Bruschetta – skromniejsza siostra pizzy

4
Bruschetta - skromniejsza siostra pizzy

Bruschetta, czyli grzanka z czosnkiem i oliwą to sztandarowa włoska przystawka. Jak większość smakołyków tutejszej kuchni, tak i bruschetta pochodzi z południa kraju. Robi się ją z chleba na zakwasie, z ciabatty, w Toskanii używa się charakterystycznego pieczywa bez soli, nigdy natomiast z chleba tostowego. Można również wykorzystać chleb lekko czerstwy, zamiast wyrzucać go do śmieci.

Kromki o grubości 1-2 cm grzeje się w piekarniku, albo na patelni oczywiście bez dodatku tłuszczu. W sezonie letnim można do tego celu użyć także grilla. Następnie należy je natrzeć z dwóch stron ząbkiem czosnku (1 powinien wystarczyć na 4 kawałki) i w końcu polać oliwą z oliwek. To jest najprostsza i najszybsza wersja.

Wariant klasyczny, czyli bruschetta przygotowana w ten sam sposób, a wzbogacona o pomidory to absolutny hit. Słodkie pomidory z południa Włoch smakują cudownie… Pomidory – zwykłe, albo czereśniowe – trzeba pokroić w kostkę, wsypać do miski, przyprawić świeżą bazylią lub oregano, solą i odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko wymieszać i nakładać na grzanki. Można też dodać z mozzarellę i czarne oliwki!

Właściwie bruschetta to niewyczerpane eksperymenty z dodatkami. I tak, nasze grzanki można jeść z pastą z oliwek – czarnych, albo zielonych, z pieczarkami uduszonymi na patelni z odrobiną oliwy, można je posmarować ricottą, a na niej położyć plastry wędzonego łososia, z serem typu Philadelphia i plastrami szynki – gotowanej lub suszonej, z serem pleśniowym i karczochami w oleju, z grillowanymi bakłażanami, kaparami i kawałkami grana padanoz duszoną papryką w plasterkach wymieszaną z tuńczykiem w oleju i przyprawioną koperkiem, z fetą,pomidorami, czarnymi oliwkami i plastrami cebuli, z duszonym szpinakiem, z prosciutto crudo i plastrami pomidora, z gotowanymi szparagami i jajkiem na twardo, albo z oliwą z oliwek, dipem tzatziki, rukolą,fetąi suszonymi pomidorami. Liczy się inwencja i pomysł.

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog.

Ania

bruschetta

 

bruschetta z pomidorami, mozzarellą, oliwkami i rukolą

bruschetta z oregano

bruschetta z pomidorami i tymiankiem

bruschetta z fetą i papryką

bruschetta z tzatziki, rukolą, fetą i suszonymi pomidoramibruschetta z rzepą brokułową i anchois

4 KOMENTARZE

  1. Wszystkie wyglądają świetnie 😀 a przepisów może być tak dużo jak składników w kuchni, mnie najbardziej zachęciła ta z gorgonzolą <3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj