Bruschetta – skromniejsza siostra pizzy

4
bruschetta

Bruschetta, czyli grzanka z czosnkiem i oliwą to sztandarowa włoska przystawka. Jak większość smakołyków tutejszej kuchni, tak i bruschetta pochodzi z południa kraju. Robi się ją z chleba na zakwasie, z ciabatty, w Toskanii używa się charakterystycznego pieczywa bez soli, nigdy natomiast z chleba tostowego. Można też wykorzystać chleb lekko czerstwy, zamiast wyrzucać go do śmieci.

Kromki (o grubości 1-2 cm) grzeje się w piekarniku, albo na patelni, koniecznie bez tłuszczu. W sezonie letnim można do tego celu użyć także grilla. Następnie należy je natrzeć z dwóch stron ząbkiem czosnku (1 powinien wystarczyć na 4 kawałki) i w końcu polać oliwą z oliwek. To jest najprostsza i najszybsza wersja.

Wariant klasyczny, czyli bruschetta przygotowana w ten sam sposób, a wzbogacona o pomidory to absolutny hit. Słodkie pomidory z południa Włoch smakują cudownie… Pomidory – zwykłe, albo czereśniowe – trzeba pokroić w kostkę, wsypać do miski, przyprawić świeżą bazylią lub oregano, solą i odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko wymieszać i nakładać na grzanki. Można też dodać z mozzarellę i czarne oliwki!

Właściwie, bruschetta to niewyczerpane eksperymenty z dodatkami. I tak, nasze grzanki można jeść z pastą z oliwek – czarnych, albo zielonych, z pieczarkami uduszonymi na patelni z odrobiną oliwy, można je posmarować ricottą, a na niej położyć plastry wędzonego łososia, z serem typu Philadelphia i plastrami szynki – gotowanej lub suszonej, z serem pleśniowym i karczochami w oleju, z grillowanymi bakłażanami, kaparami i kawałkami grana padanoz duszoną papryką w plasterkach wymieszaną z tuńczykiem w oleju i przyprawioną koperkiem, z fetą, pomidorami, czarnymi oliwkami i plastrami cebuli, z duszonym szpinakiem, z szynką parmeńską i plastrami pomidora, z gotowanymi szparagami i jajkiem na twardo, albo z oliwą z oliwek, dipem tzatziki, rukolą, fetą i suszonymi pomidorami. Liczy się inwencja i pomysł.

***

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania

bruschetta

bruschetta

bruschetta z oregano

bruschetta z pomidorami

bruschetta z fetą i papryką

bruschetta z tzatziki, rukolą, fetą i suszonymi pomidorami

4 KOMENTARZE

  1. Wszystkie wyglądają świetnie 😀 a przepisów może być tak dużo jak składników w kuchni, mnie najbardziej zachęciła ta z gorgonzolą <3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here