Molise

Trabucchi - niesamowite urządzenia, służące do połowu ryb
Abruzja
Apulia
architektura włoska
Marche
Molise
Peschici
południowe Włochy
Półwysep Gargano
Vieste

Trabucchi – niesamowite urządzenia, służące do połowu ryb

TRABUCCO – CO TO TAKIEGO? Co to są trabucchi? To starożytne konstrukcje służące do połowu ryb typowe dla dolnej części Adriatyku, tj. dla regionów Marche, Abruzja, Molise, a także dla Półwyspu Gargano w Apulii, gdzie znajdują się pod ochroną. Można je również spotkać w północnej części Prowincji Bari, a nawet nad Morzem Tyrreńskim. W zależności od dialektu […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia włoska
Molise
południowe Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione