południowe Włochy

Babà al rum to neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach
Kampania
Neapol
południowe Włochy
poza Italią
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji […]

Czytaj dalej:
Lago di Lesina i Lago di Varano - malownicze jeziora położone na Półwyspie Gargano
Apulia
południowe Włochy
Półwysep Gargano

Lago di Lesina i Lago di Varano – malownicze jeziora położone na Półwyspie Gargano

Półwysep Gargano to nie tylko turkusowe morze, groty, trabucchi, gaje oliwne, lasy i doskonała kuchnia. Znajdują się tam przepięknie położone jeziora, największe w południowych Włoszech. W rzeczywistości są one lagunami odciętymi od Adriatyku przez cienki pas ziemi pokryty piaskiem i porośnięty drzewami. Podczas wakacji spędzanych w okolicy, na pewno warto wybrać się nad lago di […]

Czytaj dalej:
Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik
Apulia
Peschici
południowe Włochy
Półwysep Gargano

Peschici od kuchni, praktyczny przewodnik

Pod koniec zeszłorocznego lata spędziliśmy niemal trzy tygodnie na Półwyspie Gargano. Mieszkaliśmy w uroczym Peschici, więc siłą rzeczy właśnie tam jedliśmy najczęściej. O moich ulubionych miejscach piszę dopiero teraz, kiedy zaczyna się kolejny sezon. Jesienią i zimą taki artykuł nie byłby specjalnie atrakcyjny. Nigdy wcześniej nie widziałam bazylii i pietruszki dorodnej jak w okolicach Gargano. Ciągle […]

Czytaj dalej:
Peperoncino - wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć
Kalabria
kulinarne ciekawostki
południowe Włochy
włoskie produkty regionalne

Peperoncino – wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć

Jest niewielka, piękna, kolorowa i potwornie pikantna. Mowa o peperoncino, papryczce, która we Włoszech –  szczególnie na południu kraju – przez wieki była używana w celu konserwacji żywności. Nadal w tamtejszej kuchni jest bardzo popularna. Dla wielu Włochów peperoncino stanowi niezbędne wyposażenie spiżarni. Często zadaje sobie pytanie, jak przy panujących w Italii upałach, ludzie są […]

Czytaj dalej:
Niezapomniany rejs po grotach morskich półwyspu Gargano
Apulia
południowe Włochy
Półwysep Gargano

Niezapomniany rejs po grotach morskich półwyspu Gargano

Nie zna dobrze Półwyspu Gargano ten, kto nie widział go od strony morza. Przez wieki woda i wiatr kształtowały wybrzeże, tworząc niesamowity pejzaż. Są tam klify i faraglioni, czyli skały wypiętrzające się z wody w pobliżu lądu. Najbardziej znany faraglione nazywa się Pizzumunno. Są również skalne łuki, niewielkie zatoczki, mewy i sosny alepskie, a przede wszystkim imponujące groty […]

Czytaj dalej:
mandarinetto - przepis na likier z mandarynek
digestivo
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Mandarinetto – przepis na likier z mandarynek

Uwielbiam włoskie likiery robione z cytrusów, a mandarinetto to mój faworyt. Jego zapach i smak jest wyjątkowy. Im dłużej postoi, tym bardziej staje się intensywny. Świetnie sprawdza się jako digestivo, można go dodać do ciasta albo polewać nim lody. MANDARINETTO Składniki: (z podanych składników powstaną 2 litry likieru) 20 niepryskanych mandarynek 1 l spirytusu 1 l […]

Czytaj dalej:
Peschici
Apulia
architektura włoska
Peschici
południowe Włochy
Półwysep Gargano

Peschici, czysty piasek Półwyspu Gargano

Nazwa miasteczka Peschici ma słowiańskie korzenie i jest zbitkiem słów “pesek” i “cisti”. Faktycznie, pięknego piasku na okolicznych plażach nie brakuje. Skąd na Półwyspie Gargano wzięli się Słowianie? W X i XI wieku kontakty między Półwyspem Gargano a Dalmatami zamieszkującymi tereny dzisiejszej Chorwacji były bardzo silne. W 970 roku pozostający na usługach Bizantyjczyków dalmaccy Słowianie przegnali z Półwyspu Gargano […]

Czytaj dalej:
spacer po Vieste
Apulia
architektura włoska
południowe Włochy
Półwysep Gargano
Vieste

Spacer po Vieste

Będzie krótko i na temat. W listopadowy wieczór zabieram Was na spacer po słonecznym Vieste. Jest to najbardziej znane miasteczko, jakie znajduje się na Półwyspie Gargano. Dotarliśmy do niego po południu. Pora była idealna na przechadzkę i odkrycie magicznych zakątków takich jak np. skała Puzzomunno i związana z nią legenda, a także na aperitif smakowany przy zachodzie słońca. Fotorelacja […]

Czytaj dalej:
cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego
Kampania
kuchnia włoska
południowe Włochy
włoskie przepisy

Cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

Cytrynowe risotto ma orzeźwiający i wyrafinowany smak. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jednak jak przystało na prawdziwą kuchnię, pochodzącą z południa Włoch, wszystkie składniki dodaje się na oko. Robiąc je dla dwóch osób, zazwyczaj używam 3 pełnych garści ryżu, 1 średniej cytryny, 1 niewielkiej cebuli i 1,5 kostki rosołowej domowej produkcji (nie jest specjalnie słona). […]

Czytaj dalej:
Vieste: legenda o miłości Cristaldy i Pizzomunna
Apulia
południowe Włochy
Półwysep Gargano
Vieste
włoska muzyka

Vieste: legenda o miłości Cristaldy i Pizzomunna

W tym artykule pojawią się trzy piękne zagadnienia – Vieste, romantyczna legenda i melodyjna piosenka. Wszystkie je łączy charakterystyczna skała, którą z pewnością widział każdy, kto odwiedził Półwysep Gargano. VIESTE I LEGENDA O MIŁOŚCI CRISTALDY I PIZZOMUNNA Legendy mają to do siebie, że przez wieki przekazuje się je z ust do ust. Zazwyczaj istnieje kilka wersji […]

Czytaj dalej:
Trabucchi - niesamowite urządzenia, służące do połowu ryb
Abruzja
Apulia
architektura włoska
Marche
Molise
Peschici
południowe Włochy
Półwysep Gargano
Vieste

Trabucchi – niesamowite urządzenia, służące do połowu ryb

TRABUCCO – CO TO TAKIEGO? Co to są trabucchi? To starożytne konstrukcje służące do połowu ryb typowe dla dolnej części Adriatyku, tj. dla regionów Marche, Abruzja, Molise, a także dla Półwyspu Gargano w Apulii, gdzie znajdują się pod ochroną. Można je również spotkać w północnej części Prowincji Bari, a nawet nad Morzem Tyrreńskim. W zależności od dialektu […]

Czytaj dalej:
rustykalny placek calzone
Apulia
kuchnia włoska
południowe Włochy
włoskie przepisy

Rustykalny placek calzone

RUSTYKALNY PLACEK CALZONE Przepis pochodzi z Apulii. W oryginalnej wersji używa się tzw. “sponsale” tj. cebuli przypominającej pora. Jest to produkt niszowy. Niełatwo go dostać nawet we Włoszech. Alternatywą może być mix białej cebuli i pora, który zazwyczaj stosuję. Składniki: Ciasto 400 g mąki Manitoba 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 100 ml białego […]

Czytaj dalej:
Monte Sant'Angelo
Apulia
Monte Sant'Angelo
południowe Włochy
Półwysep Gargano
włoskie zabytki Unesco

Monte Sant’Angelo

Do Monte Sant’Angelo docieramy od strony Vieste i Peschici, przejeżdżając przez Foresta Umbra. Wrażenia są niesamowite, bo nagle ze śródziemnomorskiego klimatu przenosimy się na północ Europy. Drzewa oliwne, opuncje, szmaragdowe wody Adriatyku i upalną temperaturę, zastępują cień, przyjemny chłód, paprocie i wysokie buki. Las jest częścią Parku Narodowego Gargano, na jego terenie znajduje się również rezerwat […]

Czytaj dalej:
Półwysep Gargano - raj na ziemi
Apulia
Monte Sant'Angelo
Peschici
południowe Włochy
Półwysep Gargano
Vieste

Półwysep Gargano – raj na ziemi

Półwysep Gargano, nazywany ostrogą włoskiego buta leży w północnej części Apulii. Na jego obszarze w 1995 roku utworzono Park Narodowy, będący jednym z największych, jakie znajdują się w Italii. Całe terytorium jest niezwykle różnorodne, trochę dzikie i zupełnie inne od reszty regionu, a przez to bardzo ciekawe. Gargano to ziemia zamieszkana przez pasterzy, rolników i […]

Czytaj dalej:
Wybrzeże Amalfitańskie
Kampania
Morze Tyrreńskie
południowe Włochy
Positano
włoskie zabytki Unesco
wybrzeże Amalfi
wybrzeże Amalfitańskie

Wybrzeże Amalfitańskie: tego nie możesz przegapić

Internet jest pełen praktycznych informacji i wskazówek dotyczących zwiedzania Wybrzeża Amalfitańskiego. Nie będę się powtarzać, pokarzę Wam natomiast miejsca, których nie powinniście przegapić podczas wyprawy w tamte strony. Bez względu na to czy planujecie podróż ekonomiczną, czy stawiacie na luksusy po prostu nacieszcie się niepowtarzalnym pięknem jednego z najczęściej odwiedzanych miejsc w Europie. Dajcie się uwieść […]

Czytaj dalej:
Kampania
majolika
Neapol
południowe Włochy
włoski barok
włoski gotyk

Monastero Santa Chiara w Neapolu

Jaki jest Neapol wie każdy kto kiedykolwiek w mieście był. Nie jest ani ładny, ani brzydki, jest jedyny w swoim rodzaju i nikogo nie zostawia obojętnym. Brudne, chaotyczne i kolorowe ulice wywierają ogromne wrażenie, przypominają o bogatej przeszłości, pachną kawą i pizzą Margheritą. Neapol łączy się w sposób nierozerwalny z Hiszpanią, której tradycje łatwo uchwycić […]

Czytaj dalej:
Gruppo di Polifemo - Sperlonga
Capri
cieśnina Mesyńska
Kampania
Lacjum
Morze Jońskie
południowe Włochy
Sycylia
Włochy środkowe
Wyspy Eolskie
Wyspy Liparyjskie

Włochy śladami legendarnej podróży Odyseusza

Zgodnie z legendą Odyseusz, dzięki swojemu sprytowi, położył kres Wojnie Trojańskiej. Po zakończeniu konfliktu razem z towarzyszami wsiadł na statek i pożeglował w stronę rodzinnej Itaki. Niestety, bogowie mieli wobec niego inne plany i dlatego droga do domu przemieniła się w 10 lat niebezpiecznej i męczącej tułaczki. Na przestrzeni wieków przeróżni naukowcy starali się wskazać […]

Czytaj dalej:
Pompeje
archeologia
Italia rzymska
Kampania
Neapol
południowe Włochy
Pompeje
włoskie zabytki Unesco

Pompeje: wybuch Wezuwiusza

Na temat Pompejów napisano bardzo dużo. Niewielkie miasteczko zostało zasypane przez ponad sześciometrową warstwę wulkanicznych popiołów i zalane przez błotną lawę w 79 r. n.e. Podobny los spotkał Oplontis i Stabie. Herkulanum zalała natomiast błotna lawa poruszająca się z prędkością 100km/h. Ludzie zginęli w potwornych cierpieniach rażeni chmurami gorącego gazu, który w Herkulanum osiągnął temperaturę […]

Czytaj dalej:
archeologia
Italia przedrzymska
kulinarne ciekawostki
Morze Tyrreńskie
najpiękniejsze włoskie plaże
południowe Włochy
Sardynia
wakacje we Włoszech
włoska kuchnia regionalna
włoskie plaże
włoskie tradycje świąteczne
włoskie zabytki Unesco

Sardynia oczami Sardyńczyka, czyli 6 powodów dla których warto wybrać się na Sardynię

Sardynia to wyspa dzika i magiczna, otoczona skalistym wybrzeżem oraz przezroczystymi wodami Morza Śródziemnego. Nie do końca przez nas Polaków odkryta, skrywa bogatą historię, której początki sięgają kultury nuragijskiej, charakteryzującej się przede wszystkim tajemniczymi megalitami. Zaskakują lokalne tradycje, a także głęboko zakorzenione poszanowanie dla Matki Ziemi. Jak  mówi mój znajomy Maurizio –  “Motivi per andare in Sardegna sono […]

Czytaj dalej:
Sycylia
Castelmola
i borghi più belli d'Italia
Noto
Palermo
Pałac Normanów w Palermo
południowe Włochy
Sycylia
Syrakuzy
sztuka bizantyńska we Włoszech
włoskie mozaiki
włoskie zabytki Unesco

Sycylia oczami Sycylijczyków

Sycylia opowiedziana przez rodowitych Sycylijczyków – takie jest założenie tego wpisu. Kto lepiej, niż osoby urodzone na największej włoskiej wyspie, doceni jej piękno, historię i kulturę. Poprosiłam moje koleżanki archeolożki, poznane kilka lat temu podczas pewnych weneckich warsztatów, o opisanie jednym zdaniem bliskich im miejsc. Przenosimy się na moment na wschodnie wybrzeże regionu, bo dziewczyny […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia włoska
Molise
południowe Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:
gnocchi alla sorrentina
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
Sorrento
włoskie przepisy

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina to jedno z najbardziej popularnych dań, pochodzących z regionu Kampania. Połączenie sosu ze świeżych pomidorów, mozzarelli, cudownego aromatu bazylii oraz delikatnych klusek ziemniaczanych nie rozczaruje raczej nikogo. Co więcej, pomysł powinien przekonać nawet tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Neapolitańska wersja potrawy przewiduje bowiem zastąpienie sosu pomidorowego przez ragù. Ja […]

Czytaj dalej:
Włochy WIelkanoc
Kampania
kuchnia włoska
kulinarne ciekawostki
Liguria
północne Włochy
południowe Włochy
Umbria
Włochy środkowe
włoska Wielkanoc
włoski lifestyle
włoskie tradycje świąteczne

Wielkanoc po włosku

Wielkanoc to po włosku “Pasqua”. Pascha jest żydowskim świętem upamiętniającym wydostanie się narodu wybranego z egipskiej niewoli. Uroczystości trwają 7 dni w Izraelu, a 8 w diasporze. Pierwszego dnia odbywa się wielka uczta, podczas której spożywa się m.in. pieczoną baraninę, gorzkie zioła, jajka na twardo, macę oray sos charoset, tj. sos zrobiony z orzechów laskowych, suszonych […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
włoskie przepisy
zatoka neapolitańska

Paccheri faszerowane grillowanymi warzywami

Paccheri to tradycyjny makaron neapolitański. Ma kształt zbliżony do większych rurek. Podaje się go w zestawieniu z soczystymi sosami, doskonale komponuje się z owocami morza, a ze względu na formę często bywa faszerowany. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, który pozwoliłby mi nadziać makaron. Nie przekonywały mnie specjalnie wszechobecne beszamel, bułka tarta i ricotta. Oświecenie nadeszło dopiero […]

Czytaj dalej:
spaghetti al nero di seppia
kuchnia włoska
owoce morza
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Spaghetti al nero di seppia

Czarny makaron to makaron barwiony atramentem z kałamarnicy lub z mątwy. Dawniej nero di seppia (włoska nazwa)  używano nie tylko w kuchni, ale również jako narzędzia niezbędnego do pisania piórem. Dzisiaj znajduje zastosowanie już raczej tylko na talerzu. Nie można myśleć o smakach Sycylii bez tego ultra czarnego dania o bardzo charakterystycznym aromacie. Osobiście po […]

Czytaj dalej:
Kampania
Neapol
południowe Włochy
włoskie tradycje świąteczne

Cud św. Januarego

Św. January był biskupem Benewentu, który zginął śmiercią męczeńską w 305 roku. Przyjmuje się, że pewna pobożna kobieta zebrała jego krew do dwóch fiolek aby następnie dostarczyć cenną relikwie biskupowi Neapolu. Ta niemal od razu stała się przedmiotem głębokiej czci i pozostaje nim po dzień dzisiejszy. Pierwszy raz zaschnięta krew rozpuściła się w 315 roku. Podobno zaczęła wrzeć […]

Czytaj dalej:
archeologia
Kampania
Morze Tyrreńskie
Paestum
południowe Włochy
Selinunt
Wielka Grecja
włoskie zabytki Unesco

W Wielkiej Grecji: Paestum

Na pewno obił się Wam kiedyś o uszy termin sybaryta. Dzisiaj sybaryta to ktoś, kto uwielbia luksus i zbytek, ale to również mieszkaniec dawnej, niezwykle bogatej, greckiej kolonii Sibaris we włoskiej Kalabrii, która to na początku VI w. p.n.e. założyła nowe “miasto-państwo” Posejdonię, później nazywaną Paiston przez samnickich Lukanów i w końcu Paestum przez Rzymian. Największy splendor […]

Czytaj dalej:
archeologia
Paestum
południowe Włochy
Selinunt
Sycylia

W Wielkiej Grecji: Selinunt

Dzisiaj proponuję wyprawę na Sycylię, prosto do ruin greckiego miasta Selinunt, położonego na południowo-zachodnim krańcu wyspy w Castelvetrano, w prowincji Trapani. Znajduje się tam bardzo sugestywny park archeologiczny (40 ha) z całkiem przyzwoicie zachowanymi doryckimi świątyniami. Południe Włoch w czasach antycznych nazwane zostało Wielką Grecją. Różne były próby wyjaśnienia owego toponimu, za najbardziej sugestywne należy […]

Czytaj dalej:
parmigiana di melanzane
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sycylia
włoskie przepisy

Parmigiana di melanzane na letnie pikniki

Dzisiaj propozycja sycylijskiego dania idealnego na lato. Parmigiana, bo o niej ma być wpis, niewiele ma wspólnego z parmezanem, mimo że znajduje się on na liście składników. Nazwa pochodzi od włoskiego słówka “parmiciana”, które oznacza listwę w okiennych żaluzjach tak bardzo rozpowszechnionych w śródziemnomorskich okolicach i nawiązuje do warstwowego układu potrawy. Jednym słowem można parmigianę […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione