poza Italią

Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto
dieta śródziemnomorska
oliwa z oliwek
poza Italią
slow food Włochy
włoskie kulinarne ciekawostki

Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na […]

Czytaj dalej:
Wspomnienie lata
poza Italią
wakacje we Włoszech
włoski lifestyle

Wspomnienie lata

Dzisiaj oficjalnie upały, pachnące kwiaty i soczyste owoce ustępuję miejsca kolorowym liściom i ciepłym swetrom. W kalendarzu mamy jesień, czyli porę roku kojarzącą mi się z wyciszeniem, czerwonym winem i kolejnymi podróżami. Dla przypomnienia wakacyjnych dni zapraszam Was na przegląd letnich zdjęć. Kolory i cienie Chyba każdy lubi taką ceramikę? Magiczny zakamarek w Lecco. Wspomnienie […]

Czytaj dalej:
Babà al rum to neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach
Kampania
Neapol
południowe Włochy
poza Italią
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji […]

Czytaj dalej:
Kruche ciasteczka z kwiatami
kuchnia włoska
poza Italią
włoskie przepisy

Kruche ciasteczka z kwiatami

Lori i jej piękne ciasteczka poznałam dzięki serwisowi Instagram. Pewnego dnia wyświetliło mi się zdjęcie, które zachwyciło mnie do tego stopnia, że zaczęłam szperać w czeluściach internetu. Okazało się, że Loria Stern mieszka w Kalifornii, jest profesjonalnym cukiernikiem, a jej znakiem firmowym są wypieki ozdabiane jadalnymi kwiatami. Poza obecnością w mediach społecznościowych, posiada również stronę […]

Czytaj dalej:
Chłodnik emigracyjny, czyli jak przygotowuję chłodnik we Włoszech
kuchnia włoska
poza Italią
włoskie przepisy

Chłodnik emigracyjny, czyli jak przygotowuję chłodnik we Włoszech

W najbliższych dniach temperatura powietrza ma sięgnąć nawet 40°C. Letnie upały są we Włoszech normą, jednak co za dużo, to nie zdrowo. Klimatyzacja średnio mi służy. Na szczęście po latach potrafię ją okiełznać. Zawsze włączam klimatyzator w pomieszczeniu, w którym aktualnie nie przebywam i pozwalam, żeby drugi pokój powoli się wychładzał. Metoda jest znacznie bardziej […]

Czytaj dalej:
tort różany
poza Italią
włoskie przepisy

Tort różany z konfiturą z róży angielskiej z własnego ogródka

Miesiąc temu świętowałam urodziny i wpadłam wtedy na pomysł, żeby uczcić je tortem różanym z różami z naszego ogródka. Jak one wtedy pięknie kwitły, jaki cudny zapach roznosił się na zewnątrz. Dzisiaj natomiast razem z Damiano celebrujemy rocznicę ślubu, który braliśmy dwa lata temu w Warszawie. Było słonecznie, bardzo upalnie i wzruszająco. Po ceremonii zaprosiliśmy gości […]

Czytaj dalej:
Salzburg
poza Italią
Salzburg

Salzburg, Rzym północy

Rzym północy, barokowe miasto, miasto Festiwalu, miasto Mozarta, miasto “Cichej Nocy”. Na przestrzeni lat rozmaite przydomki nadano Salzburgowi. W obrębie starówki wpisanej w 1997 na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, na zaledwie jednym kilometrze kwadratowym mieści się aż 20 kościołów. Znajdują się tutaj budowle romańskie, renesansowe, barokowe, a także klasycystyczne kamienice z czasów CK Austro-Węgier. Katedra (Salzburger Dom) jest pierwszym […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione