Pasztet z dyni z suszonymi pomidorami
PASZTET Z DYNI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 300 g obranej dyni
- 200 g jarzyn: kartofli, marchewki i selera naciowego
- 200 g odcedzonej ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 1 niepełna łyżeczka curry
- oliwa z oliwek extravergine
- 1 łyżeczka masła
- bułka tarta
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 200ºC.
Obraną dynię, kartofle, seler i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Jarzyny wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieczemy do miękkości (ok. 30 – 40 minut).
Cebulę kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem masła.
Suszone pomidory kroimy na drobniejsze kawałki.
Ciecierzycę miksujemy w blenderze.
Ostudzone warzywa miksujemy w blenderze razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Dodajemy ciecierzycę, pietruszkę, olej z suszonych pomidorów, czosnek i przyprawy. Ponownie miksujemy. Na sam koniec starannie łączymy masę z ubitymi widelcem jajkami.
Piekarnik nastawiamy na 180ºC.
Do natłuszczonej i posypanej tartą bułką foremki przekładamy pasztet. Wyrównujemy powierzchnię za pomocą łyżki. Posypujemy po wierzchu tartą bułką i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem pasztet studzimy.
Smacznego!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Zrobilam wedlug twego przepisu i wyszedl swietnie. 🙂
Bardzo mnie to cieszy! 😀
A ja zrobię jak tylko wrócę z wakacji. Wyglada na coś pysznego! 🙂
Jest pyszny! 🙂
czy mogę ciecierzycę zastąpić soczewicą?
Spróbuj. Soczewica ma trochę inny smak, ale też się z niej robi bzezmięsne paszety 🙂