polenta

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej z cytryną
cytryna
kuchnia
polenta
włoskie przepisy

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej z cytryną

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z CYTRYNĄ: Składniki: 180 g polenty  80 g mąki ryżowej 1 jajko 80 g cukru + cukier do obtoczenia ciasteczek 8 g proszku do pieczenia 1 niepryskana cytryna 60 ml oliwy extra vergine Przygotowanie: W misce ubijamy jajko razem z cukrem. Dolewamy oliwę i sok, wrzucamy skórkę startą z cytryny. Sarannie mieszamy i […]

Czytaj dalej:
Ciasto cytrynowe z polentą i mielonymi migdałami
cytryna
kuchnia
polenta
pomarańcze
włoskie przepisy

Ciasto cytrynowe z polentą i mielonymi migdałami

Kilka razy przekonywałam Was, że z polenty można wyczarować prawdziwe cuda. Polenta z porem i brokułami w naszym domu jest uwielbiana, podobnie jak np. polenta z radicchio i serem taleggio. Na blogu opublikowałam kilka przepisów z mamałygą w roli głównej, jednak nigdy wcześniej nie było wśród nich deseru. Czas to zmienić! CIASTO CYTRYNOWE Z POLENTĄ I […]

Czytaj dalej:
polenta z radicchio i serem taleggio
kuchnia
polenta
północne Włochy
radicchio
włoskie przepisy

Polenta z radicchio i serem taleggio

POLENTA Z RADICCHIO I SEREM TALEGGIO Składniki: z podanych składników wychodzi spora zapiekanka, którą przygotowuję w owalnym naczyniu o wymiarach 28 cm x 22 cm 400 g polenty błyskawicznej (polenta istantanea) 100 g sera taleggio 50 gr parmezanu 60 g masła 3 główki radicchio  1 por pęczek pietruszki 3 gałązki tymianku sól pieprz Przygotowanie: Myjemy główki radicchio, odcinamy korzenie, resztę kroimy […]

Czytaj dalej:
zielona sałata z kawałkami polenty
kuchnia
polenta
sałatki
włoskie przepisy

Zielona sałata z kawałkami polenty

To jest tzw. sałata z resztek. Kiedy gotujesz polentę, możesz być pewien/pewna, że sporo zostanie. Wystarczy pokroić ją w kostkę i przygotować pyszną sałatę. Wszystkie składniki dodaje się na oko. ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY Składniki: rukola awokado pomidorki koktajlowe pestki słonecznika ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia) oliwa z oliwek extra vergine sok […]

Czytaj dalej:
polenta z porem i brokułami
kuchnia
polenta
por
włoskie przepisy

Polenta z porem i brokułami

POLENTA Z POREM I BROKUŁAMI Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 1 brokuł (ok. 400 g) 1 por oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól kuchenna Przygotowanie: Myjemy brokuły, różyczki oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w grubsze plasterki. W garnku gotujemy 1,5 l wody. Solimy ją i wrzucamy kawałki nóżek. Po 5 minutach dodajemy różyczki. Mieszamy […]

Czytaj dalej:
polenta
kuchnia
polenta
północne Włochy
włoskie przepisy

Polenta – zdrowe jedzenie smakuje lepiej!

CO TO JEST POLENTA? Jeśli cenisz sobie zdrowe życie, polenta jak najszybciej powinna zagościć w Twojej kuchni. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu i jest znacznie zdrowsza od pizzy, a przede wszystkim można z niej wyczarować prawdziwe cuda. Na początku mojej włoskiej przygody nie miałam o polencie dobrego zdania. Prawda jest taka, że po prostu jej […]

Czytaj dalej:
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Piemont
polenta
północne Włochy
włoski street food

Miassa: inna twarz polenty

W ubiegłym tygodniu odbył się w Mediolanie (La Fabbrica del Vapore) pierwszy w mieście Street – European Food Truck Festival, czyli festiwal ulicznego jedzenia. Był wielki plac, dookoła typowe samochody służące do przygotowywania i serwowania posiłków, a po środku stoły i ławy dla spragnionych kulinarnych doznań. Nie zawiodły tłumy ludzi, którzy mogli wybierać między klasyczną […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione