Piemont

Farinata di ceci - boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem
kuchnia
Liguria
Piemont
północne Włochy
włoskie przepisy

Farinata di ceci – boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem

Bardzo lubię ciecierzycę i chętnie używam jej w kuchni. Lubię również farinatę di ceci, czyli pieczony placek z mąki z ciecierzycy. O jego wynalezienie spierają się między sobą Liguria i Piemont. Nic w tym dziwnego, bo Włosi często dyskutują nad proweniencją rozmaitych potraw. Ja po raz pierwszy farinatę jadłam właśnie w Piemoncie, podczas degustacji win produkowanych […]

Czytaj dalej:
Stresa
jezioro Maggiore
Piemont
północne Włochy
Stresa
włoskie Alpy
włoskie jeziora

Stresa – perełka jeziora Maggiore

Każdy Mediolańczyk wie, że w 40 minut dojedzie do Como, w 45 minut do Stresy położonej nad lago Maggiore, a w 50 minut do szwajcarskiego Lugano. Pobliskie jeziora są miejscem, gdzie szuka się odskoczni od codzienności i świeżego powietrza, którego w mieście bardzo brakuje. Są też skupiskiem eleganckiej architektury i zakątkami zdominowanymi przez piękne pejzaże i […]

Czytaj dalej:
Cannero Riviera
jezioro Maggiore
Piemont
północne Włochy
włoskie Alpy
włoskie jeziora

Lago Maggiore: Cannero Riviera

Lago Maggiore jest drugim co do wielkości i głębokości jeziorem we Włoszech. W jego północnej części, za Verbanią, leży Cannero Riviera. Niewielka miejscowość wciśnięta między jezioro i Alpy słynie z łagodnego, niemal śródziemnomorskiego klimatu. Dzieje się tak za sprawą małej zatoczki, która chroni mieścinę przed przenikliwymi wiatrami oraz dzięki naturalnej barierze jaką stanowią góry. Podobne […]

Czytaj dalej:
tramezzini
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Piemont
Turyn

Tramezzini pochodzą z Turynu

Tramezzini są bez wątpienia jedną z popularniejszych włoskich przekąsek konsumowanych przede wszystkim w porze obiadowej. Mają formę niewielkiego trójkąta nadziewanego głównie wędlinami, serami, warzywami lub tuńczykiem, a ich pierwowzorem był ponoć brytyjski “tea sandwich”. Autorem nazwy jest sam Gabriele d’Annunzio, który w całkiem zgrabny sposób zastąpił angielskie słówko. Powszechnie znane na świecie jest tramezzino veneziano […]

Czytaj dalej:
Muzeum Egipskie w Turynie
archeologia
Piemont
recenzje
Turyn

Muzeum Egipskie w Turynie

Museo Egizio jest zaraz za Kairem, największą na świecie kolekcją dedykowaną tej fascynującej cywilizacji. 1 kwietnia, po skrupulatnych pracach remontowych, trwających bagatela pięć lat, nastąpiło ponowne otwarcie galerii. Przestrzeń wystawową powiększono prawie dwukrotnie. W kolejce do wejścia ustawiały się tłumy, cierpliwie znosząc dwugodzinne oczekiwanie. Możliwość wcześniejszej rezerwacji, gwarantującej ominięcie korowodu, była wyczerpana aż do 20 maja. […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Południowy Tyrol
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:
Moje włoskie TOP 5
Etruskowie
Italia rzymska
jezioro Garda
Lombardia
Maremma
Mediolan
Monferrato
o mnie
Piemont
Polki na Obczyźnie
północne Włochy
Siena
Sirmione
Toskania
Wenecja
Wenecja Euganejska
Włochy środkowe
włoskie inspiracje
włoskie malarstwo
włoskie zabytki Unesco

Moje włoskie TOP 5

1. Wenecja – nie taki diabeł drogi O tym, że Wenecja jest miastem jedynym w swoim rodzaju nikogo przekonywać nie muszę. Niegdyś, zanim modne stały się miesiące miodowe spędzane w Ameryce, Włosi wybierali się w romantyczną podróż poślubną właśnie na lagunę. Carlo Goldoni, Marco Polo, Casanova, Tycjan czy Peggy Guggenheim to tylko niektóre postacie związane […]

Czytaj dalej:
Orta San Giulio
i borghi più belli d'Italia
jezioro Maggiore
jezioro Orta
Orta San Giulio
Piemont
włoskie Alpy
włoskie jeziora
włoskie zabytki Unesco

Najpiękniejsze włoskie miasteczka: Orta San Giulio

O tym, że kiedyś już w Orta San Giulio byłam, przekonałam się dopiero po dotarciu do miasteczka. Najpierw rozpoznałam charakterystyczny plac (Piazza Motta) z widokiem na wyspę San Giulio, zaraz potem restaurację, w której jedliśmy swego czasu obiad. Swoją drogą od tamtej wyprawy minęło bagatela 16 lat i mogła mi ona umknąć wśród natłoku innych […]

Czytaj dalej:
Cuneo
Monferrato
Piemont
wino
włoskie zabytki Unesco

Winne szlaki Piemontu: Langhe-Roero i Monferrato

W czerwcu tego roku rejony Langhe-Roero oraz Monferrato (Piemont) zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co dokładnie spowodowało, że miejsca te zasłużyły na wyróżnienie i na szczególną ochronę postaram się w dzisiejszym poście wyjaśnić. Konkretny zabytek region, a nawet sposób odżywiania zostają wciągnięte na Listę UNESCO tylko wtedy, kiedy dopatrzy się w nich tzw. “Wyjątkowej Wartości […]

Czytaj dalej:
kuchnia
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Piemont
polenta
północne Włochy
włoski street food

Miassa: inna twarz polenty

W ubiegłym tygodniu odbył się w Mediolanie (La Fabbrica del Vapore) pierwszy w mieście Street – European Food Truck Festival, czyli festiwal ulicznego jedzenia. Był wielki plac, dookoła typowe samochody służące do przygotowywania i serwowania posiłków, a po środku stoły i ławy dla spragnionych kulinarnych doznań. Nie zawiodły tłumy ludzi, którzy mogli wybierać między klasyczną […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione