Pasztet z dyni z suszonymi pomidorami

6
pasztet z dyni




PASZTET Z DYNI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
  • 300 g obranej dyni
  • 200 g jarzyn: kartofli, marchewki i selera naciowego
  • 200 g odcedzonej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula
  •  2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 niepełna łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek extravergine
  • 1 łyżeczka masła
  • bułka tarta

Piekarnik rozgrzewamy na 200ºC.

Obraną dynię, kartofle, seler i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Jarzyny wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i pieczemy do miękkości (ok. 30 – 40 minut).

dynia

pasztet z dyni

pasztet z dyni

Cebulę kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem masła.

Suszone pomidory kroimy na drobniejsze kawałki.

Ciecierzycę miksujemy w blenderze.

Ostudzone warzywa miksujemy w blenderze razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Dodajemy ciecierzycę, pietruszkę, olej z suszonych pomidorów, czosnek i przyprawy. Ponownie miksujemy. Na sam koniec starannie łączymy masę z ubitymi widelcem jajkami.

pasztet z dyni

Piekarnik nastawiamy na 180ºC.

Do natłuszczonej i posypanej tartą bułką foremki przekładamy pasztet. Wyrównujemy powierzchnię za pomocą łyżki. Posypujemy po wierzchu tartą bułką i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem pasztet studzimy.

Smacznego!

Ania

pasztet z dyni

pasztet z dyni

pasztet z dyni

pasztet z dyni

 

 

pasztet z dyni

6 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here