Focaccia barese to puszysty placek z ciasta drożdżowego, które miesza się z ugotowanymi ziemniakami, a na wierzchu układa ulubione dodatki – najczęściej pomidorki, kapary i oregano albo sam rozmaryn. Od wieków przygotowują ją apulijskie gospodynie, które wszyscy dobrze je znamy, bo często przesiadują na krzesełkach ustawionych przed własnymi domami i plotkują z sąsiadkami. Są nieodłączną częścią krajobrazu południowych Włoch. Świetnie gotują. Przepisy na klasyczne potrawy mają w jednym palcu i bezbłędnie potrafią wyrecytować wyrwane w środku nocy z najgłębszego snu.
Focaccia barese zalicza się do kategorii comfort food, czyli tradycyjnego jedzenia wywołującego nostalgię. Mogą nim być domowe posiłki kojarzone z dzieciństwem, rodzinnym domem albo bliskimi osobami. Inaczej mówiąc comfort food jest w pewnym sensie synonimem proustowskiej magdalenki. Termin odnosi się również do produktów wysokokalorycznych, zawierających znaczną ilość węglowodanów i prostych w przygotowaniu, a więc m.in. do focacci i pizzy.
Zanim podam przepis, zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
FOCACCIA BARESE:
Składniki:
- 200 g ziemniaków
- 500 g mąki gruboziarnistej
- 4 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 7 g soli
- 25 – 50 g oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka cukru
- świeże pomidorki
- kapary
- oregano
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, ostudzić je i przecisnąć przez praskę.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże razem z łyżeczką cukru.
Do miski lub do kielicha robota kuchennego wsypać mąkę, ziemniaki i sól, wlać rozczyn, rozmieszać i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Zakleić naczynie folią kuchenną, przykryć czystą ścierką i wstawić na 3-4 godziny do zgaszonego piekarnika z zapalonym światłem.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z pieca i wyłożyć je na dokładnie natłuszczonej oliwą blasze do pieczenia o wymiarach 30×40 cm. Zakryć ścierką i wstawić do zgaszonego piekarnika jeszcze na godzinę.
W międzyczasie umyć i wysuszyć pomidorki. Pokroić je w ćwiartki. Jeśli używasz kaparów w soli, opłucz je z niej.
Piekarnik nagrzej na 200ºC.
Nakłuj palcami focaccię, formując charakterystyczne dziurki. Na powierzchni rozprowadź pędzelkiem oliwę. Ułóż pomidorki, kapary, posyp oregano. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą.
Piecz przez 25-30 minut.
Smacznego!
Ania