Dobre adresy to mój osobisty przewodnik po włoskich sprawdzonych restauracjach, trattoriach, osteriach, barach, lodziarniach i piwnicach z winami.
AQUILEIA
- jedzenie
Ristorante Corallo
Ryby i owoce morza plus lokalna kuchnia.
Via Beligna 3, Aquileia
info: www.ristorantecoralloaquileia.it
Trattoria Alla Buona Vite
Via Dossi 7, località Boscat, Grado
info: lnx.girardi-boscat.it/la-trattoria-alla-buona-vite/
- wino
Cantine Puntin
Puntin jest niedużym gospodarstwem i nie współpracuje z supermarketami, co naturalnie przekłada się na jakość oferowanego produktu. Na miejscu, poza zrobieniem zakupów, istnieje możliwość degustacji. W sezonie Puntin sprzedaje swoje wina również w barze, znajdującym się przy głównym parkingu w Akwilei.
info: www.vinipuntinaquileia.com
BARDOLINO
- wino
La strada del vino Bardolino D.O.C. to szlak długi na 80 km, wzdłuż którego znajdują się wytwórnie win oferujące możliwość degustacji i zakupu własnych wyrobów. Charakteryzuje go przepiękny krajobraz z zamkami, wytwornymi willami, klasztorami i gospodarstwami agroturystycznymi.
Jeśli chcecie kupić dobre wino, polecam Wam piwnicę Guerrieri Rizzardi, produkującą wina typowe dla regionu Wenecji Euganejskiej przy użyciu bardzo małej ilości cukru. Musujące Fior di Rosa smakuje znakomicie!
Muns Bardolino Wine Shop
Via Verdi 2, Bardolino
Guerrieri Rizzardi Azienda Agricola
Strada Campazzi 2, Bardolino
info: wwwguerrieririzzardi.it
BELLAGIO
La Lanterna
Tutaj nad jeziorem Como spróbujesz klasycznej włoskiej kuchni. Pyszne jedzenie, które zjesz w wąskiej typowej dla Bellagio uliczce.
Salita Serbelloni 15, Bellagio
BERGAMO
Trattoria Parietti
Wiecie, jaki jest sekret dobrych knajp we Włoszech? Bardzo niepozorny wygląd zewnętrzny, a często również skromny wystrój. Trattoria Parietti spełnia pierwszy warunek. Wnętrza są tutaj klimatyczne i oryginalne. Lokal istnieje od blisko pięćdziesięciu lat. Przez cały czas pozostaje w rękach jednej rodziny. Żeby zjeść obiad, czy kolację, koniecznie należy zrobić rezerwację. Nie wystarczy jednak zadzwonić dzień wcześniej. Stolik w Trattorii Parietti zamawia się przynajmniej dwa tygodnie przed planowaną wizytą.
Via C. Beltrami 52, Città Alta, Bergamo
Otwarte w porze obiadu i kolacji; zamknięte w poniedziałek wieczorem i we wtorek przez cały dzień.
Ristorante Pizzeria Da Mimmo
Jakość, tradycja, innowacja. Rodzinny lokal, który stawia na najlepsze produkty i lokalne dania. Jedna z czytelniczek bloga opisała Da Mimmo jako “cudowne miejsce i pyszną restaurację”.
Via B.Colleoni 17, Città Alta, Bergamo
info: www.ristorantemimmo.com
BOLONIA
Tradycyjnej kuchni bolońskiej szukaj w zabytkowej osterii, działającej nieprzerwanie od XVII wieku. Kiedyś bywali tutaj poeci Giosuè Carducci i Giovanni Pascoli, a współcześnie takie gwiazdy jak U2, czy Brad Pitt. Oprócz lokalnej kuchni de’ Poeti jest również cenioną enoteką.
Via de’ Poeti 1B, Bolonia
info: www.osteriadepoeti.com
Osteria Bartolini
Masz ochotę na rybę złowioną prosto w pobliskich wodach Adriatyku? Najlepszym adresem w Bolonii jest Osteria Bartolini. Urządzony w stylu minimalistycznym lokal, dysponuje dużym ogrodem. Oferują także dania na wynos. Koniecznie należy spróbować fritto misto! Osterię Bartolini znajdziesz również w Cesenatico i w Milano Marittima.
Piazza Malpighi 16, Bolonia
info: www.osteriabartolinibologna.com
CAMOGLI
Papierowy rożek wypełniony fritto misto, przyrządzonym na łodzi zacumowanej w porcie, to jest to!
Porto di Camogli
La Camogliese
Trofie al pesto, focaccia al formaggio i dania z ryb i owoców morza podawane na werandzie zawieszonej nad morzem.
Via Garibaldi 76, Camogli
CASTELL’ARQUATO
Ristorante La Rocca da Fraco dal 1964
W górnej części miasteczka przy uroczym Piazza del Municipio znajduje się rodzinna restauracja La Rocca del Franco ciesząca się świetną opinią. Można spróbować lokalnych przysmaków i wina, a przecież jesteśmy w Emilii-Romanii. Tutaj żadna dieta nie obowiązuje! Koniecznie zamów coppa piacentina, pancetta i salame piacentino, ciepłe przystawki, pierożki caramelle alla ricotta, pieczony drób i białe wino Monterosso Val d’Arda albo czerwone Gutturnio i Bonarda.
info: Castell’Arquato – średniowieczne miasteczko zakochanych, gdzie spróbujesz dobrej kuchni
CASTELMOLA
Bar Turrisi
Kultowe miejsce na Sycylii z tradycjami sięgającymi kilku pokoleń wstecz. Zaskakujący lokal z cudnymi widokami. W menu znajdziecie same pyszności, koniecznie trzeba skosztować wina migdałowego. A tak o Turrisi pisze moja sycylijska koleżanka: „Castelmola. Słoneczny poranek, pokryta śniegiem Etna na wyciągnięcie ręki, kieliszek migdałowego wina w Caffè Turrisi – absolutna doskonałość.”.
Via Pio IX 19, Castelmola (Taormina)
info: www.turrisibar.it
CATTOLICA
Le Vele
Elegancki i nowoczesny lokal położony przy samej plaży, gdzie można spróbować autentycznej kuchni typowej dla wybrzeża Adriatyku. W tygodniu restauracja jest otwarta tylko w porze kolacji, natomiast od piątku do niedzieli także podczas obiadu.
Via Litoranea Sud 71, Misano Adriatico (Rimini)
info: www.ristorantelevele.net
CHIAVENNA
Crotto Ombra
W grotach skał znajdujących się w okolicach Chiavenny utrzymuje się specyficzny przeciąg “sorel“, który gwarantuje, że temperatura powietrza przez cały rok wynosi 8°C. Właśnie dlatego załomy skalne, tzw. “crotta” posiadają idealne warunki dla przechowywania wina, wędlin i serów. Spotyka się tam ze znajomymi po to, aby wspólnie spędzić czas, napić się lokalnego wina i posmakować typowych produktów: bresaoli, “violini di capra” (szynki z kozy, której udziec formą przypomina skrzypce), a także serów, pizzoccheri della Valchiavenna i mięsa grillowanego na lokalnej skale piota.
viale Pratogiano, Chiavenna
info: Benvenuti a Chiavenna!
CHIOGGIA
Caneva Cafe
Świetnie położony bar, gdzie przy kolorowych stolikach i krzesłach, a przy tym z widokiem na malowniczy kanał i Ponte Vigo można popijać doskonałe wina, pochodzące z Wenecji Euganejskiej i zajadać się malutkimi przekąskami – cicchetti, które najprościej porównać do hiszpańskich tapas. Caneva Cafe jest również doskonałym miejscem na wieczornego drinka. Bywają tutaj lokalsi i turyści.
Riva Vena 1277, Chioggia
Osterie przy porcie
Jeśli chcecie zjeść tanio, ale dobrze wybierzcie się w okolice portu. Tutaj każda osteria serwuje proste i smaczne jedzenie przygotowane na bazie ryb. Niżej przykłady:
Osteria N.2
Tak o tym miejscu pisze moja przyjaciółka, która przez wiele lat mieszkała w niedalekiej Padwie: “Absolutnie najlepsze fritto misto di pesce – fani ryb nie będą zawiedzeni.”
Calle Fattorini 255, Chioggia
El Gato
Elegancka restauracja zlokalizowana w samym centrum Chioggi. Zjecie tutaj dania tradycyjne i innowacyjne, w większości przygotowane na bazie ryb.
Corso del Popolo 653, Chioggia
Bagni al Naviglio
Sprawdzona miejscówka nad samym morzem i jedna z lepszych knajp w Sottomarina.
Lungomare Adriatico 25, Sottomarina, Chioggia
info: www.bagniilnaviglio.it
CITTÀ DELLA PIEVE
Trattoria Pizzeria Serenella
Niezobowiązująca trattoria, idealna na kolację w gronie rodziny lub przyjaciół. Zjecie tutaj dania typowe dla kuchni umbryjskiej. Porcje są duże, a ceny zdecydowanie przystępne. Uwaga – nie znajdziecie ich w menu – są podane na tablicy wywieszonej przed lokalem.
Via Fiorenzuola, 28, Città della Pieve
info: www.facebook.com/pages
COMACCHIO
La Bottega di Comacchio
La Bottega di Comacchio to miejsce, gdzie poza aperitvevem serwowanym w godzinach 16-18, podczas którego podawane są kromki chleba z lokalnymi przysmakami, w zależności od pory dnia warto skosztować wiele innych smakołyków, w tym piadę. Właściciele prowadzą również sklepik. Mają w ofercie sprzedaż wysyłkową.
COMO
La Cava dei Sapori – Ristorante e Pizzeria
Restauracja znajduje się w centrum miasta, ale poza jego zabytkową częścią. Oferuje gościom dania typowe dla miejscowej kuchni (ryby słodkowodne, risotta i polentę), a także specjały wywodzące się z tradycji śródziemnomorskiej.
nieczynne w poniedziałek, w sobotę otwarte jedynie wieczorem
Pizzeria Donnarumma Peach Pit
Miejsce nie ma nic wspólnego z kultowym serialem dla nastolatków, popularnym w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. W Peach Pit nad jeziorem Como zjesz najlepszą pizzę neapolitańską w całym mieście. Ponieważ lokal opiera się w dużej mierze na formule “na wynos”, posiada niewiele stolików.
w iedzielę otwarte tylko w porze kolacji
Osteria del Pain
Jeżeli masz ochotę na lombardzkie smaki, Osteria del Pain będzie najlepszym wyborem. W karcie królują risotta, polenta, casoncelli bergamaschi, bresaola della Valtellina i ser taleggio.
CORTONA
Tradycyjna kuchnia toskańska w samym sercu Cortony. Menu ulega zmianie w zależności od pory roku. Dostępne są również dania wegetariańskie oraz bezglutenowe. Nazwa lokalu nawiązuje do XIII-wiecznej loggi, która ozdabia budynek i pod którą można delektować się posiłkiem w czasie ładnej pogody.
Piazza di Pescheria – Cortona
Piazza di Pescheria, Cortona
info: www.laloggetta.com
FERRARA
Hosteria al Brindisi
Najstarsza osteria na świecie. Podczas swoich studiów na Università di Ferrara jadał tutaj Mikołaj Kopernik. O lokalu wspomina w swojej komedii “La Lena” Ludovico Arioso.
info: www.albrindisi.net
Świetne położenie – zaraz obok zamku, rustykalny wystrój i tradycyjna kuchnia, a do tego wszystkiego sympatyczny i profesjonalny personel. Przepyszne wędliny, a cappellacci di zucca nie wychodzą mi z głowy. Świeży makaron, dobrej jakości mięso i duży wybór win.
Piazza Savonarola 18, Ferrara
info: https://www.facebook.com/pages/Hostaria-Savonarola/151486938271177
Tradycyjna kuchnia jest wizytówką tego miejsca. W karcie bogaty wybór wędlin i serów, domowy makaron, starannie przygotowane drugie dania i świeże desery. Trattoria da Noemi pięknie się prezentuje nie tylko od zewnątrz. Warto wejść do środka.
Via Ragno 31, Ferrara
info: www.trattoriadanoemi.it
Osteria del Ghetto
Kuchnia tradycyjna i kuchnia żydowska. Ciekawe połączenie, które sprawdza się w stu procentach.
Via Vittoria 26, Ferrara
info: www.osteriadelghetto.it
Osteria I 4 Angeli
Jaki jest mój sposób na wyszukiwanie knajp z dobrym jedzeniem? raczej nie googluje ich w necie, bo przecież pozytywne opinie można sobie po prostu kupić. Kiedy przyjeżdżam do jakiegoś miejsca pytam lokalsów o to gdzie najlepiej wybrać się na obiad lub kolację. Później sobie te rekomendacje oglądam, czytam menu, sprawdzam ceny i wybieram miejsce, które najbardziej mnie inspiruje. Zwiedzając Ferrarę, zaczepiliśmy chłopaka, a ten bez zająknięcia polecił nam Osterię I 4 Angeli. Strzał w dziesiątkę! Lokalna kuchnia i dobrej jakości, świeże produkty.
Piazza del Castello 10, Ferrara
info: www.osteriaiquattroangeli.it
Ristorante Ca’ d’ Frara
Restauracja z przewodnika Michelin. Nowoczesny wystrój w połączeniu z tradycyjną kuchnią. Lokal jest chętnie uczęszczany przez mieszkańców Ferrary, a przede wszystkim jest zawsze pełen.
Via del Gambero 4, Ferrara
info: www.ristorantecadfrara.it
FLORENCJA
- śniadnie:
Finisterrae
Idealne miejsce na śniadanie. Maja największy wybór i najniższe ceny.
info: www.finisterraefirenze.com
- pizza
Pizzeria Gusta Pizza
info: www.facebook.com/Gusta-Pizza-151318588242027/
- kuchnia lokalna
All’antico Vinaio
La Prosciutteria
- obiad i kolacja
Trattoria Anita
Trattoria Alfredo
Trattoria Casalinga
Doskanałe miejsce, wyborna kuchnia i przyzwoite ceny. Zazwyczaj trzeba rezerwować kilka dni wcześniej. Nie ma szans wejść bez rezerwacji.
info:www.trattorialacasalinga.it
Trattoria Contadino
info: www.trattoriailcontadino.com
Trattoria L’Oriuolo
Trattoria Sabatino
info: www.trattoriasabatino.it
- produkty lokalne i gastronomia
Tutaj znajdziesz wszystko: lokalne produkty i świetne jedzenie na pierwszym pietrze. Na pewno warto spróbować “panino con il lampredotto” i “trippa alla fiorentina” (podroby) i „bistecca alla fiorentina”, ale tej prawdziwej, która wazy przynajmniej 1kg (czyli trzeba ja jeść we dwójkę).
info: www.mercatocentrale.it
Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento – Florencja
Eataly Firenze
Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.
Via De Martelli 22, Florencja
FORMIA
Ristorante Il Tartufo
Via Appia lato Napoli 237, Formia
info: www.ristoranteiltartufo.net
FOSDINOVO (CINQUE TERRE – PORTOVENERE)
Agriturismo La Burlanda
Położone w sielskiej okolicy gospodarstwo rodzinne zostało uratowane od powojennej rozsypki. Właściciele żyją w zgodzie z naturą i z porami roku. Do urządzenia gospodarstwa wykorzystano przede wszystkim lokalne materiały, czyli marmur i drzewo kasztanowe. Hasłem przewodnim jest “relax a km 0”. W agroturystyce wytłacza się oliwę z oliwek, produkuje się wino i likiery, a także sery wędliny, marmolady, miód i sosy z pomidorów i innych warzyw sezonowych. Wszystko jest ekologiczne. Brakujących produktów dostarczają tylko i wyłącznie okoliczni hodowcy, rolnicy i rybacy. Można tutaj spróbować pysznej kuchni Lunigiany.
Via Fabiano 6, Fosdinovo (MS)
info: Toskańska agroturystyka położona niedaleko Porto Venere i Cinque Terre
LECCE
Trattoria Le Zie
Via Colonnello Archimede Costadura 19, Lecce
LECCO
- kawa
Bar istnieje od 1885 roku i znajduje się w ścisłym centrum Lecco. Wrażenie robi wystrój z epoki. Na pewno warto wpaść tutaj na filiżankę dobrego espresso albo cappuccino.
Piazza XX Settembre 8, Lecco
- lody
Gelateria d’Autore
Wybór smaków robi wrażenie! Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Jest kolorowo i smakowicie. W Gelateria d’Autore skosztujesz klasyczengo “gelato italiano”.
Lungolario Isonzo 14, Lecco
LECCO – MALGRARE
Osteria Era Ora
Tutaj spróbujesz “cucina lariana”, czyli kuchni typowej dla okolic jeziora Como w knajpce z pięknym widokiem na Lecco.Jak na tawernę przystało, miejsce jest skromne, ale przyjemne. Wnętrze zagospodarowano drewnianymi stołami z charakterystycznymi krzesłami ze słomianymi siedziskami. Na zewnątrz znajduje się patio z kilkoma stolikami i pięknym widokiem na Alpy i jezioro. Właściciele są niezwykle uprzejmi i chętnie pomagają przy wyborze potraw. W menu króluje kuchnia lombardzka i ryby słodkowodne.
Piazza Giuseppe Garibaldi 8, Malgrate (Lecco)
info: Osteria Era Ora w Malgrate – cucina lariana z widokiem na Lecco
LIVIGNO
Gatto Nero
W Livigno lokalnej kuchni najlepiej spróbować w Restauracji Gatto Nero, która znajduje się nad Livigno, we frakcji Trepalle. Wystrój jest bardzo skromny, za to doznania smakowe są doskonałe. Na szczególną uwagę zasługują najlepsze w całym Livigno pizzoccheri della Valtellina.
Strada Statale 301 Passo d’Eira, Livigno
MANTUA
Ristorante Amagnaria
Kuchnia Mantui, której korzenie sięgają renesansowego dworu Gonzagów, zinterpretowana na miarę dzisiejszych czasów. Dania przygotowywane są na bazie lokalnych składników, na miejscu kupicie również produkty regionalne.
Corso Vittorio Emanuele II 75, Mantua
info: www.amagnaria.com
MEDIOLAN
- kawa i ciastka
Via Spadari 9, Mediolan
Milano Rinascente Food Hall – JuiceX
Na ostatnim piętrze Domu Towarowego La Rinascente znajduje się przestrzeń poświęcona w całości gastronomii. Jest tam Food Market, Enoteka, stoisko z pralinami, bary i restauracje. W JuiceX poza tradycyjną kawą z ciastkiem znajdziesz produkty wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.
Via SantaRadegonda 10, Mediolan
Pasticceria Panarello
Cukiernia ma genueńskie korzenie. W Mediolanie aktualnie znajduje się 6 fillii. Pozostałe, poza Genuą, znajdziesz w Rapallo i w Chiavari. Warto tutaj wstąpić na filiżankę espresso i cannoncino, czyli kruchy rożek z kremowym nadzieniem – niebo w gębie!
Via Belfiore 10, Via Speronari 3, Piazza San Nazaro in Brolo 15, Piazza Santa Francesca Romana 1, Via della Moscova 52, Via Tolstoj 1, Mediolan
- jedzenie
street food
Luini
Kultowe miejsce, w którym kupicie apulijskie panzerotti. Co to takiego? Smażone pierogi z ciasta drożdżowego nadziewane słonym, bądź słodkim farszem. Najbardziej typowe są te z mozzarellą i pomidorem, ale znajdziecie wiele innych wersji. W Luini są zawsze tłumy i często trzeba zmierzyć się z kolejką. Nie ma stolików, obowiązuje zasada “na wynos”.
Via Santa Redegonda, 16 – Mediolan
info:www.luini.it
Pizzeria Spontini
Oprócz klasycznej pizzy okrągłej (pizza tonda) istnieje również pizza serwowana w kawałkach (“pizza al taglio” lub “pizza al trancio”), która jest szczególnie popularna w północnej części Włoch. Wyróżnia ją dosyć wysokie i miękkie ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego i sera. Jedna porcja – taka jak na zdjęciu – jest niezmiernie sycąca, dlatego doskonale może spełnić rolę dania głównego.
Via Dogana, 3 – Mediolan (adresy pozostałych pizzerii “Spontini” znajdziesz tutaj)
info: Pizza al taglio
tavola fredda i kanapki
Bar della Crocetta
Corso di Porta Romana 67, Mediolan
info: www.crocetta.com
Il Panino Giusto
info: www.paninogiusto.it
Corso Garibaldi 125, Mediolan
tani obiad w centrum miasta
Trattoria Al Cantinone
W rzeczywistości Al Cantinone dzieli się na restaurację serwującą tradycyjną kuchnię lombardzką otwartą w południe i wieczorem i na bistro otwarte w godzinach 12-15:30. W bistro za niewielkie pieniądze można zjeść ciepły obiad. Menu zmienia się każdego dnia i wywieszone jest na drzwiach wejściowych. Pierwsze dania kosztują 7 €, drugie dania 9 €, a za 9,50 € można dostać talerz złożony z pierwszego i drugiego dania. Zamówienie składa się przy kasie. Przy barze, po okazaniu rachunku wybiera się dania, na koniec ktoś z obsługi wskazuje stolik. Lokal znajduje się w okolicy opisanego wyżej Luini i Spontini.
Via Agnello 19 – Mediolan
info: alcantinone.it
obiad i kolacja
Kwiaty i miłość to duet idealny.W Mediolanie istnieje specyficzne miejsce, gdzie nie tylko można kupić piękny bukiet, ale również usiąść przy stoliku i przekąsić coś smacznego. Fioraio Bianchi jest oryginalną kawiarnio-kwiaciarnia urządzoną w paryskim stylu. Kilka lat temu, kiedy mieszkałam w okolicy i mijałam lokal niemal każdego dnia, bardzo chciałam, żeby ktoś mnie zaprosił tutaj na randkę.
Via Montebello 7 – Mediolan
info: www.fioraiobianchicaffe.it
Milano Rinascente Food Hall – Obicà Mozzarella Bar
Sieć knajpek, których sztandarowym produktem jest mozzarella di bufala. Lokale Obicà, poza Mediolanem, istnieją we Florencji, Rzymie, w Palermo i niektórych miejscach na świecie. Co zatem wyróżnia Mediolan? Jeśli chcecie zjeść lekko i smacznie ciesząc się przy tym przepięknym widokiem rozpościerającym się z dachu najelegantszego domu towarowego w mieście, to koniecznie musicie wybrać się do “La Rinascente”. Jedzenie jest dostępne również w opcji “na wynos”.
Via Santa Redegonda 1, róg Piazza Duomo – Mediolan (ostatnie piętro domu handlowego “La Rinascente”)
info: www.obica.com
Ristorante Solferino
Kwintesencja włoskiej kuchni w mediolańskiej dzielnicy Brera. Lokal istnieje od 1909 roku. Ma klimatyczny wystrój i świetną piwniczkę z winami. W menu figurują m.in. carpaccio, orecchiette con broccoletti calamaretti e gamberi, spaghetti alle vongole veraci, bucatini all’amatriciana, ossobuco con risotto alla milanese, cotoletta alla milanese, panna cotta, sorbety i wiele innych przysmaków.
via Castelfidardo 2, Mediolan
W założonym w 1990 roku przez Carlę Sozzani Concept Store 10 Corso Como swoją siedzibę ma również restauracja. Znajdziesz tutaj lokalne jedzenie połączone z nowoczesną atmosferą. W menu są opcje wegańskie i bezglutenowe. 10 Corso Como jest przystankiem obowiązkowym dla wszystkich osób związanych w jakiś sposób ze światem mody.
Corso Como 10, Mediolan
Ristorante Un Posto a Milano (Cascina Cucagna)
Dawne gospodarstwo rolne, któremu ktoś postanowił podarować drugie życie. Wyselekcjonowane produkty pochodzące tylko i wyłącznie z Włoch, chleb, focacce, makarony własnego wyrobu i menu, które zmienia się w zależności od aktualnej pory roku, a wszystko to w uroczym, rustykalnym kontekście. Un posto a Milano oferuje również dania wegetariańskie. Ceny: 12-14 € za makaron i 18-20 € za mięsa, talerz wędlin lub serów – 14-15 €. Uwaga! Knajpa i bar są otwarte od 10:00 rano do północy. W obrębie struktury działa również hostel Ostello Foresteria.
Via Cucagna 2 – Mediolan
info: www.unpostoamilano.it
Crêperia Caffè Vecchia Brera
Bistro urządzone w paryskim kilmacie retrò znajduje się w historycznej dzielncy Brera. Miejsce jest idealne na śniadanie, brunch, lunch,aperitif, kolację, czy wieczornego drinka. W karcie znajdziecie ogromny wybór francuskich naleśników na słono i na słodko, a także makarony, risotta, secondi piatti i desery. Poza tym crêperia oferuje bardzo bogaty wybór piw.
info: www.creperiacaffevecchiabrera.it
Via dell’Orso 20 – Mediolan
tradycyjna kuchnia mediolańska
Na temat lokalnej kuchni przeczytasz na blogu tutaj: O kuchni mediolańskiej słów kilka
“Al Garghet” w dialekcie mediolańskim oznacza skrzeczenie żab. Rzeczywiście restauracja znajduje się w południowej części miasta, poza obrębem dawnych murów. Są to okolice na których rozciągają się podmokłe tereny i które upodobały sobie właśnie żaby. Lokal cechuje niezwykle klimatyczna atmosfera i doskonałe dania przygotowywane zgodnie z dawnymi recepturami. Swego czasu posłał mnie tam znajomy. Jak tylko mam okazję, to chętnie do Al Garghet wracam.
info: www.algarghet.it
Historyczny i jeden z najstarszych lokali w Mediolanie. Zjecie tutaj wyśmienite dania, typowe dla lokalnej kuchni. Wystrój przypomina czasy C.K. Austro-Węgier. Drogo, ale warto. Ja byłam zachwycona!
Via Pasubio 10 – Mediolan
info: www.anticatrattoriadellapesa.com
Trattoria degli Orti
W menu m.in. risotto allo zafferano i cotoletta alla milanese przygotowywane według tradycyjnych receptur. Do tego wystrój z epoki i przystępne – jak na Mediolan – ceny. Kilka osób już tam posłałam i wszyscy wyszli zadowoleni.
Via Monviso 13 – Mediolan
info: www.trattoriadegliorti.it
EATALY Smeraldo
Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.
info: EATALY
Piazza XXV Aprile 10 – Mediolan
lody
Gelaterie e negozi Venchi
Venchi to doskonała marka, którą pod koniec XIX wieku stworzył pochodzący z Turynu Silvano Venchi. W sklepie znajdziesz wykwintne czekolady i czekoladki, a także pyszne lody. Jeśli masz ochotę na oryginalny smak, zdecyduj się na lody o smaku Spritz’a. Samkują jak popularny aperitif. W środku znajdziesz kawałki skórki z pomarańczy.
info: it.venchi.com/stores
aperitif
Bar Camparino
Symbolem Mediolanu jest nie tylko Duomo i Fashion Week, ale także aperitivo i Campari. Lokal został otwarty w 1915 roku. Był wówczas miejscem jedynym w swoim rodzaju i zrewolucjonizował kulturę aperitvu. Dzięki specjalnej instalacji hydraulicznej suterena miała bezpośrednie połączenie z barem: przez rurę cały czas płynęła zimna woda sodowa, której używa się do przygotowania drinków z Campari, przede wszystkim do Camparisoda. Bar Camparino znajduje się w Galerii Wiktora Emanuela. To kolejny punkt nasecesyjnej mapie miasta.
Piazza Duomo 21, Mediolan
Będąc w dzielnicy Brera, koniecznie wstąpcie do tego kultowego lokalu o ponad stuletniej tradycji. Z miejscem od zawsze związani byli intelektualiści i artyści. Kuchnia pozostaje otwarta od 9:30 aż 2:00 w nocy. Możecie wybierać między tostami, kanapkami, sałatkami, cotoletta alla milanese, a nawet focaccia di Recco. Bar Jamaica jest jednym z ostatnich miejsc w Mediolanie, serwującym aperitif w dawnym stylu.
Via Brera 32, Mediolan
Miejsce, gdzie relaks idealnie współgra ze sztuką projektowania ekskluzywnych kreacji. W Barze Martini można wypić kawę, można coś przekąsić lub wybrać się na aperitif. Do klasyków należą Martini Big (najlepszej jakości hamburger) i koktajl Martini Dolce&Gabbana. Lokal otwarto w 2003 roku. Jest on efektem współpracy dwóch brandów “made in Italy” – Martini i Dolce&Gabbana. Wystrój jest typowy dla D&G. Dominują kolor czarny i sycylijskie akcenty. Obok znajduje się ekskluzywna restauracja Martini Bistro.
Corso Venezia 15, Mediolan
wieczorem
W dawnym kościele, który kościołem nie jest od lat 70. ubiegłego wieku znajduje się modny mediolański lokal “Il Gattopardo“. Został otwarty 14 września 2001 roku. Od tamtej pory cieszy się ogromnym powodzeniem. To nowoczesny disco-bar i miejsce idealne do organizacji wydarzeń rozmaitej maści – od firmowych imprez, przez wystawne kolacje, aż po eleganckie gale. W sobotnie i niedzielne wieczory odbywają się tutaj świetne zabawy.
Via Piero della Francesca 47, Mediolan
info: www.ilgattopardomilano.com
NEAPOL
- kawa i ciastka
Il Vero Bar del Professore – historyczny lokal położony obok Galerii Umberto I i Teatru San Carlo. Poza tradycyjnym espresso napoletano serwują 63 inne specjały, w tym m.in. croccantino coffee al black and white, kinder caffè, mousse caffè, czy kawę o aromacie bazylii
Piazza Trieste e Trento, 46 – Neapol
info: www.ilverobardelprofessore.com
Gran Caffè Gambrinus
Lokal o secesyjnym wystroju istnieje od 1860 roku. Spróbujesz tutaj neapolitańskiej kawy, sfogliatelli i babbà al rum.
Via Chiaia 1/2 (P.zza Trieste e Trento), Neapol
- pizza
L’antica Pizzeria da Michele
Kultowa pizzeria, która od ponad stu lat serwuje jedynie dwa rodzaje pizzy: Margheritę i Napoletanę. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz TUTAJ.
Via Cesare Sersale 1, Neapol
Concettina ai Tre Santi
Doskonała pizza zarówno w wersji klasycznej jak i bardziej wyszukanej gourmet. Lokal znajduje się w dzielnicy Sanità. Co więcej, można tutaj podarować komuś “zawieszoną pizzę” (wł. “pizza sospesa”) albo zjeść wariant, który wspiera Fondazione San Gennaro.
Via Arena alla Sanità 7 Bis, Neapol
Pizzeria ‘O Munaciello
W Neapolu wszędzie zjecie dobrą pizzę, jednak jeśli szukacie pizzy D.O.C., to całym sercem polecam Wam ‘O Munaciello. W menu figuruje szeroki wybór typowych dań, wszystko przygotowywane jest ze świeżych, lokalnych produktów. Na wolny stolik trzeba często trochę poczekać, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
Piazza del Gesù Nuovo, 26-27, Neapol
50 kalò di Ciro Salvo
Naturalne składniki i lekkość wyróżniają pizzę neapolitańską w wykonaniu chefa Ciro Salvo.
Piazza Sannazzaro 201/b
Antica Pizza i Decumani
Via Tribunali 58, 60, 61, Neapol
Oryginalnej pizzy neapolitańskiej szukajcie w pizzeriach należących do AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana).
info: www.pizzanapoletana.org
- ryby i owoce morza
Bar rybny Matticci to prawdziwa instytucja, miejsce kultowe, gdzie można skosztować wielu przysmaków serwowanych na wynos.
Vico Belledonne a Chiaia 27, Neapol
Cicciotto a Marechiaro
Trattoria istnieje od 1942, zna ją i ceni sobie każdy neapolitańczyk.
Calata Ponticello a Marechiaro 32, Neapol
My Seacret
Elegancka restauracja i galeria sztuki współczesnej w jednym miejscu. Ceny są tutaj wysokie, proporcjonalne do jakości.
Via Chiatamone 31, Neapol
ORVIETO
Antica Bottega al Duomo
Na tyłach Piazza Duomo znajduje się historyczna bottega, w której można skosztować typowych dla regionu wędlin, aromatycznej porchetty, serów, crostini, świeżych trufli i najlepszych lokalnych win, a wszystko to w pięknej, rustykalnej oprawie. Zdecydowanie warto!
Via Pedota, 2 – Orvieto
info: www.facebook.com/anticabottegaalduomo
OSSUCCIO (JEZIORO COMO)
Il Lido di Ossusccio – Il Chioschetto dei Magalaguf
To jest świetny przystanek na trasie Como – villa del Balbianello, gdzie można zjeść obiad na bazie lokalnej kuchni. Od 20 lat Il Lido di Ossusccio pozostaje w rękach rodziny Guffanti. Grillowana sieja (lavarello alla griglia) smakuje doskonale.
SS340 km23, 22010 Ossuccio (CO)
info: lidodiossuccio.it
PADWA
- przekąski
Bar Nazionale
W Padwie koniecznie trzeba zjeść malutkie kanapeczki – tramezzini. Szczególnie polecam te z radicchio.
Piazza delle Erbe, 41 – Padwa
- pizza
Pizzeria Duomo
Via San Gregorio Barbarigo 18, Padwa
- obiad
Ristorante Zairo
Je się całkiem nieźle. Miejsce może turystyczne, ale ceny naprawdę przystępne, a jedzenie smaczne.
Prato della Valle 51, Padwa
Trattoria da Dante alle Piazze
Znajduje się obok Ristorante Zairo. Polecam w szczególności na obiad.
Via Daniele Manin 10, Padwa
Osteria l’Anfora
Chyba top, jeśli chodzi o osterie w Padwie.
Via dei Soncin 13, Padwa
www.facebook.com/pages/Osteria-lAnfora/161292750563482
Trattoria da Pippo
Trochę dalej od centrum przy via Gattamelata jest trattoria z bardzo prostą, domową kuchnią, bez zadęcia.
Via Gattamelata 80, Padwa
www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187867….
PALERMO
Bazary to coś czego w Palermo przegapić nie wolno. Każda dzielnica ma swój targ, a do najważniejszych bez dwóch zdań należą Ballarò, Vucciria i Mercato del Capo. Teoretycznie pozostają otwarte przez cały dzień, jednak to właśnie rano tętnią życiem. Najstarszy z nich nazywa się Ballarò. Podczas spaceru między straganami przygotujcie się na klimaty przypominające trochę północną Afrykę, koniecznie pilnujcie torebek, portfeli i innych skarbów. Kulinarny przystanek w jednej z knajpek jest więcej niż wskazany, a zakup lokalnych produktów uważam za konieczny.
Vicolo del Carmelo, Palermo
Passami ù coppu
Ù coppu w palermiańskim dialekcie oznacza “cartoccio”, czyli papier zwinięty w rożek. “Passami ù coppu” to tyle co “podaj mi rożek”. A w rożkach znajdziecie szeroki wybór przeróżnych delicji, zarówno słonych jak i słodkich. Niewielki lokal, którego wystrój utrzymany jest w duchu sycylijskim firmuje swoim nazwiskiem znany szef kuchni Natale Giunta. Na miejscu można również kupić lokalne produkty.
Via Roma 195/197, Palermo
Pasticcerria Cappello
To miejsce to prawdziwa świątynia deserów. Wchodzisz do środka, patrzysz na gablotę i nie wiesz co wybrać. Postaram ułatwić Ci zadanie. Pasticceria Cappello słynie z ciasta settestrati, które jest wariantem setteveli, czyli pelermiańskiego ciasta składającego się z siedmiu czekoladowych warstw. Nie można nie skosztować delizia al pistacchio (pisatcjowego musu z warstwą chrupiących pistacji) i ciastka z poziomkami.
Via Niccolò Garzilli 19 i Via Colonna Rotta 68, Palermo
PESARO
Ristorante Il Falco
Baia Vallugola 61100, Pesaro
info: www.ristorantefalco.com
PESCHICI
- jedzenie i aperitif
Osobny artykuł: Peschici od kuchni – praktyczny przewodnik
L’angolo Antico di Elia e Lorena
Idealne miejsce na szybką przekąskę lub aperitif. W karcie znajduje się spory wybór świeżych, lokalnych produktów – w tym wędliny, sery, oliwki, bruschetty, rozmaite kanapki i crêpes. Poza koktajlami i winem, można się napić piwa pochodzącego z różnych zakątków świata. Wyśmienite są orzeźwiające jogurty i owoce sezonowe. Najlepszą gwarancją są kolejki, ustawiające się w oczekiwaniu na wolny stolik.
Corso Garibaldi 4, Peschici
info: www.langoloanticodaeliaelorena.it
Trabucco da Mimì
W okolicach Peschici w kilku“trebuszach” zaaranżowano knajpki. W dzień łowi się tam ryby, wieczorem można wpaść na pyszny aperitif z widokiem na morze. Szczególnie polecam Trabucco da Mimì. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Miejsce pozostaje otwarte w sezonie, tj. wiosną i latem.
Localitá Punta San Nicola, Peschici
info: altrabucco.it
- lody
Gelateria Michel
Nie ma włoskich wakacji bez lodów. W Peschici jedliśmy je przy każdej okazji i wypróbowaliśmy chyba wszystkie lodziarnie. Gelateria Michel to gwarancja oryginalnych, często lokalnych smaków i składników najlepszej jakości. Pycha!
Piazza del Popolo 5, Peschici
PORTOFINO
Najlepszy bar w Portofino. Idealne miejsce na aperitif, np. koktajl Bellini albo liguryjski specjał, czyli lody Paciugo.
Piazza Martiri dell’Olivetta 2, Portofino
RECCO
Panificcio Tossini
RIMINI
L’Osteria del Borgo
Knajpa zajduje się w klimatycznej wiosce otczonej murmi na zboczu Apeninów. Serwują świetne tagliatellr al ragù.
Via Castello del Montebello 24, Torriana (Rimini)
info: www.facebook.com/Osteria-del-Borgo
Sangiovesa
Santarcangelo
Zaghini
Santarcangelo
RIOMAGGIORE (CINQUE TERRE)
Il Pescato Cucinato
W Zatoce Poetów (il Golfo dei Poeti) dużą popularnością cieszy się fritto misto serwowane w postaci finger food, czyli w kartonowych rożkach wypełnionych po brzegi panierowanymi i smażonymi rybkami, krewetkami, kalmarami, ośmiorniczkami, jarzynami i ziemniakami. W Riomaggiore (Cinque Terre) przy głównym deptaku znajduje się kultowa smażalnia (friggitoria) Il Pescato Cucinato, gdzie każdego dnia przygotowywane są świeże smakołyki.
Via Cristoforo Colombo 199, Riomaggiore
info: Il Pescato Cucinato – smaczny przystanek w Riomaggiore (Cinque Terre)
Nuovo Novecento da Lucio Wine Bar
Nad jeziorem postaw na ryby słodkowodne. W Riva del Garda próbujesz ich m.in. w klimatycznej winiarni Nuovo Novecento da Lucio, która ma w swojej ofercie “pescato del giorno” (świeże ryby złowione w jeziorze). Trzeba jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do ryb hodowlanych, ich zapasy w pewnym momencie wieczoru się kończą. Właśnie tam poszliśmy na kolację. Co ciekawe, w przesyconym austriackimi wpływami regionieTrydent-Górna Adyga jako przystawkę do ryby podają “crauti“, kiszoną kapustę.
Via A. Gazzoletti 8, Riva del Garda
info: Weekend w Riva del Garda (PRZEWODNIK)
RZYM
- kawa
Sant’Eustachio Caffè – najlepsza kawa w mieście, jej mieszanka jest chroniona ścisłą tajemnicą. N.B. Espresso podają słodzone, więc jeśli ktoś nie chce cukru, powinien wcześniej poprosić o niedodawanie go.
Piazza Sant’Eustachio 82, Rzym
info: www.santeustachioilcaffe.it
- aperitif
Cascina Valadier – Caffè del Pincio – położona w samym sercu willi Borghese dawna serowarnia jest dzisiaj jednym z ulubionych miejsc, do którego chętnie zaglądają Rzymianie i turyści. To zdecydowanie najlepsze w całym Rzymie miejsce na aperitif. Neoklasycystyczny budynek zdobią freski wykonane w stylu pompejańskim, a z ogrodów willi rozpościera się przepiękny widok na Wieczne Miasto.
info: www.casinavaladier.com/caffe-del-pincio/
- jedzenie
Pizzeria Il Baffetto – najlepsza pizza w mieście. Na jedzenie trochę się czeka, ale zdecydowanie warto.
Via del Governo Vecchio 114, Rzym
info: www.pizzeriabaffetto.it
Ba’Ghetto – kuchnia żydowska w rzymskim wydaniu. Restauracja znajduje się na terenie dawnej dzielnicy żydowskiej, obok synagogi.
Via del Portico d’Ottavia 57, Rzym
info: www.baghetto.com
Bella Napoli – wyśmienite jedzenie, w tym świeże ryby. Trochę drogo.
Via Simone di Saint Bon 57, Rzym
info: www.ristorantebellanapoli.it
Popi Popi – doskonała kuchnia rzymska na Zatybrzu. Knajpka nie jest najtańsza.
Via delle Fratte di Trastevere 45, Rzym
info: https://www.facebook.com/pages/Popi-Popi/112584285470215
EATALY Ostiense
Piazzale XII Ottobre 1494, Rzym
Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.
info: www.eataly.net
SAN DANIELE DEL FRIULI
L’Osteria
W San Daniele del Friuli produkuje się jedną z lepszych włoskich suszonych wędlin – il prosciutto di San Daniele. Cieniutkie plasterki maję czerwono-różowy kolor, a także białe kawałki tłuszczu. Jej zapach przypomina pieczony chleb, suszone owoce i słód jęczmienny. Grzechem jest nie spróbować szynki na miejscu. W L’Osteria poza prosciutto di San Daniele, skosztujecie wielu innych tradycyjnych przysmaków i doskonałego, białego wina Traminer Aromatico.
Via Trento Trieste 71, San Daniele di Friuli
info: www.osteriasandaniele.it
SANTA MARGHERITA LIGURE
- focaccia alla genovese
Fiordiponti – Via Jacobo Ruffini 26, nieopodal portu
Pinamonti – Via dell’Arco 24, w okolicach plaży miejskiej
Bar Tortuga
Lokal ma zdecydowanie morski wystrój. W środku przypomina łódź, z ogródka widać port. Czuć tutaj międzynarodową atmosferę, typową dla “Santa”, a przekąski smakują, jak należy.
Calata del Porto 8, Santa Margherita Ligure
- wino
Rossantico
W winiarni kupisz wino w butelkach albo napełnisz pustą butelkę na miejscu. Możesz też zamówić lampkę przy barze.
Corso Giacomo Mateotti 95, Santa Margherita Ligure
SESTRI LEVANTE
- obiad i kolacja
Położona przy głównym deptaku trattoria serwuje dania kuchni liguryjskiej i włoskiej, w tym oczywiście owoce morza. Byliśmy tutaj kilka razy. Zawsze natrafiliśmy na dobre jedzenie, profesjonalną obsługę i rozsądne ceny. Miejsce jest przyjazne wegetarianom.
Via XXV Aprile 133, Sestri Levante
- lody
Wszystkie produkty są najlepszej jakości, są też bardzo dobre! Poza lodami znajdziesz tutaj granity, sorbety, mrożone jogurty, cannoli siciliani, milk shake’i, świeże soki z owoców, sałatki owocowe i przemiłą obsługę.
SIENA
Osteria il Grattaceielo
Niewielki lokal uczęszczany głównie przez Sieneńczyków. Zaprowadzili mnie tam kilka lat temu znajomi, którzy na co dzień mieszkają w okolicy. Za niewielkie pieniądze możecie posmakować lokalnych wędlin, serów i doskonałego toskańskiego wina.
Via dei Pontani, 8 – Siena
SIRMIONE
Ristorante Il Girasole
Lokal znajduje się w samym centrum Sirmione. Kuchnia jest bardzo kreatywna i po prostu wyborna, karta ulega zmianom w zależności od pory roku. Il Girasole oferuje bogaty wybór doskonałych win. Do dyspozycji gości jest przestronna sala ze stolikami i zadaszony, ukwiecony taras. Ceny nie należą do najniższych, z drugiej zaś strony mieszczą się w normie jeśli chodzi o tę część Włoch.
Via Vittorio Emanuele 72, Sirmione
info:www.ilgirasole.info
SORRENTO
Ristorante Nastro d’Oro
Rodzinna knajpka położona w okolicy Sorrento. Codziennie można liczyć na świeże owoce morza, domowe pasty i pyszne desery.
info: www.ristorantenastrodoro.it
Via Nastro D’Oro 18, Marciano, Massa Lubrense
TREVISO
Hosteria Due Torri
Wszystkie dania wyglądają i smakują świetnie, a tiramisù jest obłędne.
Via Palestro 8, Treviso
TURYN
- kawa i jedzenie
Caffè Mulassano – wewnątrz niewielkiego lokalu utrzymanego w stylu liberty znajduje się pewna tabliczka z inskrypcją: „Nel 1926, la signora Angela Demichelis Nebiolo, inventò il tramezzino” („W roku 1926 Pani Angela Demichelis Nebbiolo wymyśliła tramezzino”). Rzeczywiście tramezzino narodziło się właśnie tutaj i chociaż ceny są obecnie bardzo wysokie, warto spróbować niewielkiej kanapeczki z langustą, truflą lub z bagna cauda.
Piazza Castello 15, Turyn
info: www.caffemulassano.com
VARENNA
VARESE LIGURE
VICO DEL GARGANO
Il Mago della Paposcia da Willy
W Vico del Gargano, koniecznie trzeba spróbować “paposci” (wł. “la paposcia del Vico del Gargano”). Co to jest? W skrócie jest to chleb Gargano (“pane nostrum di Vico del Gargano”), w praktyce to coś, co łączy w sobie idę bułki, pizzy i focacci. Paposcię przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które należy przygnieść, wydłużyć i natychmiast zapiec w piecu opiekanym drewnem. W środku najczęściej znajdziecie pomidory, rukolę i oliwę z oliwek, a także mozzarellę, albo prosciutto cotto lub prosciutto crudo. Ja polecam kultowe miejsce: DA WILLY. Ale uwaga, po pierwsze paposcię zjecie tutaj tylko w porze obiadu i kolacji. Po drugie obsługa może być bardzo powolna – benvenuti al Sud 😉 Tak czy owak, warto!
Via Sbrasile 7, Vico del Gargano
VIGEVANO
Gelaeria Vero Latte
Gelateria Vero Latte znajduje się wVigevano (prowincja Pawia). Właścicielem jest Massimiliano Scotti, który ze swojej lodziarni uczynił prawdziwą perełkę ukrytą na Nizinie Padańskiej. W 2017 roku Scotti wygrał odbywający się we Florencji “Gelato Festival”, uzyskując tytuł najlepszego lodziarza w Europie. Rok później otrzymał nagrodę “miglior gusto” podczas “Gelato Festival All Stars”. Tworząc autorskie smaki, odwołuje się do własnych wspomnień. Najbardziej znane Ris e Lat, czyli lody o smaku ryżu na mleku są hołdem dla jego babci, która w dzieciństwie przygotowywała mu taki właśnie deser.
Piazza Ducale / Via XX settembre, Vigevano
info:Gelateria Vero Latte w Vigewano – jedne z lepszych włoskich lodów
WENECJA
- jedzenie
Becareto da Lele – ani to restauracja, ani trattoria tylko mikroskopijnych rozmiarów bar z prawdziwie wenecką duszą. Serwują niewielkich rozmiarów świeże kanapki przygotowane według tradycyjnych receptur oraz lokalne wino. Da Lele jest zawsze pełen ludzi, nie brakuje zwłaszcza studentów i rodowitych Wenecjan. Najlepszą rekomendacją niech będzie ta oto opinia: “Top choiche! Little sandwiches with fresh ingredients and simple italian wine. And it’s cheap as fuck!”.
info: Jak tanio i dobrze zjeść w Wenecji
Campo dei Tolentini, 183 – Santa Croce, Wenecja
Cantinone Già Schiavi
Jesteśmy gdzieś między Muzeum Peggy Guggenheim a galerią sztuki wspłóczesenej Punta della Dogana. W lokalu panuje świetna atmosfera, zgodnie stwierdziliśmy, że Spritz był najlepszym, jaki dotychczas piliśmy, Prosecco smakowało wybornie (odkąd wino stało się popularne na całym świecie, wcale nie jest łatwo trafić na dobrą jakość), a od samego patrzenia na ciccetti, można dostać oczopląsu. Świeże ryby, baccalà mantecato (emulsja z solonego i suszonego dorsza utarta z dodatkiem oliwy), kanapeczki z wędlinami, z serami, z radicchio, sarde in saor (sardynki ze słodko-kwaśną cebulą) to tylko niektóre z tutejszych przysmaków.
Ponte San Trovaso – Dorsoduro 992, Wenecja
Al Merca’
Na tyłach osławionego Mostu Rialto serwują jeden z najlepszych Spritz’ów w mieście. Warto zamówić Spritz al Select, czyli koktajl z dodatkiem weneckiego bitteru. W odróżnieniu od Aperolu ma wytrawniejszy smak, przy czym jest równie smaczny. Przekąski w al Merca’ to wyborne pulpeciki mięsne, z tuńczyka albo z bakłażana (delicje!) i rozmaite kanapki, w tym z dodatkiem szynki San Daniele. Zazwyczaj tawerna jest oblegana, jednak Wasza cierpliwość zostanie smakowicie wynagrodzona. Jak w przypadku klasycznego “bacaréto”, zamówienie spożywa się na zewnątrz, rozmawiając i podziwiając uroki Campo Bella Vienna.
Fondamenta Riva Olio 213, Wenecja
Trattoria, w której swego czasu stołowali się głównie gondolierzy – to chyba najlepsza reklama. Dzisiaj do Rivetty zaglądają również turyści, ale serwowane dania i atmosfera nie uległy zmianie. Moja rodzina nie wyobraża sobie pobytu w Wenecji bez obiadu w tej niewielkiej restauracyjce.
info: Trattoria Rivetta, czyli gdzie jadam w Wenecji
Sestiere Santa Croce 673/a, Wenecja
Rodzinna restauracja założona w 1951 roku oferuje dania kuchni tradycyjnej na bazie ryb, owoców morza i mięsa. Przed lokalem znajduje się klimatyczny portyk, pod którym ustawiono stoliki.
Canareggio 5597, Wenecja
- spritz
Spritz w Wenecji to niemal obowiązek. Ulubionym miejscem spotkań młodych – studentów i nie tylko – jest właśnie Campo Santa Margherita położony w jednym z piękniejszych zakątków miasta. W dzień plac tętni życiem, pełen jest straganów na których sprzedaje się m.in. ryby, a także owoce i warzywa, dookoła bawią się dzieci, starsi wypoczywają na ławkach. Wieczorem okolica wypełnia się głównie młodymi. Poza barami, znajdziecie tutaj pizzerie i restauracje.
WERONA
Osteria Le Vecete
Niewielki, ale przytulny lokal, który znajduje się nieopodal Piazza delle Erbe, w samym sercu Werony. Jest to najstarsza osteria w mieście, miejsce spotkań literatów i artystów. W menu znajdziecie dania typowe dla Wenecji Euganejskiej oraz wina z okolic Valpolicelli i całego regionu. Warto spróbować risotto all’Amarone. Przyprowadziła mnie tutaj Renata – autorka strony “Kalejdoskop Renaty”.
Via Pellicciai 32/a, Werona
info: www.grupporialto.it