risotto

Risotto z porem i ziemniakami - ulubione risotto mojej córki
kuchnia
por
risotto
włoskie przepisy
ziemniaki

Risotto z porem i ziemniakami – ulubione risotto mojej córki

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam od męża, że do risotta zamierza dodać ziemniaki, przecierałam oczy ze zdumienia. Nie potrafiłam sobie wyobrazić tych składników w zgranym duecie. Na szczęście od wspomnianego dnia minęło już kilka dobrych lat i dzisiaj wiem, że ziemniak i risotto kochają się miłością nieskończoną. Doskonale rozumie to również moja córka, która za […]

Czytaj dalej:
cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego
cytryna
Kampania
kuchnia
południowe Włochy
risotto
włoskie przepisy

Cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

Cytrynowe risotto ma orzeźwiający i wyrafinowany smak. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jednak jak przystało na prawdziwą kuchnię, pochodzącą z południa Włoch, wszystkie składniki dodaje się na oko. Robiąc je dla dwóch osób, zazwyczaj używam 3 pełnych garści ryżu, 1 średniej cytryny, 1 niewielkiej cebuli i 1,5 kostki rosołowej domowej produkcji (nie jest specjalnie słona). […]

Czytaj dalej:
risotto al Prosecco
kuchnia
Prosecco
risotto
włoskie przepisy
włoskie wina musujące

Risotto al Prosecco

Risotto z Prosecco ma wyjątkowy smak – daleki od alkoholowego, aromatyczny i bardzo oryginalny. Jest niezwykle proste do przygotowania i idealne na specjalne okazje, takie jak Sylwester, Nowy Rok lub np. urodzinowa kolacja. Należy pamiętać, żeby podczas gotowania pozwolić odparować alkoholowi i żeby często mieszać ryż. RISOTTO AL PROSECCO (składniki na 2 osoby): 160 g […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
dieta śródziemnomorska
kuchnia
kuchnia mediolańska
kulinarne ciekawostki
risotto
szafran
włoskie przepisy

Risotto alla milanese – legenda o powstaniu i przepis

Prawdziwe risotto alla milanese jest królem wśród risotto. Cechuje je złoty odcień, symbolizujący bogactwo i władzę mediolańskiej burżuazji. Na historię dania składają się różne anegdoty. Wiele osób uważa, że potrawa wywodzi się bezpośrednio od ryżu pilaf z dodatkiem szafranu, czyli od dania koszernego, znanego zarówno Żydom, jak i Arabom. Przepis przywędrowałby do północnych Włoch za […]

Czytaj dalej:
risotto z dynią
dynia
kuchnia
risotto
włoskie przepisy

Risotto z dynią

Najwyższa pora odkryć sekrety risotto. Prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie jest mój mąż Damiano, dlatego poprosiłam go o podzielenie się przepisem. Mieszkając w okolicach Mediolanu, powinniśmy właściwie zacząć od risotto alla milanese, jednak napiszemy o nim innym razem (EDIT przepis tutaj). Dookoła zatrzęsienie dyń, wszak sezon w pełni, a upalne lato sprawiło, że są wyjątkowo […]

Czytaj dalej:
Dolina Valpolicella
kuchnia
risotto
Valpolicella
Wenecja Euganejska
wino
włoskie przepisy

Dolina Valpolicella

DOLINA VALPOLICELLA Uczeni twierdzą, że sylaby WOIN  i WAIN, od których miałyby się wywodzić greckie OINOS i łacińskie VINUM, pochodzą od pradawnego, praindoeurpoejskiego języka, z czasów zanim nastąpił podział na ludy europejskie i semickie. Dzięki badaniom paleontologicznym wiemy, że winorośl była obecna na ziemi jeszcze zanim pojawił się człowiek, a możliwość jej uprawy przyczyniła się […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione