oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto
dieta śródziemnomorska
oliwa z oliwek
poza Italią
slow food Włochy
włoskie kulinarne ciekawostki

Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione