Aperitif to „kultura picia”, moda, która ma ponad dwustuletnią historię, a przyjęła się na całym Półwyspie Apenińskim. Co więcej, aperitif powoli rozprzestrzenia się w krajach ościennych. Narodziło się w Turynie, gdzie Martini, podobnie jak kawa, stały się dostępne i chętnie zamawiane w każdym barze. Celem aperitivo jest „zaostrzenie” smaku przed głównym posiłkiem. Poznaj jego historię, dowiedz się jakie koktajle cieszą się największym powodzeniem, a także czym są wermut i bitter, czy też bàcari i ombra de vin. Zajrzyj do Muzeum Campari, przeczytaj gdzie i kiedy narodził się Spritz i co do Spritz’a dodają wenecjanie. Samodzielnie przygotuj koktajle Rossini, Bellini, Mimoza i oczywiście kultowego Spritz’a. Mam nadzieję, że mój „aperoprzewodnik” będzie dla Ciebie pomocny. Boun apertivo!