Dobre adresy [trattorie, osterie, restauracje, bary i lodziarnie]

Dobre adresy to mój osobisty przewodnik po włoskich sprawdzonych restauracjach, trattoriach, osteriach, barach, lodziarniach i piwnicach z winami.

AQUILEIA
  • jedzenie

Ristorante CoralloRistorante Corallo

Ryby i owoce morza plus lokalna kuchnia.

Via Beligna 3, Aquileia

info: www.ristorantecoralloaquileia.it

Trattoria Alla Buona Vite

Via Dossi 7, località Boscat, Grado

info: lnx.girardi-boscat.it/la-trattoria-alla-buona-vite/

  • wino

Cantine PuntinCantine Puntin

Puntin jest niedużym gospodarstwem i nie współpracuje z supermarketami, co naturalnie przekłada się na jakość oferowanego produktu. Na miejscu, poza zrobieniem zakupów, istnieje możliwość degustacji. W sezonie Puntin sprzedaje swoje wina również w barze, znajdującym się przy głównym parkingu w Akwilei.

info: www.vinipuntinaquileia.com

BARDOLINO
  • wino

La strada del vino Bardolino D.O.C. to szlak długi na 80 km, wzdłuż którego znajdują się wytwórnie win oferujące możliwość degustacji i zakupu własnych wyrobów. Charakteryzuje go przepiękny krajobraz z zamkami, wytwornymi willami, klasztorami i gospodarstwami agroturystycznymi.

Jeśli chcecie kupić dobre wino, polecam Wam piwnicę Guerrieri Rizzardi, produkującą wina typowe dla regionu Wenecji Euganejskiej przy użyciu bardzo małej ilości cukru. Musujące Fior di Rosa smakuje znakomicie!

Muns Bardolino Wine Shop

Via Verdi 2, Bardolino

Guerrieri Rizzardi Azienda Agricola

Strada Campazzi 2, Bardolino

info: wwwguerrieririzzardi.it

BELLAGIO

La Lanterna

Tutaj nad jeziorem Como spróbujesz klasycznej włoskiej kuchni. Pyszne jedzenie, które zjesz w wąskiej typowej dla Bellagio uliczce.

Salita Serbelloni 15, Bellagio

BERGAMO

Trattoria Parietti

Wiecie, jaki jest sekret dobrych knajp we Włoszech? Bardzo niepozorny wygląd zewnętrzny, a często również skromny wystrój. Trattoria Parietti spełnia pierwszy warunek. Wnętrza są tutaj klimatyczne i oryginalne. Lokal istnieje od blisko pięćdziesięciu lat. Przez cały czas pozostaje w rękach jednej rodziny. Żeby zjeść obiad, czy kolację, koniecznie należy zrobić rezerwację. Nie wystarczy jednak zadzwonić dzień wcześniej. Stolik w Trattorii Parietti zamawia się przynajmniej dwa tygodnie przed planowaną wizytą.

Via C. Beltrami 52, Città Alta, Bergamo
Otwarte w porze obiadu i kolacji; zamknięte w poniedziałek wieczorem i we wtorek przez cały dzień.

Ristorante Pizzeria Da Mimmo

Jakość, tradycja, innowacja. Rodzinny lokal, który stawia na najlepsze produkty i lokalne dania. Jedna z czytelniczek bloga opisała Da Mimmo jako “cudowne miejsce i pyszną restaurację”.

Via B.Colleoni 17, Città Alta, Bergamo

info: www.ristorantemimmo.com

 

BOLONIA

Osteria de’ Poeti

Tradycyjnej kuchni bolońskiej szukaj w zabytkowej osterii, działającej nieprzerwanie od XVII wieku. Kiedyś bywali tutaj poeci Giosuè Carducci i Giovanni Pascoli, a współcześnie takie gwiazdy jak U2, czy Brad Pitt. Oprócz lokalnej kuchni de’ Poeti jest również cenioną enoteką.

Via de’ Poeti 1B, Bolonia

info: www.osteriadepoeti.com

Osteria Bartolini

Masz ochotę na rybę złowioną prosto w pobliskich wodach Adriatyku? Najlepszym adresem w Bolonii jest Osteria Bartolini. Urządzony w stylu minimalistycznym lokal, dysponuje dużym ogrodem. Oferują także dania na wynos. Koniecznie należy spróbować fritto misto! Osterię Bartolini znajdziesz również w Cesenatico i w Milano Marittima.

Piazza Malpighi 16, Bolonia

info: www.osteriabartolinibologna.com

CAMOGLI

Cooperativa Pesce Pazzo

Papierowy rożek wypełniony fritto misto, przyrządzonym na łodzi zacumowanej w porcie, to jest to!

Porto di Camogli

La Camogliese

Trofie al pesto, focaccia al formaggio i dania z ryb i owoców morza podawane na werandzie zawieszonej nad morzem.

Via Garibaldi 76, Camogli

CASTELL’ARQUATO

Ristorante La Rocca da Fraco dal 1964

W górnej części miasteczka przy uroczym Piazza del Municipio znajduje się rodzinna restauracja La Rocca del Franco ciesząca się świetną opinią. Można spróbować lokalnych przysmaków i wina, a przecież jesteśmy w Emilii-Romanii. Tutaj żadna dieta nie obowiązuje! Koniecznie zamów coppa piacentina, pancetta i salame piacentino, ciepłe przystawki, pierożki caramelle alla ricotta, pieczony drób i białe wino Monterosso Val d’Arda albo czerwone Gutturnio i Bonarda.

info: Castell’Arquato – średniowieczne miasteczko zakochanych, gdzie spróbujesz dobrej kuchni

CASTELMOLA

Bar TurrisiBar Turrisi

Kultowe miejsce na Sycylii z tradycjami sięgającymi kilku pokoleń wstecz. Zaskakujący lokal z cudnymi widokami. W menu znajdziecie same pyszności, koniecznie trzeba skosztować wina migdałowego. A tak o Turrisi pisze moja sycylijska koleżanka: „Castelmola. Słoneczny poranek, pokryta śniegiem Etna na wyciągnięcie ręki, kieliszek migdałowego wina w Caffè Turrisi – absolutna doskonałość.”.

Via Pio IX 19, Castelmola (Taormina)

info: www.turrisibar.it

CATTOLICA

Le Vele

Elegancki i nowoczesny lokal położony przy samej plaży, gdzie można spróbować autentycznej kuchni typowej dla wybrzeża Adriatyku. W tygodniu restauracja jest otwarta tylko w porze kolacji, natomiast od piątku do niedzieli także podczas obiadu.

Via Litoranea Sud 71, Misano Adriatico (Rimini)

info: www.ristorantelevele.net

CHIAVENNA

Crotto Ombra

W grotach skał znajdujących się w okolicach Chiavenny utrzymuje się specyficzny przeciąg “sorel“, który gwarantuje, że temperatura powietrza przez cały rok wynosi 8°C. Właśnie dlatego załomy skalne, tzw. “crotta” posiadają idealne warunki dla przechowywania wina, wędlin i serów. Spotyka się tam ze znajomymi po to, aby wspólnie spędzić czas, napić się lokalnego wina i posmakować typowych produktów: bresaoli, “violini di capra” (szynki z kozy, której udziec formą przypomina skrzypce), a także serów, pizzoccheri della Valchiavenna i mięsa grillowanego na lokalnej skale piota.

viale Pratogiano, Chiavenna

info: Benvenuti a Chiavenna!

CHIOGGIA

Caneva Cafe

Świetnie położony bar, gdzie przy kolorowych stolikach i krzesłach, a przy tym z widokiem na malowniczy kanał i Ponte Vigo można popijać doskonałe wina, pochodzące z Wenecji Euganejskiej i zajadać się malutkimi przekąskami – cicchetti, które najprościej porównać do hiszpańskich tapas. Caneva Cafe jest również doskonałym miejscem na wieczornego drinka. Bywają tutaj lokalsi i turyści.

Riva Vena 1277, Chioggia

fritto mistoOsterie przy porcie

Jeśli chcecie zjeść tanio, ale dobrze wybierzcie się w okolice portu. Tutaj każda osteria serwuje proste i smaczne jedzenie przygotowane na bazie ryb. Niżej przykłady:

 

Osteria N.2

Tak o tym miejscu pisze moja przyjaciółka, która przez wiele lat mieszkała w niedalekiej Padwie: “Absolutnie najlepsze fritto misto di pesce – fani ryb nie będą zawiedzeni.”

Calle Fattorini 255, Chioggia

El Gato

Elegancka restauracja zlokalizowana w samym centrum Chioggi. Zjecie tutaj dania tradycyjne i innowacyjne, w większości przygotowane na bazie ryb.

Corso del Popolo 653, Chioggia

Bagni al Naviglio

Sprawdzona miejscówka nad samym morzem i jedna z lepszych knajp w Sottomarina.

Lungomare Adriatico 25, Sottomarina, Chioggia

info: www.bagniilnaviglio.it

CITTÀ DELLA PIEVE

Trattoria la SerenellaTrattoria Pizzeria Serenella

Niezobowiązująca trattoria, idealna na kolację w gronie rodziny lub przyjaciół. Zjecie tutaj dania typowe dla kuchni umbryjskiej. Porcje są duże, a ceny zdecydowanie przystępne. Uwaga – nie znajdziecie ich w menu – są podane na tablicy wywieszonej przed lokalem.

Via Fiorenzuola, 28, Città della Pieve

info: www.facebook.com/pages

COMACCHIO

SpritzLa Bottega di Comacchio

La Bottega di Comacchio to miejsce, gdzie poza aperitvevem serwowanym w godzinach 16-18, podczas którego podawane są kromki chleba z lokalnymi przysmakami, w zależności od pory dnia warto skosztować wiele innych smakołyków, w tym piadę. Właściciele prowadzą również sklepik. Mają w ofercie sprzedaż wysyłkową.

COMO

La Cava dei Sapori – Ristorante e Pizzeria

Restauracja znajduje się w centrum miasta, ale poza jego zabytkową częścią. Oferuje gościom dania typowe dla miejscowej kuchni (ryby słodkowodne, risotta i polentę), a także specjały wywodzące się z tradycji śródziemnomorskiej.

Via Guido da Como 2

nieczynne w poniedziałek, w sobotę otwarte jedynie wieczorem

Pizzeria Donnarumma Peach Pit

Miejsce nie ma nic wspólnego z kultowym serialem dla nastolatków, popularnym w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. W Peach Pit nad jeziorem Como zjesz najlepszą pizzę neapolitańską w całym mieście. Ponieważ lokal opiera się w dużej mierze na formule “na wynos”, posiada niewiele stolików.

Via A. Diaz 41

w iedzielę otwarte tylko w porze kolacji

Osteria del Pain

Jeżeli masz ochotę na lombardzkie smaki, Osteria del Pain będzie najlepszym wyborem. W karcie królują risotta, polenta, casoncelli bergamaschi, bresaola della Valtellina i ser taleggio.

CORTONA

Ristorante La Loggetta

Tradycyjna kuchnia toskańska w samym sercu Cortony. Menu ulega zmianie w zależności od pory roku. Dostępne są również dania wegetariańskie oraz bezglutenowe. Nazwa lokalu nawiązuje do XIII-wiecznej loggi, która ozdabia budynek i pod którą można delektować się posiłkiem w czasie ładnej pogody.
Piazza di Pescheria – Cortona

Piazza di Pescheria, Cortona

info: www.laloggetta.com

FERRARA

Hosteria al Brindisi

Najstarsza osteria na świecie. Podczas swoich studiów na Università di Ferrara jadał tutaj Mikołaj Kopernik. O lokalu wspomina w swojej komedii “La Lena” Ludovico Arioso.

info: www.albrindisi.net

Hostaria Savonarola

Świetne położenie – zaraz obok zamku, rustykalny wystrój i tradycyjna kuchnia, a do tego wszystkiego sympatyczny i profesjonalny  personel. Przepyszne wędliny, a cappellacci di zucca nie wychodzą mi z głowy. Świeży makaron, dobrej jakości mięso i duży wybór win.

Piazza Savonarola 18, Ferrara

info: https://www.facebook.com/pages/Hostaria-Savonarola/151486938271177

cappellacci di zuccaTrattoria da Noemi

Tradycyjna kuchnia jest wizytówką tego miejsca. W karcie bogaty wybór wędlin i serów, domowy makaron, starannie przygotowane drugie dania i świeże desery. Trattoria da Noemi pięknie się prezentuje nie tylko od zewnątrz. Warto wejść do środka.

Via Ragno 31, Ferrara

info: www.trattoriadanoemi.it

Osteria del Ghetto

Kuchnia tradycyjna i kuchnia żydowska. Ciekawe połączenie, które sprawdza się w stu procentach.

Via Vittoria 26, Ferrara

info: www.osteriadelghetto.it

Osteria I 4 AngeliOsteria I 4 Angeli

Jaki jest mój sposób na wyszukiwanie knajp z dobrym jedzeniem? raczej nie googluje ich w necie, bo przecież pozytywne opinie można sobie po prostu kupić. Kiedy przyjeżdżam do jakiegoś miejsca pytam lokalsów o to gdzie najlepiej wybrać się na obiad lub kolację. Później sobie te rekomendacje oglądam, czytam menu, sprawdzam ceny i wybieram miejsce, które najbardziej mnie inspiruje. Zwiedzając Ferrarę, zaczepiliśmy chłopaka, a ten bez zająknięcia polecił nam Osterię I 4 Angeli. Strzał w dziesiątkę! Lokalna kuchnia i dobrej jakości, świeże produkty.

Piazza del Castello 10, Ferrara

info: www.osteriaiquattroangeli.it

Ristorante Ca’ d’ Frara

Restauracja z przewodnika Michelin. Nowoczesny wystrój w połączeniu z tradycyjną kuchnią. Lokal jest chętnie uczęszczany przez mieszkańców Ferrary, a przede wszystkim jest zawsze pełen.

Via del Gambero 4, Ferrara

info: www.ristorantecadfrara.it

FLORENCJA
  • śniadnie:

Finisterrae 

Idealne miejsce na śniadanie. Maja największy wybór i najniższe ceny.

info: www.finisterraefirenze.com

  • pizza

Pizzeria Gusta Pizza

info: www.facebook.com/Gusta-Pizza-151318588242027/

  • kuchnia lokalna

All’antico Vinaio

La Prosciutteria

  • obiad i kolacja

Trattoria Anita

Trattoria Alfredo

Trattoria Casalinga

Doskanałe miejsce, wyborna kuchnia i przyzwoite ceny. Zazwyczaj trzeba rezerwować kilka dni wcześniej. Nie ma szans wejść bez rezerwacji.

info:www.trattorialacasalinga.it

Trattoria Contadino

info: www.trattoriailcontadino.com

Trattoria L’Oriuolo

Trattoria Sabatino

info: www.trattoriasabatino.it

  • produkty lokalne i gastronomia

Mercato CentraleMercato Centrale

Tutaj znajdziesz wszystko: lokalne produkty i świetne jedzenie na pierwszym pietrze. Na pewno warto spróbować “panino con il lampredotto” i “trippa alla fiorentina” (podroby) i „bistecca alla fiorentina”, ale tej prawdziwej, która wazy przynajmniej 1kg (czyli trzeba ja jeść we dwójkę).

info: www.mercatocentrale.it

Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento – Florencja

Eataly Firenze

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

Via De Martelli 22, Florencja

FORMIA

Ristorante il TartufoRistorante Il Tartufo

Via Appia lato Napoli 237, Formia

info: www.ristoranteiltartufo.net

FOSDINOVO (CINQUE TERRE – PORTOVENERE)

Agriturismo La Burlanda

Położone w sielskiej okolicy gospodarstwo rodzinne zostało uratowane od powojennej rozsypki. Właściciele żyją w zgodzie z naturą i z porami roku. Do urządzenia gospodarstwa wykorzystano przede wszystkim lokalne materiały, czyli marmur i drzewo kasztanowe. Hasłem przewodnim jest “relax a km 0”. W agroturystyce wytłacza się oliwę z oliwek, produkuje się wino i likiery, a także sery wędliny, marmolady, miód i sosy z pomidorów i innych warzyw sezonowych. Wszystko jest ekologiczne. Brakujących produktów dostarczają tylko i wyłącznie okoliczni hodowcy, rolnicy i rybacy. Można tutaj spróbować pysznej kuchni Lunigiany.

Via Fabiano 6, Fosdinovo (MS)

info: Toskańska agroturystyka położona niedaleko Porto Venere i Cinque Terre

LECCE

Trattoria Le Zie

Via Colonnello Archimede Costadura 19, Lecce

LECCO
  • kawa

Caffè Commercio

Bar istnieje od 1885 roku i znajduje się w ścisłym centrum Lecco. Wrażenie robi wystrój z epoki. Na pewno warto wpaść tutaj na filiżankę dobrego espresso albo cappuccino.

Piazza XX Settembre 8, Lecco

 

  • lody

Gelateria d’Autore

Wybór smaków robi wrażenie! Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Jest kolorowo i smakowicie. W Gelateria d’Autore skosztujesz klasyczengo “gelato italiano”.

 Lungolario Isonzo 14, Lecco

LECCO – MALGRARE

Osteria Era Ora w Malgrate - cucina lariana z widokiem na Lecco

Osteria Era Ora

Tutaj spróbujesz “cucina lariana”, czyli kuchni typowej dla okolic jeziora Como w knajpce z pięknym widokiem na Lecco.Jak na tawernę przystało, miejsce jest skromne, ale przyjemne. Wnętrze zagospodarowano drewnianymi stołami z charakterystycznymi krzesłami ze słomianymi siedziskami. Na zewnątrz znajduje się patio z kilkoma stolikami i pięknym widokiem na Alpy i jezioro. Właściciele są niezwykle uprzejmi i chętnie pomagają przy wyborze potraw. W menu króluje kuchnia lombardzka i ryby słodkowodne.

Piazza Giuseppe Garibaldi 8, Malgrate (Lecco)

info: Osteria Era Ora w Malgrate – cucina lariana z widokiem na Lecco

LIVIGNO

Gatto Nero

W Livigno lokalnej kuchni najlepiej spróbować w Restauracji Gatto Nero, która znajduje się nad Livigno, we frakcji Trepalle. Wystrój jest bardzo skromny, za to doznania smakowe są doskonałe. Na szczególną uwagę zasługują najlepsze w całym Livigno pizzoccheri della Valtellina.

Strada Statale 301 Passo d’Eira, Livigno

MANTUA

Ristorante Amagnaria

Ristorante Amagnaria

Kuchnia Mantui, której korzenie sięgają renesansowego dworu Gonzagów, zinterpretowana na miarę dzisiejszych czasów. Dania przygotowywane są na bazie lokalnych składników, na miejscu kupicie również produkty regionalne.

Corso Vittorio Emanuele II 75, Mantua

info: www.amagnaria.com

MEDIOLAN
  • kawa i ciastka

Piccolo Peck

Sklep założył w 1883 roku pochodzący z Pragi kupiec Franciszek Peck. Początkowo mieścił się przy Via Orefici. Sprzedawano w nim towary importowane głównie z Austro-Węgier. Mediolańczycy byli nieufni wobec nowego sklepu, szybko jednak przekonali się do niego. W pierwszych latach XX wieku Peck przeniósł się do aktualnej siedziby, czyli do secesyjnej kamienicy przy Via Spadari.
Peck to duma lombardzkiej gastronomii, wyrafinowane produkty spożywcze i najdoskonalsze wina. Na szczególną uwagę zasługują lody. Wybór smaków jest niewielki, za to ich jakość wyjątkowa. Niedaleko delikatesów znajduje się Bar Peck.

Via Spadari 9, Mediolan

Milano Rinascente Food Hall – JuiceX

Na ostatnim piętrze Domu Towarowego La Rinascente znajduje się przestrzeń poświęcona w całości gastronomii. Jest tam Food Market, Enoteka, stoisko z pralinami, bary i restauracje. W JuiceX poza tradycyjną kawą z ciastkiem znajdziesz produkty wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.

Via SantaRadegonda 10, Mediolan

Pasticceria Panarello

Cukiernia ma genueńskie korzenie. W Mediolanie aktualnie znajduje się 6 fillii. Pozostałe, poza Genuą, znajdziesz w Rapallo i w Chiavari. Warto tutaj wstąpić na filiżankę espresso i cannoncino, czyli kruchy rożek z kremowym nadzieniem – niebo w gębie!

Via Belfiore 10, Via Speronari 3, Piazza San Nazaro in Brolo 15, Piazza Santa Francesca Romana 1, Via della Moscova 52, Via Tolstoj 1, Mediolan

  • jedzenie

street food

LuiniLuini

Kultowe miejsce, w którym kupicie apulijskie panzerotti. Co to takiego? Smażone pierogi z ciasta drożdżowego nadziewane słonym, bądź słodkim farszem. Najbardziej typowe są te z mozzarellą i pomidorem, ale znajdziecie wiele innych wersji. W Luini są zawsze tłumy i często trzeba zmierzyć się z kolejką. Nie ma stolików, obowiązuje zasada “na wynos”.

Via Santa Redegonda, 16 – Mediolan

info:www.luini.it

Pizzeria SpontiniPizzeria Spontini

Oprócz klasycznej pizzy okrągłej (pizza tonda) istnieje również pizza serwowana w kawałkach (“pizza al taglio” lub “pizza al trancio”), która jest szczególnie popularna w północnej części Włoch. Wyróżnia ją dosyć wysokie i miękkie ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego i sera. Jedna porcja – taka jak na zdjęciu – jest niezmiernie sycąca, dlatego doskonale może spełnić rolę dania głównego.

Via Dogana, 3 – Mediolan (adresy pozostałych pizzerii “Spontini” znajdziesz tutaj)

info: Pizza al taglio

tavola fredda i kanapki

Bar della Crocetta

Corso di Porta Romana 67, Mediolan

info: www.crocetta.com

Il Panino Giusto

info: www.paninogiusto.it

Corso Garibaldi 125, Mediolan

tani obiad w centrum miasta

Trattoria Al CantinoneTrattoria Al Cantinone

W rzeczywistości Al Cantinone dzieli się na restaurację serwującą tradycyjną kuchnię lombardzką otwartą w południe i wieczorem i na bistro otwarte w godzinach 12-15:30. W bistro za niewielkie pieniądze można zjeść ciepły obiad. Menu zmienia się każdego dnia i wywieszone jest na drzwiach wejściowych. Pierwsze dania kosztują 7 €, drugie dania 9 €, a za 9,50 € można dostać talerz złożony z pierwszego i drugiego dania. Zamówienie składa się przy kasie. Przy barze, po okazaniu rachunku wybiera się dania, na koniec ktoś z obsługi wskazuje stolik. Lokal znajduje się w okolicy opisanego wyżej Luini i Spontini.

Via Agnello 19 – Mediolan

info: alcantinone.it

obiad i kolacja

Fioraio BianchiFioraio Bianchi

Kwiaty i miłość to duet idealny.W Mediolanie istnieje specyficzne miejsce, gdzie nie tylko można kupić piękny bukiet, ale również usiąść przy stoliku i przekąsić coś smacznego. Fioraio Bianchi jest oryginalną kawiarnio-kwiaciarnia urządzoną w paryskim stylu. Kilka lat temu, kiedy mieszkałam w okolicy i mijałam lokal niemal każdego dnia, bardzo chciałam, żeby ktoś mnie zaprosił tutaj na randkę.

Via Montebello 7 – Mediolan

info: www.fioraiobianchicaffe.it

Obicà Mozzarella Bar

Milano Rinascente Food Hall – Obicà Mozzarella Bar

Sieć knajpek, których sztandarowym produktem jest mozzarella di bufala. Lokale Obicà, poza Mediolanem, istnieją we Florencji, Rzymie, w Palermo i niektórych miejscach na świecie. Co zatem wyróżnia Mediolan? Jeśli chcecie zjeść lekko i smacznie ciesząc się przy tym przepięknym widokiem rozpościerającym się z dachu najelegantszego domu towarowego w mieście, to koniecznie musicie wybrać się do “La Rinascente”. Jedzenie jest dostępne również w opcji “na wynos”.

Via Santa Redegonda 1, róg Piazza Duomo – Mediolan (ostatnie piętro domu handlowego “La Rinascente”)

info: www.obica.com

Ristorante Solferino

Kwintesencja włoskiej kuchni w mediolańskiej dzielnicy Brera. Lokal istnieje od 1909 roku. Ma klimatyczny wystrój i świetną piwniczkę z winami. W menu figurują m.in. carpaccio, orecchiette con broccoletti calamaretti e gamberi, spaghetti alle vongole veraci, bucatini all’amatriciana, ossobuco con risotto alla milanese, cotoletta alla milanese, panna cotta, sorbety i wiele innych przysmaków.

via Castelfidardo 2, Mediolan

10 Corso Como Restaurant

W założonym w 1990 roku przez Carlę Sozzani Concept Store 10 Corso Como swoją siedzibę ma również restauracja. Znajdziesz tutaj lokalne jedzenie połączone z nowoczesną atmosferą. W menu są opcje wegańskie i bezglutenowe. 10 Corso Como jest przystankiem obowiązkowym dla wszystkich osób związanych w jakiś sposób ze światem mody.

Corso Como 10, Mediolan

Ristorante Un Posto a Milano (Cascina Cucagna)

Dawne gospodarstwo rolne, któremu ktoś postanowił podarować drugie życie. Wyselekcjonowane produkty pochodzące tylko i wyłącznie z Włoch, chleb, focacce, makarony własnego wyrobu i menu, które zmienia się w zależności od aktualnej pory roku, a wszystko to w uroczym, rustykalnym kontekście. Un posto a Milano oferuje również dania wegetariańskie. Ceny: 12-14 € za makaron i 18-20 € za mięsa, talerz wędlin lub serów – 14-15 €. Uwaga! Knajpa i bar są otwarte od 10:00 rano do północy. W obrębie struktury działa również hostel Ostello Foresteria.

Via Cucagna 2 – Mediolan

info: www.unpostoamilano.it

Crêperia Caffè Vecchia BreraCrêperia Caffè Vecchia Brera

Bistro urządzone w paryskim kilmacie retrò znajduje się w historycznej dzielncy Brera. Miejsce jest idealne na śniadanie, brunch, lunch,aperitif, kolację, czy wieczornego drinka. W karcie znajdziecie ogromny wybór francuskich naleśników na słono i na słodko, a także makarony, risotta, secondi piatti i desery. Poza tym crêperia oferuje bardzo bogaty wybór piw.

info: www.creperiacaffevecchiabrera.it

Via dell’Orso 20 – Mediolan

tradycyjna kuchnia mediolańska

Na temat lokalnej kuchni przeczytasz na blogu tutaj: O kuchni mediolańskiej słów kilka

risotto alla milaneseAl Garghet

“Al Garghet” w dialekcie mediolańskim oznacza skrzeczenie żab. Rzeczywiście restauracja znajduje się w południowej części miasta, poza obrębem dawnych murów. Są to okolice na których rozciągają się podmokłe tereny i które upodobały sobie właśnie żaby. Lokal cechuje niezwykle klimatyczna atmosfera i doskonałe dania przygotowywane zgodnie z dawnymi recepturami. Swego czasu posłał mnie tam znajomy. Jak tylko mam okazję, to chętnie do Al Garghet wracam.

info: www.algarghet.it

Antica Trattoria della Pesa

Historyczny i jeden z najstarszych lokali w Mediolanie. Zjecie tutaj wyśmienite dania, typowe dla lokalnej kuchni. Wystrój przypomina czasy C.K. Austro-Węgier. Drogo, ale warto. Ja byłam zachwycona!

Via Pasubio 10 – Mediolan

info: www.anticatrattoriadellapesa.com

costoletta alla milanese

Trattoria degli Orti

W menu m.in. risotto allo zafferano i cotoletta alla milanese przygotowywane według tradycyjnych receptur. Do tego wystrój z epoki i przystępne – jak na Mediolan – ceny. Kilka osób już tam posłałam i wszyscy wyszli zadowoleni.

Via Monviso 13 – Mediolan

info: www.trattoriadegliorti.it

EATALY Smeraldo

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

info: EATALY

Piazza XXV Aprile 10 – Mediolan

lody

Gelaterie e negozi Venchi

Venchi to doskonała marka, którą pod koniec XIX wieku stworzył pochodzący z Turynu Silvano Venchi. W sklepie znajdziesz wykwintne czekolady i czekoladki, a także pyszne lody. Jeśli masz ochotę na oryginalny smak, zdecyduj się na lody o smaku Spritz’a. Samkują jak popularny aperitif. W środku znajdziesz kawałki skórki z pomarańczy.

info: it.venchi.com/stores

aperitif

Bar Camparino

Symbolem Mediolanu jest nie tylko Duomo i Fashion Week, ale także aperitivo i Campari. Lokal został otwarty w 1915 roku. Był wówczas miejscem jedynym w swoim rodzaju i zrewolucjonizował kulturę aperitvu. Dzięki specjalnej instalacji hydraulicznej suterena miała bezpośrednie połączenie z barem: przez rurę cały czas płynęła zimna woda sodowa, której używa się do przygotowania drinków z Campari, przede wszystkim do Camparisoda. Bar Camparino znajduje się w Galerii Wiktora Emanuela. To kolejny punkt nasecesyjnej mapie miasta.

Piazza Duomo 21, Mediolan

Bar Jamaica

Będąc w dzielnicy Brera, koniecznie wstąpcie do tego kultowego lokalu o ponad stuletniej tradycji. Z miejscem od zawsze związani byli intelektualiści i artyści. Kuchnia pozostaje otwarta od 9:30 aż  2:00 w nocy. Możecie wybierać między tostami, kanapkami, sałatkami, cotoletta alla milanese, a nawet focaccia di Recco. Bar Jamaica jest jednym z ostatnich miejsc w Mediolanie, serwującym aperitif w dawnym stylu.

Via Brera 32, Mediolan

Dolce&Gabbana Martini Bar

Miejsce, gdzie relaks idealnie współgra ze sztuką projektowania ekskluzywnych kreacji. W Barze Martini można wypić kawę, można coś przekąsić lub wybrać się na aperitif. Do klasyków należą Martini Big (najlepszej jakości hamburger) i koktajl Martini Dolce&Gabbana. Lokal otwarto w 2003 roku. Jest on efektem współpracy dwóch brandów “made in Italy” – Martini i Dolce&Gabbana. Wystrój jest typowy dla D&G. Dominują kolor czarny i sycylijskie akcenty. Obok znajduje się ekskluzywna restauracja Martini Bistro.

Corso Venezia 15, Mediolan

wieczorem

Il Gattopardo Milano 

W dawnym kościele, który kościołem nie jest od lat 70. ubiegłego wieku znajduje się modny mediolański lokal “Il Gattopardo“. Został otwarty 14 września 2001 roku. Od tamtej pory cieszy się ogromnym powodzeniem. To nowoczesny disco-bar i miejsce idealne do organizacji wydarzeń rozmaitej maści – od firmowych imprez, przez wystawne kolacje, aż po eleganckie gale. W sobotnie i niedzielne wieczory odbywają się tutaj świetne zabawy.

Via Piero della Francesca 47, Mediolan

info: www.ilgattopardomilano.com

NEAPOL
  • kawa i ciastka

Il Vero Bar del ProfessoreIl Vero Bar del Professore – historyczny lokal położony obok Galerii Umberto I i Teatru San Carlo. Poza tradycyjnym espresso napoletano serwują 63 inne specjały, w tym m.in. croccantino coffee al black and white, kinder caffè, mousse caffè, czy kawę o aromacie bazylii

Piazza Trieste e Trento, 46 – Neapol

info: www.ilverobardelprofessore.com

Gran Caffè Gambrinus

Lokal o secesyjnym wystroju istnieje od 1860 roku. Spróbujesz tutaj neapolitańskiej kawy, sfogliatelli i babbà al rum.

Via Chiaia 1/2 (P.zza Trieste e Trento), Neapol

  • pizza

Jak wygląda włoska pizza?

L’antica Pizzeria da Michele

Kultowa pizzeria, która od ponad stu lat serwuje jedynie dwa rodzaje pizzy: Margheritę i Napoletanę. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz TUTAJ.

Via Cesare Sersale 1, Neapol

 

Concettina ai Tre Santi

Doskonała pizza zarówno w wersji klasycznej jak i bardziej wyszukanej gourmet. Lokal znajduje się w dzielnicy Sanità. Co więcej, można tutaj podarować komuś “zawieszoną pizzę” (wł. “pizza sospesa”) albo zjeść wariant, który wspiera Fondazione San Gennaro.

Via Arena alla Sanità 7 Bis, Neapol

Pizzeria ‘O Munaciello

W Neapolu wszędzie zjecie dobrą pizzę, jednak jeśli szukacie pizzy D.O.C., to całym sercem polecam Wam ‘O Munaciello. W menu figuruje szeroki wybór typowych dań, wszystko przygotowywane jest ze świeżych, lokalnych produktów. Na wolny stolik trzeba często trochę poczekać, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.

Piazza del Gesù Nuovo, 26-27, Neapol

50 kalò di Ciro Salvo

Naturalne składniki i lekkość wyróżniają pizzę neapolitańską w wykonaniu chefa Ciro Salvo.

Piazza Sannazzaro 201/b

Antica Pizza i Decumani

Via Tribunali 58, 60, 61, Neapol

Oryginalnej pizzy neapolitańskiej szukajcie w pizzeriach należących do AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana).

info: www.pizzanapoletana.org

  • ryby i owoce morza

Peschieria Mattiucci

Bar rybny Matticci to prawdziwa instytucja, miejsce kultowe, gdzie można skosztować wielu przysmaków serwowanych na wynos.

Vico Belledonne a Chiaia 27, Neapol

Cicciotto a Marechiaro

Trattoria istnieje od 1942, zna ją i ceni sobie każdy neapolitańczyk.

Calata Ponticello a Marechiaro 32, Neapol

My Seacret

Elegancka restauracja i galeria sztuki współczesnej w jednym miejscu. Ceny są tutaj wysokie, proporcjonalne do jakości.

Via Chiatamone 31, Neapol

ORVIETO

Antica Bottega al DuomoAntica Bottega al Duomo

Na tyłach Piazza Duomo znajduje się historyczna bottega, w której można skosztować typowych dla regionu wędlin, aromatycznej porchetty, serów, crostini, świeżych trufli i najlepszych lokalnych win, a wszystko to w pięknej, rustykalnej oprawie. Zdecydowanie warto!

Via Pedota, 2 – Orvieto

info: www.facebook.com/anticabottegaalduomo

OSSUCCIO (JEZIORO COMO)

Il Lido di Ossusccio – Il Chioschetto dei Magalaguf

To jest świetny przystanek na trasie Como – villa del Balbianello, gdzie można zjeść obiad na bazie lokalnej kuchni. Od 20 lat Il Lido di Ossusccio pozostaje w rękach rodziny Guffanti. Grillowana sieja (lavarello alla griglia) smakuje doskonale.

SS340 km23, 22010 Ossuccio (CO)

info: lidodiossuccio.it

PADWA
  • przekąski

Bar Nazionale

W Padwie koniecznie trzeba zjeść malutkie kanapeczki – tramezzini. Szczególnie polecam te z radicchio.

Piazza delle Erbe, 41 – Padwa

  • pizza

Pizzeria Duomo

Via San Gregorio Barbarigo 18, Padwa

www.pizzeriaduomo.it

  • obiad

Ristorante Zairo

Je się całkiem nieźle. Miejsce może turystyczne, ale ceny naprawdę przystępne, a jedzenie smaczne.

Prato della Valle 51, Padwa

www.zairo.net

Trattoria da Dante alle Piazze

Znajduje się obok Ristorante Zairo. Polecam w szczególności na obiad.

Via Daniele Manin 10, Padwa

www.dadanteallepiazze.com

Osteria l’Anfora

Chyba top, jeśli chodzi o osterie w Padwie.

Via dei Soncin 13, Padwa

www.facebook.com/pages/Osteria-lAnfora/161292750563482

Trattoria da Pippo

Trochę dalej od centrum przy via Gattamelata jest trattoria z bardzo prostą, domową kuchnią, bez zadęcia.

Via Gattamelata 80, Padwa

www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187867….

PALERMO

Ballarò

Bazary to coś czego w Palermo przegapić nie wolno. Każda dzielnica ma swój targ, a do najważniejszych bez dwóch zdań należą Ballarò, Vucciria i Mercato del Capo. Teoretycznie pozostają otwarte przez cały dzień, jednak to właśnie rano tętnią życiem. Najstarszy z nich nazywa się Ballarò. Podczas spaceru między straganami przygotujcie się na klimaty przypominające trochę północną Afrykę, koniecznie pilnujcie torebek, portfeli i innych skarbów. Kulinarny przystanek w jednej z knajpek jest więcej niż wskazany, a zakup lokalnych produktów uważam za konieczny.

Vicolo del Carmelo, Palermo

Passami ù coppuPassami ù coppu

Ù coppu w palermiańskim dialekcie oznacza “cartoccio”, czyli papier zwinięty w rożek. “Passami ù coppu” to tyle co “podaj mi rożek”. A w rożkach znajdziecie szeroki wybór przeróżnych delicji, zarówno słonych jak i słodkich. Niewielki lokal, którego wystrój utrzymany jest w duchu sycylijskim firmuje swoim nazwiskiem znany szef kuchni Natale Giunta. Na miejscu można również kupić lokalne produkty.

Via Roma 195/197, Palermo

Pasticcerria Cappello

To miejsce to prawdziwa świątynia deserów. Wchodzisz do środka, patrzysz na gablotę i nie wiesz co wybrać. Postaram ułatwić Ci zadanie. Pasticceria Cappello słynie z ciasta settestrati, które jest wariantem setteveli, czyli pelermiańskiego ciasta składającego się z siedmiu czekoladowych warstw. Nie można nie skosztować delizia al pistacchio (pisatcjowego musu z warstwą chrupiących pistacji) i ciastka z poziomkami.

Via Niccolò Garzilli 19 i  Via Colonna Rotta 68, Palermo

PESARO

Ristorante Il Falco

Baia Vallugola 61100, Pesaro

info: www.ristorantefalco.com

PESCHICI
  • jedzenie i aperitif

Osobny artykuł: Peschici od kuchni – praktyczny przewodnik

L'angolo Antico di Elia e Lorena L’angolo Antico di Elia e Lorena 

Idealne miejsce na szybką przekąskę lub aperitif. W karcie znajduje się spory wybór świeżych, lokalnych produktów – w tym wędliny, sery, oliwki, bruschetty, rozmaite kanapki i crêpes. Poza koktajlami i winem, można się napić piwa pochodzącego z różnych zakątków świata. Wyśmienite są orzeźwiające jogurty i owoce sezonowe. Najlepszą gwarancją są kolejki, ustawiające się w oczekiwaniu na wolny stolik.

Corso Garibaldi 4, Peschici

info: www.langoloanticodaeliaelorena.it

Trabucco da Mimì

Trabucco da Mimì

W okolicach Peschici w kilku“trebuszach” zaaranżowano knajpki. W dzień łowi się tam ryby, wieczorem można wpaść na pyszny aperitif z widokiem na morze. Szczególnie polecam Trabucco da Mimì. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Miejsce pozostaje otwarte w sezonie, tj. wiosną i latem.

Localitá Punta San Nicola, Peschici

info: altrabucco.it

  • lody

Gelateria MichelGelateria Michel

Nie ma włoskich wakacji bez lodów. W Peschici jedliśmy je przy każdej okazji i wypróbowaliśmy chyba wszystkie lodziarnie. Gelateria Michel to gwarancja oryginalnych, często lokalnych smaków i składników najlepszej jakości. Pycha!

Piazza del Popolo 5, Peschici

PORTOFINO

Bar Morena da Ugo

Najlepszy bar w Portofino. Idealne miejsce na aperitif, np. koktajl Bellini albo liguryjski specjał, czyli lody Paciugo.

Piazza Martiri dell’Olivetta 2, Portofino

RECCO

Panificcio Tossini

RIMINI

L’Osteria del Borgo

Knajpa zajduje się w klimatycznej wiosce otczonej murmi na zboczu Apeninów. Serwują świetne tagliatellr al ragù.

Via Castello del Montebello 24, Torriana (Rimini)

info: www.facebook.com/Osteria-del-Borgo

Sangiovesa

Santarcangelo

Zaghini

Santarcangelo

RIOMAGGIORE (CINQUE TERRE)

Il Pescato Cucinato

W Zatoce Poetów (il Golfo dei Poeti) dużą popularnością cieszy się fritto misto serwowane w postaci finger food, czyli w kartonowych rożkach wypełnionych po brzegi panierowanymi i smażonymi rybkami, krewetkami, kalmarami, ośmiorniczkami, jarzynami i ziemniakami. W Riomaggiore (Cinque Terre) przy głównym deptaku znajduje się kultowa smażalnia (friggitoria) Il Pescato Cucinato, gdzie każdego dnia przygotowywane są świeże smakołyki.

Via Cristoforo Colombo 199, Riomaggiore

info: Il Pescato Cucinato – smaczny przystanek w Riomaggiore (Cinque Terre)

RIVA DEL GARDA

Nuovo Novecento da Lucio Wine Bar

Nad jeziorem postaw na ryby słodkowodne. W Riva del Garda próbujesz ich m.in. w klimatycznej winiarni Nuovo Novecento da Lucio, która ma w swojej ofercie “pescato del giorno” (świeże ryby złowione w jeziorze). Trzeba jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do ryb hodowlanych, ich zapasy w pewnym momencie wieczoru się kończą. Właśnie tam poszliśmy na kolację. Co ciekawe, w przesyconym austriackimi wpływami regionieTrydent-Górna Adyga jako przystawkę do ryby podają “crauti“, kiszoną kapustę.

Via A. Gazzoletti 8, Riva del Garda

info: Weekend w Riva del Garda (PRZEWODNIK)

RZYM
  • kawa

Sant’Eustachio Caffè – najlepsza kawa w mieście, jej mieszanka jest chroniona ścisłą tajemnicą. N.B. Espresso podają słodzone, więc jeśli ktoś nie chce cukru, powinien wcześniej poprosić o niedodawanie go.

Piazza Sant’Eustachio 82, Rzym

info: www.santeustachioilcaffe.it

  • aperitif

Cascina Valadier – Caffè del Pincio – położona w samym sercu willi Borghese dawna serowarnia jest dzisiaj jednym z ulubionych miejsc, do którego chętnie zaglądają Rzymianie i turyści. To zdecydowanie najlepsze w całym Rzymie miejsce na aperitif. Neoklasycystyczny budynek zdobią freski wykonane w stylu pompejańskim, a z ogrodów willi rozpościera się przepiękny widok na Wieczne Miasto.

info: www.casinavaladier.com/caffe-del-pincio/

  • jedzenie

Pizzeria Il Baffetto – najlepsza pizza w mieście. Na jedzenie trochę się czeka, ale zdecydowanie warto.

Via del Governo Vecchio 114, Rzym

info: www.pizzeriabaffetto.it

Ba’Ghetto – kuchnia żydowska w rzymskim wydaniu. Restauracja znajduje się na terenie dawnej dzielnicy żydowskiej, obok synagogi.

Via del Portico d’Ottavia 57, Rzym

info: www.baghetto.com

Bella Napoli – wyśmienite jedzenie, w tym świeże ryby. Trochę drogo.

Via Simone di Saint Bon 57, Rzym

info: www.ristorantebellanapoli.it

Popi Popi – doskonała kuchnia rzymska na Zatybrzu. Knajpka nie jest najtańsza.

Via delle Fratte di Trastevere 45, Rzym

info: https://www.facebook.com/pages/Popi-Popi/112584285470215

EATALY Ostiense

Piazzale XII Ottobre 1494, Rzym

Włoski concept store promujący śródziemnomorską enogastronomię. W Eataly można zjeść, bo istnieją tutaj bary i restauracje o różnorodnych profilach, istnieją też cukiernie, a na miejscu wypiekany jest chleb i produkuje się sery oraz makaron. Można się dużo o sztuce gotowania i picia nauczyć, zarówno podczas warsztatów dostępnych dla każdego, jak i obserwując krok po kroku proces produkcji jedzenia. Naturalnie można kupić wszystko co dotyczy kulinariów.

info: www.eataly.net

SAN DANIELE DEL FRIULI

L’Osteria

W San Daniele del Friuli produkuje się jedną z lepszych włoskich suszonych wędlin – il prosciutto di San Daniele. Cieniutkie plasterki maję czerwono-różowy kolor, a także białe kawałki tłuszczu. Jej zapach przypomina pieczony chleb, suszone owoce i słód jęczmienny. Grzechem jest nie spróbować szynki na miejscu. W L’Osteria poza prosciutto di San Daniele, skosztujecie wielu innych tradycyjnych przysmaków i doskonałego, białego wina Traminer Aromatico.

Via Trento Trieste 71, San Daniele di Friuli

info: www.osteriasandaniele.it

SANTA MARGHERITA LIGURE
  • focaccia alla genovese

Fiordiponti – Via Jacobo Ruffini 26, nieopodal portu

Pinamonti – Via dell’Arco 24, w okolicach plaży miejskiej

Bar Tortuga

Lokal ma zdecydowanie morski wystrój. W środku przypomina łódź, z ogródka widać port. Czuć tutaj międzynarodową atmosferę, typową dla “Santa”, a przekąski smakują, jak należy.

Calata del Porto 8, Santa Margherita Ligure

  • wino

Rossantico

W winiarni kupisz wino w butelkach albo napełnisz pustą butelkę na miejscu. Możesz też zamówić lampkę przy barze.

Corso Giacomo Mateotti 95, Santa Margherita Ligure

SESTRI LEVANTE
  • obiad i kolacja

Trattoria Turin

Położona przy głównym deptaku trattoria serwuje dania kuchni liguryjskiej i włoskiej, w tym oczywiście owoce morza. Byliśmy tutaj kilka razy. Zawsze natrafiliśmy na dobre jedzenie, profesjonalną   obsługę i rozsądne ceny. Miejsce jest przyjazne wegetarianom.

Via XXV Aprile 133, Sestri Levante

  • lody

Tama Gelati e Molto di +

Wszystkie produkty są najlepszej jakości, są też bardzo dobre! Poza lodami znajdziesz tutaj granity, sorbety, mrożone jogurty, cannoli siciliani, milk shake’i, świeże soki z owoców, sałatki owocowe i przemiłą obsługę.

Viale Rimenbranza 34, Sestri Levante
SIENA

Osteria il Grattaceielo

Niewielki lokal uczęszczany głównie przez Sieneńczyków. Zaprowadzili mnie tam kilka lat temu znajomi, którzy na co dzień mieszkają w okolicy. Za niewielkie pieniądze możecie posmakować lokalnych wędlin, serów i doskonałego toskańskiego wina.

Via dei Pontani, 8 – Siena

SIRMIONE

Ristorante Il GirasoleRistorante Il Girasole

Lokal znajduje się w samym centrum Sirmione. Kuchnia jest bardzo kreatywna i po prostu wyborna, karta ulega zmianom w zależności od pory roku. Il Girasole oferuje bogaty wybór doskonałych win. Do dyspozycji gości jest przestronna sala ze stolikami i zadaszony, ukwiecony taras. Ceny nie należą do najniższych, z drugiej zaś strony mieszczą się w normie jeśli chodzi o tę część Włoch.

Via Vittorio Emanuele 72, Sirmione

info:www.ilgirasole.info

SORRENTO

Ristorante Nastro d’Oro

Rodzinna knajpka położona w okolicy Sorrento. Codziennie można liczyć na świeże owoce morza, domowe pasty i pyszne desery.

info: www.ristorantenastrodoro.it

Via Nastro D’Oro 18, Marciano, Massa Lubrense

TREVISO

Hosteria Due Torri

Wszystkie dania wyglądają i smakują świetnie, a tiramisù jest obłędne.

Via Palestro 8, Treviso

www.ristoranteduetorri.it

TURYN
  • kawa i jedzenie

Caffè Mulassano – wewnątrz niewielkiego lokalu utrzymanego w stylu liberty znajduje się pewna tabliczka z inskrypcją: „Nel 1926, la signora Angela Demichelis Nebiolo, inventò il tramezzino” („W roku 1926 Pani Angela Demichelis Nebbiolo wymyśliła tramezzino”). Rzeczywiście tramezzino narodziło się właśnie tutaj i chociaż ceny są obecnie bardzo wysokie, warto spróbować niewielkiej kanapeczki z langustą, truflą lub z bagna cauda.

Piazza Castello 15, Turyn

info: www.caffemulassano.com

VARENNA


Caffé Bistrot

Warto przerwać na moment spacer po Varennie, żeby usiąść przy jednym ze stolików Caffé Bistrot. Rozpościera się stąd bajkowy widok na  jezioro Como i na całą okolicę.

Contrada Scoscesa 13, Varenna

VARESE LIGURE

VICO DEL GARGANO

Il Mago della Paposcia da WillyIl Mago della Paposcia da Willy

W Vico del Gargano, koniecznie trzeba spróbować “paposci” (wł. “la paposcia del Vico del Gargano”). Co to jest? W skrócie jest to chleb Gargano (“pane nostrum di Vico del Gargano”), w praktyce to coś, co łączy w sobie idę bułki, pizzy i focacci. Paposcię przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które należy przygnieść, wydłużyć i natychmiast zapiec w piecu opiekanym drewnem. W środku najczęściej znajdziecie pomidory, rukolę i oliwę z oliwek, a także mozzarellę, albo prosciutto cotto lub prosciutto crudo. Ja polecam kultowe miejsce: DA WILLY. Ale uwaga, po pierwsze paposcię zjecie tutaj tylko w porze obiadu i kolacji. Po drugie obsługa może być bardzo powolna – benvenuti al Sud 😉 Tak czy owak, warto!

Via Sbrasile 7, Vico del Gargano

VIGEVANO

Gelaeria Vero Latte

Gelateria Vero Latte znajduje się wVigevano (prowincja Pawia). Właścicielem jest Massimiliano Scotti, który ze swojej lodziarni uczynił prawdziwą perełkę ukrytą na Nizinie Padańskiej. W 2017 roku Scotti wygrał odbywający się we Florencji “Gelato Festival”, uzyskując tytuł najlepszego lodziarza w Europie. Rok później otrzymał nagrodę “miglior gusto” podczas “Gelato Festival All Stars”. Tworząc autorskie smaki, odwołuje się do własnych wspomnień. Najbardziej znane Ris e Lat, czyli lody o smaku ryżu na mleku są hołdem dla jego babci, która w dzieciństwie przygotowywała mu taki właśnie deser.

Piazza Ducale / Via XX settembre, Vigevano

info:Gelateria Vero Latte w Vigewano – jedne z lepszych włoskich lodów

WENECJA
  • jedzenie

jak tanio i dobrze zjeść w WenecjiBecareto da Lele – ani to restauracja, ani trattoria tylko mikroskopijnych rozmiarów bar z prawdziwie wenecką duszą. Serwują niewielkich rozmiarów świeże kanapki przygotowane według tradycyjnych receptur oraz lokalne wino. Da Lele jest zawsze pełen ludzi, nie brakuje zwłaszcza studentów i rodowitych Wenecjan. Najlepszą rekomendacją niech będzie ta oto opinia: “Top choiche! Little sandwiches with fresh ingredients and simple italian wine. And it’s cheap as fuck!”.

info: Jak tanio i dobrze zjeść w Wenecji

Campo dei Tolentini, 183 – Santa Croce, Wenecja

Jak TANIO i DOBRZE zjeść w Wenecji

Cantinone Già Schiavi

Jesteśmy gdzieś między Muzeum Peggy Guggenheim a galerią sztuki wspłóczesenej Punta della Dogana. W lokalu panuje świetna atmosfera, zgodnie stwierdziliśmy, że Spritz był najlepszym, jaki dotychczas piliśmy, Prosecco smakowało wybornie (odkąd wino stało się popularne na całym świecie, wcale nie jest łatwo trafić na dobrą jakość), a od samego patrzenia na ciccetti, można dostać oczopląsu. Świeże ryby, baccalà mantecato (emulsja z solonego i suszonego dorsza utarta z dodatkiem oliwy), kanapeczki z wędlinami, z serami, z radicchio, sarde in saor (sardynki ze słodko-kwaśną cebulą) to tylko niektóre z tutejszych przysmaków.

Ponte San Trovaso – Dorsoduro 992, Wenecja

Al Merca'

Al Merca’

Na tyłach osławionego Mostu Rialto serwują jeden z najlepszych Spritz’ów w mieście. Warto zamówić Spritz al Select, czyli koktajl z dodatkiem weneckiego bitteru. W odróżnieniu od Aperolu ma wytrawniejszy smak, przy czym jest równie smaczny. Przekąski w al Merca’ to wyborne pulpeciki mięsne, z tuńczyka albo z bakłażana (delicje!) i rozmaite kanapki, w tym z dodatkiem szynki San Daniele. Zazwyczaj tawerna jest oblegana, jednak Wasza cierpliwość zostanie smakowicie wynagrodzona. Jak w przypadku klasycznego “bacaréto”, zamówienie spożywa się na zewnątrz, rozmawiając i podziwiając uroki Campo Bella Vienna.

Fondamenta Riva Olio 213, Wenecja

Trattoria La Rivetta

Trattoria, w której swego czasu stołowali się głównie gondolierzy – to chyba najlepsza reklama. Dzisiaj do Rivetty zaglądają również turyści, ale serwowane dania i atmosfera nie uległy zmianie. Moja rodzina nie wyobraża sobie pobytu w Wenecji bez obiadu w tej niewielkiej restauracyjce.

info: Trattoria Rivetta, czyli gdzie jadam w Wenecji

Sestiere Santa Croce 673/a, Wenecja

Osteria al MascaronOsteria al Mascaron

Pysznie, autentycznie i rodzinnie. Kucharze gotują z ogromną pasją. Na pewno będziemy wracać!

Calle longa S.M.Formosa, Castello, Wenecja

 

Ristorante Al VagonRistorante Al Vagon

Rodzinna restauracja założona w 1951 roku oferuje dania kuchni tradycyjnej na bazie ryb, owoców morza i mięsa. Przed lokalem znajduje się klimatyczny portyk, pod którym ustawiono stoliki.

Canareggio 5597, Wenecja

  • spritz

Nie Aperol i nie Campari, w Wenecji do Spritza dodaje się SelectCampo Santa Margherita

Spritz w Wenecji to niemal obowiązek. Ulubionym miejscem spotkań młodych – studentów i nie tylko – jest właśnie Campo Santa Margherita położony w jednym z piękniejszych zakątków miasta. W dzień plac tętni życiem, pełen jest straganów na których sprzedaje się m.in. ryby, a także owoce i warzywa, dookoła bawią się dzieci, starsi wypoczywają na ławkach. Wieczorem okolica wypełnia się głównie młodymi. Poza barami, znajdziecie tutaj pizzerie i restauracje.

WERONA

Osteria Le Vecete

Osteria Le Vecete

Niewielki, ale przytulny lokal, który znajduje się nieopodal Piazza delle Erbe, w samym sercu Werony. Jest to najstarsza osteria w mieście, miejsce spotkań literatów i artystów. W menu znajdziecie dania typowe dla Wenecji Euganejskiej oraz wina z okolic Valpolicelli i całego regionu. Warto spróbować risotto all’Amarone. Przyprowadziła mnie tutaj Renata – autorka strony “Kalejdoskop Renaty”.

Via Pellicciai 32/a, Werona

info: www.grupporialto.it