonzolą

Quiche ze szparagami i fetą

Rustykalny placek calzone

Sakiewki z kruchego ciasta z bakłażanami

Strudel z borowikami, szynką i suszonymi pomidorami

Tarta na słono z dynią, ricottą i szałwią

Tarta na słono z figami, mascarpone i rozmarynem

Tarta na słono z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Wytrawna tarta tatin z pomidorkami czereśniowymi

Zapiekanki

Gateau di patate

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di zucchine

Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów

Placki

Placki z cukinii

Jarzyny smażone w cieście

Smażone w cieście kwiaty cukinii, smażone w cieście cukinie

Ryby

Dorada gotowana na parze

Dorada po śródziemnomorsku

Miecznik z grilla 

Owoce morza 

Aromatyczne krewetki w kilka minut

Impepata di cozze

Mule w pomidorach

Sałatka z awokado i krewetek

Spaghetti alle vongole

Mięso

Pulpety z parmezanem i cytryną

Ragù

Saltimbocca alla romana

Drób

Piersi z kurczaka caprese

Inne drugie dania

Faszerowane karczochy

Pasztet z dyni z suszonymi pomidorami

Szparagi po mediolansku

Pesto

Pesto z rukoli

Pesto z suszonych pomidorów i migdałów

Dodatki do głównych dań

Bakłażany w pomidorach

Caponata

Cukinie alla poverella

Grillowane bakłażany z pomidorami w occie balsamicznym

Pieczone brukselki w maślano-pomarańczowym sosie

Pomidorki zapiekane z tymiankiem

Pasztety

Pasztet z dyni z suszonymi pomidorami

Sałatki

Pasta al freddo

Sałatka z awokado i krewetek

Sałatka z bobu

Sałatka z grillowanego kurczaka i szparagów, z kaparami, tymiankiem i cytryną

Sałata z mozzarellą i kwiatami dyni

Sałata z pomarańczami i owocem granatu

Sałatka z pszenicy farro, suszonych pomidorów, fasolki i solonej ikry z tuńczyka

Sałatka ze szparagów z ziemniakami, jajkiem i cytrynowym dressingiem

Śródziemnomorska sałatka z kaszy jęczmiennej

Zielona sałata z kawałkami polenty

Chleb, pizza, focaccia

Domowe focaccine

Street food

Jarzyny smażone w cieście

Mozzarella in carrozza

Pizzette: sycylijskie przekąski

Dipy 

Krem ze szparagów

Pesto z suszonych pomidorów i migdałów

Przetwory

Bakłażany w oliwie

Domowy przecier pomidorowy

Słodkie 

Biscotti al limone – miękkie ciasteczka z Toskanii

Briosze

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i gruszkami

Ciasto czekoladowo-pistacjowe

Ciasto kakaowe z mąki kasztanowej

Ciasto pomarańczowe z granatem

Ciasto z ananasem 

Figowa tarta tatin

Frittelle veneziane di Carnevale

Kruche ciasteczka z kwiatami

Malinowe tiramisù

Panna cotta o smaku Spritza

Pistacjowa nutella

Pistacjowe tiramisù

Puszyste ciasto z karmelizowanymi morelami

Razowe ciasteczka z kawałkami czekolady i płatkami owsianymi

Sorbet z melona

Tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą

Tarta z jabłkami

Tarta pomarańczowa

Tort różany

Trufle czekoladowe

Truskawkowe tiramisù

Aperitif

Bellini

Mimosa

Rossini

Spritz

Kawa

Caffè shakerato

Espresso

Digestif

Likier cytrynowo-bazyliowy

Mandarinetto – likier z mandarynek

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione