Focaccia barese – najprawdziwszy włoski comfort food

0
Focaccia barese - najprawdziwszy włoski comfort food

Focaccia barese to puszysty placek z ciasta drożdżowego, które miesza się z ugotowanymi ziemniakami, a na wierzchu układa ulubione dodatki – najczęściej pomidorki, kapary i oregano albo sam rozmaryn. Od wieków przygotowują ją apulijskie gospodynie, które wszyscy dobrze je znamy, bo często przesiadują na krzesełkach ustawionych przed własnymi domami i plotkują z sąsiadkami. Są nieodłączną częścią krajobrazu południowych Włoch. Świetnie gotują. Przepisy na klasyczne potrawy mają w jednym palcu i bezbłędnie potrafią wyrecytować wyrwane w środku nocy z najgłębszego snu.

Focaccia barese zalicza się do kategorii comfort food, czyli tradycyjnego jedzenia wywołującego nostalgię. Mogą nim być domowe posiłki kojarzone z dzieciństwem, rodzinnym domem albo bliskimi osobami. Inaczej mówiąc comfort food jest w pewnym sensie synonimem proustowskiej magdalenki. Termin odnosi się również do produktów wysokokalorycznych, zawierających znaczną ilość węglowodanów i prostych w przygotowaniu, a więc m.in. do focacci i pizzy.

Zanim podam przepis, zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

FOCACCIA BARESE:

Składniki:

  • 200 g ziemniaków
  • 500 g mąki gruboziarnistej
  • 4 g suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 7 g soli
  • 25 – 50 g oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeże pomidorki
  • kapary
  • oregano

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, ostudzić je i przecisnąć przez praskę.

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże razem z łyżeczką cukru.

Do miski lub do kielicha robota kuchennego wsypać mąkę, ziemniaki i sól, wlać rozczyn, rozmieszać i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Zakleić naczynie folią kuchenną, przykryć czystą ścierką i wstawić na 3-4 godziny do zgaszonego piekarnika z zapalonym światłem.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z pieca i wyłożyć je na dokładnie natłuszczonej oliwą blasze do pieczenia o wymiarach 30×40 cm. Zakryć ścierką i wstawić do zgaszonego piekarnika jeszcze na godzinę.

W międzyczasie umyć i wysuszyć pomidorki. Pokroić je w ćwiartki. Jeśli używasz kaparów w soli, opłucz je z niej.

Piekarnik nagrzej na 200ºC.

Nakłuj palcami focaccię, formując charakterystyczne dziurki. Na powierzchni rozprowadź pędzelkiem oliwę. Ułóż pomidorki, kapary, posyp oregano. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą.

Piecz przez 25-30 minut.

Smacznego!

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj