Piemont

Farinata di ceci - boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem
kuchnia włoska
Liguria
Piemont
północne Włochy
włoskie przepisy

Farinata di ceci – boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem

Bardzo lubię ciecierzycę i chętnie używam jej w kuchni. Lubię również farinatę di ceci, czyli pieczony placek z mąki z ciecierzycy. O jego wynalezienie spierają się między sobą Liguria i Piemont. Nic w tym dziwnego, bo Włosi często dyskutują nad proweniencją rozmaitych potraw. Ja po raz pierwszy farinatę jadłam właśnie w Piemoncie, podczas degustacji win produkowanych […]

Czytaj dalej:
Stresa
jezioro Maggiore
Piemont
północne Włochy
Stresa

Stresa – perełka jeziora Maggiore

Każdy Mediolańczyk wie, że w 40 minut dojedzie do Como, w 45 minut do Stresy położonej nad lago Maggiore, a w 50 minut do szwajcarskiego Lugano. Pobliskie jeziora są miejscem, gdzie szuka się odskoczni od codzienności i świeżego powietrza, którego w mieście bardzo brakuje. Są też skupiskiem eleganckiej architektury i zakątkami zdominowanymi przez piękne pejzaże i […]

Czytaj dalej:
Cannero Riviera
Lago Maggiore
Piemont
północne Włochy

Lago Maggiore: Cannero Riviera

Lago Maggiore jest drugim co do wielkości i głębokości jeziorem we Włoszech. W jego północnej części, za Verbanią, leży Cannero Riviera. Niewielka miejscowość wciśnięta między jezioro i Alpy słynie z łagodnego, niemal śródziemnomorskiego klimatu. Dzieje się tak za sprawą małej zatoczki, która chroni mieścinę przed przenikliwymi wiatrami oraz dzięki naturalnej barierze jaką stanowią góry. Podobne […]

Czytaj dalej:
tramezzini
caffè Mulassano
kuchnia włoska
kulinarne ciekawostki
Piemont
styl liberty
Turyn
włoskie kulinarne ciekawostki

Tramezzini pochodzą z Turynu

Tramezzini są bez wątpienia jedną z popularniejszych włoskich przekąsek konsumowanych przede wszystkim w porze obiadowej. Mają formę niewielkiego trójkąta nadziewanego głównie wędlinami, serami, warzywami lub tuńczykiem, a ich pierwowzorem był ponoć brytyjski “tea sandwich”. Autorem nazwy jest sam Gabriele d’Annunzio, który w całkiem zgrabny sposób zastąpił angielskie słówko. Powszechnie znane na świecie jest tramezzino veneziano […]

Czytaj dalej:
Muzeum Egipskie w Turynie
archeologia
Piemont
Turyn

Muzeum Egipskie w Turynie

Museo Egizio jest zaraz za Kairem, największą na świecie kolekcją dedykowaną tej fascynującej cywilizacji. 1 kwietnia, po skrupulatnych pracach remontowych, trwających bagatela pięć lat, nastąpiło ponowne otwarcie galerii. Przestrzeń wystawową powiększono prawie dwukrotnie. W kolejce do wejścia ustawiały się tłumy, cierpliwie znosząc dwugodzinne oczekiwanie. Możliwość wcześniejszej rezerwacji, gwarantującej ominięcie korowodu, była wyczerpana aż do 20 maja. […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia włoska
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:
Etruskowie
Italia rzymska
jezioro Garda
Klub Polki na Obczyźnie
Lago di Garda
Lombardia
Maremma
Mediolan
Monferrato
Piemont
Siena
Sirmione
Toskania
Wenecja
Wenecja Euganejska
wino
Włochy środkowe
włoskie malarstwo
włoskie zabytki Unesco

Moje włoskie TOP 5

1. Wenecja – nie taki diabeł drogi O tym, że Wenecja jest miastem jedynym w swoim rodzaju nikogo przekonywać nie muszę. Niegdyś, zanim modne stały się miesiące miodowe spędzane w Ameryce, Włosi wybierali się w romantyczną podróż poślubną właśnie na lagunę. Carlo Goldoni, Marco Polo, Casanova, Tycjan czy Peggy Guggenheim to tylko niektóre postacie związane […]

Czytaj dalej:
Orta San Giulio
i borghi più belli d'Italia
jezioro Maggiore
jezioro Orta
Orta San Giulio
Piemont
włoskie zabytki Unesco

Najpiękniejsze włoskie miasteczka: Orta San Giulio

O tym, że kiedyś już w Orta San Giulio byłam, przekonałam się dopiero po dotarciu do miasteczka. Najpierw rozpoznałam charakterystyczny plac (Piazza Motta) z widokiem na wyspę San Giulio, zaraz potem restaurację, w której jedliśmy swego czasu obiad. Swoją drogą od tamtej wyprawy minęło bagatela 16 lat i mogła mi ona umknąć wśród natłoku innych […]

Czytaj dalej:
Asti Spumante
Cuneo
Monferrato
Nebbiolo
Piemont
włoskie wino
włoskie zabytki Unesco

Winne szlaki Piemontu: Langhe-Roero i Monferrato

W czerwcu tego roku rejony Langhe-Roero oraz Monferrato (Piemont) zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co dokładnie spowodowało, że miejsca te zasłużyły na wyróżnienie i na szczególną ochronę postaram się w dzisiejszym poście wyjaśnić. Konkretny zabytek region, a nawet sposób odżywiania zostają wciągnięte na Listę UNESCO tylko wtedy, kiedy dopatrzy się w nich tzw. “Wyjątkowej Wartości […]

Czytaj dalej:
kuchnia włoska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Piemont
polenta
północne Włochy
włoski street food
włoskie kulinarne ciekawostki

Miassa: inna twarz polenty

W ubiegłym tygodniu odbył się w Mediolanie (La Fabbrica del Vapore) pierwszy w mieście Street – European Food Truck Festival, czyli festiwal ulicznego jedzenia. Był wielki plac, dookoła typowe samochody służące do przygotowywania i serwowania posiłków, a po środku stoły i ławy dla spragnionych kulinarnych doznań. Nie zawiodły tłumy ludzi, którzy mogli wybierać między klasyczną […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione