kawa

kawa

Kawa to napój produkowany z ziaren kawowca. Stanowi źródło kofeiny. Najczęściej podawana jest na gorąco. Pochodzi z Etiopii. Do Europy dotarła w XVI wieku. We Włoszech po raz pierwszy pojawiła się w Wenecji, a w Polsce poznano ją w konsekwencji bitwy pod Wiedniem.

Istnieją dwie teorie dotyczące etymologii słowa kawa. Nazwa może pochodzić od arabskiego kahwa. Do języków europejskich przeniknęłaby wówczas poprzez turecki wyraz kahve i utworzony od niego włoski wyraz caffè. Inna wersja zakłada, że kawa jest pochodną etiopskiego miasta Kaffa, znanego dzisiaj jako Kefa.

Włosi słyną z zamiłowania do kawy. Zawsze bardzo dbali o sposoby przygotowania, dobór mieszanek i akcesoria niezbędne do jej zaparzenia. Głównym portem kawowym w Italii i ośrodkiem związanym z przetwórstwem tego surowca jest położone we Friuli-Wenecji Julijskiej miasto Triest.